Suomen parhaan leipäkaupan leipäosasto pullistelee paikallisia herkkuja

Suomen parhaan leipäkaupan leipäosasto pullistelee paikallisia herkkuja

Päivitetty 12.5.2021

K-Supermarket Westeri palkittiin Vuoden leipäkauppa 2021 -tittelillä, joka jaetaan vuosittain Leipuriliiton kokoaman asiantuntijaraadin valitsemalle kaupalle.

Vuoden 2021 Leipäkauppa julkistettiin Tampereella 11.5.2021. Vuoden Leipäkaupan valitsi raati, johon kuuluivat elintarvikeasiantuntija Anna Salminen, Päivittäistavarakauppa ry:stä, toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen, Leipätiedotuksesta sekä toimitusjohtaja Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitosta.

Raati oli valinnassaan yksimielinen: jo K-Supermarket Westeriin saapuminen on wow-efekti, sillä sisääntulossa on poikkeuksellisesti leivät, eivät hedelmät. ”Se, miten leivät ovat kaupassa esillä, on mielestäni tärkeää. Meillä leipävalikoima on laaja ja kaupasta löytyy paljon paikallisten leipomoiden herkkuja. Suomalaiset arvostavat tuoretta leipää, ja meilläkin on kaupassa oma leipomo, jossa paikan päällä leivotaan leipää viikon jokaisena päivänä”, kertoo kauppias Ari Ruissalo.

Vuoden leipäkauppa 680x300 Kultamitalin ja kunniakirjan otti vastaan kauppias Ari Ruissalo. Hän on voittanut Vuoden Leipäkauppa-tunnustuksen aikaisemminkin, vuonna 2007, jolloin hän toimi kauppiaana porilaisessa K-Supermarket Ruokaporissa. Kultaiset mitalit saivat myös K-Supermarket Westerin osastopäällikkö Päivi Tuomola sekä leipäosaston hoitajat Heidi Wilen ja Emma Rintala.

K-Supermarket Westerin leipäosastolla on runsaasti paikallisten leipomoiden leipiä ja leivonnaisia ja niiden lisäksi hyvä valikoima myös alueellisten ja valtakunnallisten leipomoiden tuotteita. Suurin osa tuotteista on valmistettu Suomessa. Muun muassa nämä tekijät vaikuttivat siihen, että kauppa ylsi Vuoden Leipäkauppa -kilpailun voittoon.

Tällä hetkellä suomalaisuus ja paikallisten tuotteiden suosio on asiakkaiden toiveissa korkealla. Erityisesti leipäosastolla paikallisuus näkyy monin tavoin, sillä K-kauppoja kehitetään aina asiakkaiden toiveiden mukaisesti. ”Tampereella syödään esimerkiksi erilaisia rieviä. Yhden suosikkituotteen ajat ovat kuitenkin ohi, asiakkaat tahtovat kokeilla erilaisia tuotteita, ja esimerkiksi meidän kaupassa on paljon paikallisten leipomoiden tuotteita. Jokaiselle löytyy meidän kaupasta siis varmasti oma suosikki ”, kertoo Ruissalo.

Trendeistä Ruissalo mainitsee kotimaisuuden ja paikallisuuden lisäksi erityisruokavalioiden ja gluteenittomuuden nousun. Ketotrendi on tamperelaisessa kaupassa kuitenkin jo kauppiaan mukaan laskussa, sen sijaan nousussa ovat esimerkiksi erilaiset jyväisät leivät tai ohuet ruisleivät. Kaupan leipomossa kokeillaan myös ajoittain uusia leipäreseptejä, sillä vaihtelua kaivataan.

”Koronan takia kaupassa asioidaan aiempaa harvemmin, terveellisyyden rinnalla myös herkuttelu on kasvanut ja se näkyy leipäosastolla. Koronan myötä arkeen haetaan piristystä pienillä jutuilla, kuten vaikkapa kahvilla ja pullalla. Tamperelainen ostaa todennäköisimmin munkin, munkkimestareita ja tekijöitä on täällä paljon”, toteaa Ruissalo.