"Tavaraa kulkee kauppoihin ja hyllyjä täydennetään" - tietoa kauppojen toiminnasta poikkeustilanteessa

"Tavaraa kulkee kauppoihin ja hyllyjä täydennetään" - tietoa kauppojen toiminnasta poikkeustilanteessa

Päivitetty 2.4.2020

Koronaviruksen leviämiseen varautuminen näkyy laajalti yhteiskunnassa, myös suomalaisten kuluttajakäyttäytymisessä. Kuten julkisuudessa on ollut esillä, ruokakauppojen hyllyt ovat olleet paikoin tyhjiä ja jonot pitkiä.

__Julkaistu Kesko.fissa 15.03.2020 __

Koronaviruksen leviämiseen varautuminen näkyy laajalti yhteiskunnassa, myös suomalaisten kuluttajakäyttäytymisessä. Kuten julkisuudessa on ollut esillä, ruokakauppojen hyllyt ovat olleet paikoin tyhjiä ja jonot pitkiä. Ruokakaupoissa peräänkuulutetaankin nyt malttia - ruoka ja muut päivittäistavaratuotteet eivät hetkellisistä puutteista huolimatta tule loppumaan. K-ruokakauppiaat eri puolilla maata yhdessä tavarantoimittajien ja K:n logistiikan kanssa tekevät parhaansa tässä poikkeuksellisessa ajassa.

”Ymmärrämme toki asiakkaidemme huolen tässä hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa, mikä näkyy myös poikkeavana kulutuskäyttäytymisenä. Kohonneesta kysynnästä johtuen monissa kaupoissa on saattanut tilapäisesti loppua yksittäisiä tuotteita tai tuoteryhmiä hyllystä”, Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli toteaa.

”Maltti olisi nyt valttia, tavaraa kulkee jatkuvasti kauppoihin ja henkilökunta täydentää hyllyjä. Myös ruoan verkkokaupan osalta pyydämme asiakkailta ymmärrystä, jos toimitusaikojen osalta on ruuhkaa tai joitakin tuotteita joudutaan korvaamaan. Olemme seuranneet tiiviisti koronatilanteen kehittymistä myös muissa maissa - vastaavat esimerkit osoittavat, että ensimmäisten päivien poikkeuksellisen kovan kysynnän voi olettaa tasaantuvan. Ruoka ja muut päivittäistavaratuotteet eivät tule loppumaan kaupoista. K-ruokakauppiaiden ja K:n logistiikan lisäksi myös tavarantoimittajakumppanimme tekevät parhaansa joka päivä, heille iso kiitos siitä. Valtaosa K-ruokakauppojen tuotteista tulee Suomesta: meillä on tuhansia elintarvikkeita valmistavia yrityksiä, jotka ovat hyvin varautuneet tähän poikkeustilanteeseen”, Akseli lisää.

Kysytyimpiä tuoteryhmiä normaaliin verrattuna ovat olleet pääasiassa samat tuoteryhmät, joiden kysyntä on kasvanut hieman jo aiemmin maaliskuussa. Tällaisia ovat esimerkiksi säilykkeet, viljatuotteet, kuivaruoka-ainekset sekä saippuat ja pehmopaperit. Myös ruokapakasteissa ja näkkileivissä kysyntä on noussut. Asiakasmäärien ollessa suuria myös muiden tuoteryhmien tuotteita, kuten lihaa ja leipää, on ostettu tavallista enemmän.

”Kokonaisuutena tarkasteltuna kaikkien ruoka- ja hygieniatuoteryhmien saatavuus tavarantoimittajilta on edelleen melko hyvä, kuljetuspalvelut toimivat hyvin ja kaupoissa tuotteiden esillepano toimii tehokkaasti. Toistaiseksi ainoa tuoteryhmätasoinen todellinen puute koronavirukseen liittyen on käsidesituotteista, joiden kysyntä Suomessa on ollut moninkertaista normaaliin verrattuna. Julkisuudessa suuren huomion saaneiden vessapapereiden kysyntä on suuri, mutta ei juuri poikkea muista kovan kasvun tuoteryhmistä (esim. säilykkeet, viljatuotteet, kuivaruoka-ainekset sekä saippuat). Suurten pakkauskokojensa vuoksi vessapapereiden hyllypuutteet ovat näkyvämpiä”, Akseli kertoo.

Mahdollisiin saatavuushaasteisiin on jo varauduttu korottamalla Keskon varastotasoja ja yhdessä kumppanien kanssa on varauduttu pidemmän aikaa siihen, että saatavuus tuotteissa olisi hyvä.

”K-ryhmä tekee päivittäin erinomaista yhteistyötä suomalaisen teollisuuden kanssa saatavuuden varmistamiseksi, eikä toistaiseksi merkittäviä tuotantokatkoja ole ollut”, Akseli kertoo.

Myös tavaroiden kuljetuksen, eli logistiikan toiminnan jatkuvuuden osalta on K:ssa tehty kattavat varautumissuunnitelmat.

Katso kaikki Kesko.fin koronatiedotteet ›