Kyläkauppatarinat - Muoniontori

Kyläkauppatarinat - Muoniontori

Julkaistu 26.11.2018

Pienessä kylässä yhdelläkin ihmisellä on suuri merkitys. Kun etäisyydet ovat suuret, tulee toisten kohtaamisesta entistä merkityksellisempää. Onnellinen arki ja yhteisöllisyys rakentuu avoimuudesta niin toisia ihmisiä kuin hulluja ideoitakin kohtaan!

Muoniossa pienellä ihmisellä on suuri merkitys

Muonio on pieni 2300 asukkaan kyläyhteisö Tunturi-Lapissa. Aluetta leimaa vahvasti luonto ja vuodenaikojen vaihtelu. Luonto on läsnä kaikkialla Muoniossa ja luontomatkailu onkin alueen tärkeä elinkeino. Kauniit maisemat, hohtavat puhtaat hanget ja ainutlaatuinen hiljaisuus houkuttelevat matkailijoita kaikkialta maailmasta.

Etäisyydet Lapissa ovat pitkät. K-Market Muoniontorin kauppias Minna Back-Tolonen kertoo, että ihmisten on tultava toimeen myös itsensä kanssa, sillä välimatkat virikkeisiin voivat olla pitkiä. Etäisyys ei kuitenkaan näy ihmisten välisissä suhteissa. Kauppiaan mukaan paikalliset ovat suoria, mutta lupsakoita. Paikalliset tulevat herkästi juttelemaan ja tekemään tuttavuutta.

Pienessä yhteisössä korostuu kauppiaan mukaan toisten huomiointi ja halu tehdä muille hyvää. Pienellä ihmisellä on suuri merkitys" kauppias summaa Muonion yhteisöllisyyttä. Yhteisöllisyys on ennen kaikkea avoimuutta. Kaikille annetaan mahdollisuus osallistua ja uudet tulokkaat otetaan avosylin vastaan. Kauppias itse pääsi kokemaan muoniolaisten avuliaisuuden ollessaan vasta uusi tulokas kylällä. Kun kauppiasta kohtasi tulipalo, olivat kaikki valmiita auttamaan. "Ensin mietitään auttamista ja vasta sen jälkeen seurauksia", Minna kertoo ja kiittelee paikallisten auttamishalua.

Paikallisuuden asiantuntijat

Minna toimii kauppiaana yhdessä puolisonsa Ismo Tolosen kanssa. Kauppiaat tunnistavat, että K-Market Muoniontori on monelle meidän kauppa. Kaupassa asioivat niin paikalliset kuin niin sanotut mökkiläisetkin. Hyllyiltä löytyvät inspiroivat uutuudet sekä aidot ja perinteiset Lapin maut. Kauppa on osa alueen yhteisöä ja kauppa on paikallisine erikoisuuksineen osa elämystä.

K-Marketissa valikoimaa luodaan yhdessä asiakkaiden kanssa ja kaupassa saadaankin kiitosta ennakkoluulottomasta kokeilusta. Juuri nyt kauppiaspari hemmottelee asiakkaitaan muun muuassa juustoilla ja itse jauhetulla jauhelihalla. Lisäksi erityisruokavaliot ja Luomu-tuotteet on huomioitu kaupassa hyvin.

Asiakkaiden vaikutuksen lisäksi myös pohjoisen pitkät välimatkat näkyvät K-Market Muoniontorin palvelutarjonnassa ja valikoimassa. Kauppa on lähipalvelu ja tarjoaa monia palveluita alueella. Kauppiaan mukaan kaupan on tarjottava kaikkea sellaista, jota arjessa voi yllättäen tarvita. Oli kyse sitten lämpimistä kintaista tai muista yllättävistä hankinnoista.

K-Market Muoniontorin kauppiasparilla toimii yhteistyö. Nopeasti innostuvalle Minnalle vaihteleva työ sopii mainiosti. Hän löytää kaupasta aina jotain kehitettävää ja uudistettavaa. Minnan suosikkiosasto kaupassa on sisustustarvikkeet. Lisäksi hän touhuaa mielellään sesonkituotteiden ja henkilöstön parissa. Minna kiitteleekin paljon kaupan sitoutunutta ja osaavaa henkilökuntaa, joka mahdollistaa monet hankkeet ja ideat. Muoniontorin toinen kauppias Ismo puolestaan viihtyy pienpanimotuotteiden ja lihavalikoiman parissa. "Ismo tekee sen tylsän rutiinin ja mie hummaan", Minna nauraa parin työnjaolle. Kaupassa on siis selkeästi jokaiselle jotakin, niin asiakkaille kuin kauppiaillekin.

Valikoimaakin tärkeämpää kaupassa on toisten huomioiminen. Minna kertoo, että hänelle onnellisuus syntyy pienistä asioista. On tärkeää olla näkyvä toiselle. Kiittämisellä ja pienillä osoituksilla on suuri rooli arjessa. Hän itse huomioi muita mm. jo perinteeksi muodostuneella joulupuurolla. Ravintolakokin koulutuksen saaneella kauppiaalla on tapana keittää ja hauduttaa puuro itse. Vanhat asiakkaat osaavat jo odottaa Minnan herkullista joulupuuroa, mutta joka vuosi kauppias pääsee myös yllättämään iloisesti uusia asiakkaita!

"Mitä hullumpia ideoita, sitä parempia toteutuksia"

Muoniossa puhumisesta siirrytään nopeasti tekoihin. Energinen Minna on monessa mukana. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei yksi ihminen riitä, vaan projektit saatetaan maaliin yhteistyöllä. Hulluihinkin hankkeisiin on helppo lähteä mukaan, kun ympärillä on innostavia ihmisiä, jotka suhtautuvat positiivisesti yhdessä tekemiseen.

Viime vuonna Muoniossa syntyi ajatus uusista jouluvaloista. Entiset valot olivat talkoilla tehdyt ja kalpenivat muiden kaupunkien jouluvalojen rinnalla. Paikallisissa syntyi ajatus uusista valoista ja tarmokkaat yrittäjät tarttuivat heti toimeen. Yhteistyön ja myös ulkopuolisen avustuksen tuloksena Muoniota koristaa uudet ja upeat jouluvalot. Teemaksi valikoitui lumihiutale, joka kuvastaa omanlaista ja luonnonkaunista yhteisöä erinomaisesti.

KM Muoniontori 680