Hyvinvoiva suu – Näin edistät suun terveyttä

Hyvinvoiva suu – Näin edistät suun terveyttä

Julkaistu 5.8.2021

Terve suu vaikuttaa terveyteen, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja elämänlaatuumme. Lue vinkit suun terveyden ylläpitämiseen!

Terve suu vaikuttaa terveyteen, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja elämänlaatuumme. Monenlaiset hammas- ja suusairaudet sekä -tulehdukset ovat yleisiä kaikissa ikäryhmissä. Suusta ja hampaista täytyy pitää huolta joka päivä: aamulla, päivällä sekä illalla – läpi elämän.

Yleisiä suun terveyteen liittyviä ongelmia ovat muun muassa hampaiden vihlonta ja iensairaudet. Tiesithän, että moniin yleisiin suun terveyden ongelmiin on kuitenkin helppo ratkaisu? Lue alta, miten suun terveyttä kannattaa ylläpitää.

Hampaiden vihlonnasta ei tarvitse kärsiä

Vihlovat hampaat ovat erittäin yleinen ongelma, sillä yhdellä kolmesta on vihlovat hampaat(1). Eniten vihlovista hampaista kärsivät 20–50-vuotiaat (1). Yli 50 % vihlonnasta kärsivistä ei mainitse asiasta hammaslääkärille ja 80 % kärsivistä ei käytä tai käyttää harvoin vihloville hampaille tarkoitettua hammastahnaa.

On hyvä muistaa, että hammaskipuun voi olla monia muita syitä vihlovien hampaiden lisäksi. Jos tunnet hammaskipua tai jatkuvaa epämukavuutta, käy hammaslääkärillä saadaksesi ammattilaisen apua.

On useita asioita, mitä voit tehdä suojataksesi hampaitasi vihlonnalta:

  • Käytä pehmeää hammasharjaa.

  • Harjaa hampaat kaksi, korkeintaan kolme kertaa päivässä. Vältä liian usein tapahtuvaa voimakasta hampaiden harjausta.

  • Pyydä hammaslääkäriä tai suuhygienistiä näyttämään sinulle sopivin hampaiden harjaustekniikka. Valitse hammastahna, joka on tarkoitettu erityisesti vihloville hampaille kuten Sensodyne-hammastahnat. Sensodyne-hammastahna on kliinisesti tutkittu erityishammastahna vihloville hampaille.

Lue lisää hampaiden vihlonnasta täältä: https://www.sensodyne.fi/

Sensodyne 680 x 300

Hammaseroosio voi aiheuttaa vihlontaa

Hammaskiille on hampaan uloin, kova pintakerros. Se on kovempaa kuin mikään muu kehon aine. Ajan myötä se voi kulua ja paljastaa alla olevan hammasluun, mikä saattaa johtaa hampaiden vihlontaan.

Ajan myötä hapokkaat ruoat ja juomat saattavat aiheuttaa hammaskiilten kulumista – tätä kutsutaan happoeroosioksi. Hapokkaisiin ruokiin ja juomiin kuuluvat hedelmät ja hedelmämehut, hiilihapolliset juomat, musta kahvi ja tee, viini ja mikä tahansa, missä on terävä maku, kuten ketsuppi tai salaatinkastike. Jo neljä happohyökkäystä päivän aikana saattaa altistaa hammaskiilteen hammaseroosiolle. Jos luulet, että hammaskiilteesi saattaa olla altistunut hammaseroosiolle, puhu hammaslääkärin kanssa. (2)

Lue lisää hammaskiilteen eroosiosta täältä: https://www.sensodyne.fi/hampaiden-vihlonta/syyt/mita-on-hammaskiilteen-eroosio/

Pro-Emalj Daily Protection -hammastahna on erityisesti kehitetty suojaamaan hampaita happoeroosion vaikutuksilta. Kahdesti päivässä käytettynä Pro-Emalj Daily Protection -hammastahna vahvistaa aktiivisesti heikentynyttä hammaskiillettä ja antaa tehokasta suojaa reikiintymistä vastaan. Sen minttuinen maku raikastaa hengitystäsi ja jättää puhtaan tunteen suuhun.

