Suomalaisten suosikkijuustoja Valion juustoloista

Suomalaisten suosikkijuustoja Valion juustoloista

Julkaistu 11.5.2018

Valion Joensuun juustola valmistaa kolmanneksen kaikista Valion juustoista. Päätuotteita ovat Valio Polar, Valio Salaneuvos ja Valio Viola tuorejuustot.

Suomalaisille rakkaiden juustojen raaka-aineena toimii tuore maito, joka on matkannut tehtaaseen keskimäärin 80 kilometriä. Maito tulee tehtaaseen noin 900 valiolaiselta maatilalta pääosin Pohjois-Karjalasta.

Yksi Joensuun maidon toimittajista on Jari ja Pia Leskisen maitotila, joka sijaitsee vain vajaan 10 kilometrin päässä juustolasta. Leskiset pyörittävät 18- ja 19-vuotiaine lapsineen vuonna 1948 perustettua tilaa kolmannessa sukupolvessa. 55 lehmän karjan keskituotos on 10 600 litraa vuodessa lehmää kohti. Osa maidosta päätyy takaisin Leskisten pöytään muun muassa piimän, viilien ja Valio Edam juuston sekä Valio Hyvä suomalainen Arki juuston muodossa.

– Meidän perheessä ollaan kovia syömään juustoa: pelkästään Valio Oltermanni kermajuustoa menee viikossa 3–4 pakettia, ja siihen vielä päälle tulevat vielä muut juustot, Pia Leskinen naurahtaa.

Yhteensä Valio ja maitotilayrittäjät tarjoavat työtä lähes 3 000 henkilölle Pohjois-Karjalassa ja sen ympäristössä, kun mukaan lasketaan tehtaan henkilöstö, maidon keräilyyn ja tuotteiden jakeluun osallistuva henkilöstö sekä maatilat palveluhankintoineen. Euroissa mitattuna Valion vuosittainen taloudellinen vaikutus Pohjois-Karjalassa on yli 90 miljoonaa euroa.