Sujuva duetto kassalla

Sujuva duetto kassalla

Päivitetty 4.9.2023

Ikärajavalvonnasta viestivä kampanja muistuttaa, että kun sekä asiakas että kassahenkilö ovat yhteisellä asialla, ikärajavalvottujen tuotteiden ostaminen käy hyvässä hengessä, kuin sujuva duetto.

Iän varmistaminen on kassahenkilön työtä ja myös asiakkaan velvollisuus. Se on kahden kauppa! Ikärajavalvottujen tuotteiden ostaminen käy sujuvasti, kun asiakas ottaa paperit jo valmiiksi esille ja kassa kysyy niitä säännönmukaisesti.

Sujuva duetto kassalla – Iän todistaminen on kahden kauppa -kampanjan keulakuvana on Uuden Musiikin Kilpailusta tutuksi tullut, kansainvälistä menestystäkin niittänyt artisti Lxandra.

– Haluan levittää hyvää mieltä ympärilleni ja saman voi tehdä kassalla jokainen. Esittämällä henkkarit pyytämättä osoittaa arvostuksensa kassan työtä kohtaan. Eikä papereiden kysymisestä ole syytä ottaa nokkiinsa. Iän tarkastaminen on kassan velvollisuus. Se on tärkeä juttu, Lxandra muistuttaa.

Ikärajavalvonta on osa kaupan vastuullista toimintaa

Laki kieltää alkoholin, tupakan ja rahapelien myynnin alaikäisille. Ikä tarkastetaan kaupassa kaikilta näitä tuotteita ostavilta asiakkailta, jos he vaikuttavat alle 30-vuotiailta. Myös alkoholin ja tupakan välittäminen alaikäiselle on laissa kielletty ja rangaistava teko. Muita kaupassa myytäviä ikärajavalvottavia tuotteita ovat muun muassa nikotiinivalmisteet, ilotulitteet sekä ikärajamerkityt tietokonepelit, elokuvat ja aikuisviihdelehdet.

Päivittäistavarakaupoissa tehdään joka vuosi kymmeniä miljoonia ikärajatarkastuksia. Ikärajavalvonta on kassahenkilöiden päivittäistä työtä ja kaupan yritykset satsaavat myös sen koulutukseen merkittävästi. Kun säännöt ovat kaikille selvät ja toimintatapa yhtenäinen, on asiointi sujuvaa ja inhimilliset virheet iän arvioinnissa vähenevät. Asiakas voi todistaa ikänsä viranomaisen myöntämällä voimassa olevalla kuvallisella henkilökortilla, ajokortilla, passilla, muukalaispassilla tai pakolaisen matkustusasiakirjalla.

Sujuva duetto kassalla – Iän todistaminen on kahden kauppa -kampanjan toteuttavat Päivittäistavarakauppa ry ja sen jäsenyritykset.

Lue lisää ja tutustu ikärajavalvonnan pelisääntöihin:Sujuvaduetto.fi

Mikä ikä? Testaa kuinka hyvin arvaat henkilön iän ostotilanteessa: Mikäonmunikä.fi