Näin valmistuvat suomalaiset sushit
Päivitetty 15.5.2018K-ruokakauppojen sushit valmistaa Lerøy Finland Oy omassa tehtaassaan Raisiossa. Sushitehtaassa kiinnitetään erityistä huomiota laatuun ja hygieniaan. Myös käsityön merkitys on suuri susheja valmistettaessa.
Hygienia ja laatu avainasemassa
Lerøyn sushitehdas sijaitsee Raisiossa. Tehtaassa käsitellään muitakin yrityksen kalatuotteita, mutta sushin valmistukseen on varattu oma osansa tehtaasta, joka on eristetty muusta toiminnasta.
Sushitehdas Raision tehdas on korkean hygienian laitos, mikä tarkoittaa sitä että hygienian korkean tason säilyttämiseen on kiinnitetty toimintatavoilla ja laitteilla erityisen paljon huomiota. Tällä halutaan varmistaa tuotteiden korkea laatu, tuoreus ja raikkaus.
Sushien valmistuksessa korkeaan puhtaustasoon tähtääviä toimenpiteitä on otettu huomioon monia. Sushitehtaassa esimerkiksi työskennellään koko vartalon peittävien työasujen kanssa ja tilaan mennään erityisten sulkuovien kautta. Kädet pestään normaalisti huolelllisesti, mutta tämän lisäksi myös käsiin puettavat suojahanskat ja kenkien päälle laitettavien kenkäsuojien pohjat.
Sushi on herkkä tuote ja se tuleekin säilyttää enintään 6 °C:een lämpötilassa. Koko sushin valmistuksen ja myynnin ajan kiinnitetäänkin erityistä huomiota oikeaan säilytyslämpötilaan ja korkeaan hygieniatasoon.
Sushitehtaassa työskentelevä valmistaa susheja tuhansia paloja päivässä. Erilaiset laitteet, esimerkiksi makirullan rullauskone, helpottavat työntekoa. Toisaalta esimerkiksi kalat fileoidaan käsityönä. Lisäksi sushipalat asetetaan tuotepakkaukseen yksitellen käsin.
Sushiin käytettävä lohi tulee Norjasta. Norjalaistaustainen Lerøy omistaa lohen osalta koko kalan tuotantoketjun, joten kalan alkuperä pystytään jäljittämään erittäin tarkasti. Tuotantoketju on myös nopea. Parhaimmillaan Leroyn lohet ovat kaupassa 36 tunnin kuluessa pyydystämisestä.
Faktaa Raisiossa valmistetusta sushista
- Kaikki raaka-aineet ovat GM-vapaita
- Soijakastike Japanista 270 vuotta vanhalla reseptillä
- Wasabi sekoitetaan Japanissa
- Nori saadaan alkukesän sadosta
- Vihannekset Suomesta
- Surimi Pescanovalta Espanjasta
- Gari tehdään pikkuinkivääreistä