ProEmalj 680x300

Terveet ikenet eivät vuoda verta

Terveet ikenet eivät vuoda verta, joten jos näet verta hampaiden harjauksen tai lankauksen aikana, se voi olla merkki siitä, että olet saamassa iensairauden. Se voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä ja ienten punoitusta, turvotusta ja verenvuotoa. Hoitamattomana se voi johtaa vetäytyneisiin ikeniin ja lopulta hammaskatoon eli parodontiittiin. (3)

Lue lisää ienongelmista täältä: https://www.parodontax.fi/tietoa-parodontiitista/syyt/ientulehdus-ja-hampaan-kiinnityskudossairauden-aiheuttajat.html.

Suojaa ikenesi parodontax-tuotteilla, jotka tukevat ienten hoitoa ja ehkäisevät ienongelmia. parodontax on ientenhoitoon erikoistunut fluorihammastahna, joka on neljä kertaa tehokkaampi* kuin tavallinen hammastahna ienverenvuodon pääasiallisen syyn poistajana. Kahdesti päivässä yhtäjaksoisesti käytettynä parodontax-hammastahnan on kliinisesti osoitettu tukevan ienverenvuoden pysäyttämistä ja ehkäisemistä. Se sopii päivittäiseen käyttöön, koska se vahvistaa hampaita ja raikastaa hengityksen.

*Poistaa enemmän plakkibakteereita kuin tavallinen hammastahna ammattilaisen tekemän puhdistuksen ja kahdesti päivässä tehtävän harjauksen jälkeen.

Parodontax 680 x 300

Hammasplakkibakteeri on tunnettu ienongelmien syy

Hammasplakkibakteerit ovat tunnettu ienongelmien syy. Bakteerit muuntavat ruoan sokerit hapoiksi, jotka voivat aiheuttaa ienongelmia ja vahingoittaa hammaskiillettä, mikä aiheuttaa reikiintymistä.

Jos hammasplakkia ei poisteta päivittäisellä harjaamisella ja lankaamisella, se voi lopulta kovettua hammaskiveksi. Hammaskivessä on karkea pinta ja sitä muodostuu pääasiassa hampaan ja ikenen väliseen siirtymäkohtaan. Sitä on vaikea poistaa ja se vaikeuttaa hampaiden puhdistusta. (4)

Kolme tapaa ehkäistä plakkia (5):

  • Käytä sähköhammasharjaa tai tavallista hammasharjaa, jossa on pieni harjaspää ja pehmeät, pyöreät harjakset äläkä unohda puhdistaa ienrajaa. Valitse natriumbikarbonaattia sisältävä parodontax-hammastahna vähäisen hankaavuuden vuoksi, ja koska se poistaa plakkimuodostumat ienrajasta.

  • Käytä hammaslankaa tai hammasväliharjaa plakin poistoon vaikeasti puhdistettavissa paikoissa kuten hammasväleissä.

  • On tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärin tai suuhygienistin tarkastettavana, jotta plakki saadaan pysymään poissa ja vältytään ongelmien pahentumiselta.

Lähteet: (1) Addy M. Int Dent J 2002; 52: 367-375. (2) https://www.sensodyne.fi/hampaiden-vihlonta/syyt/mita-on-hammaskiilteen-eroosio/ (3) https://www.parodontax.fi/tietoa-parodontiitista.html (4) https://www.parodontax.fi/tietoa-parodontiitista/syyt/ientulehdus-ja-hampaan-kiinnityskudossairauden-aiheuttajat.html (5) (https://www.parodontax.fi/tietoa-parodontiitista/syyt/ientulehdus-ja-hampaan-kiinnityskudossairauden-aiheuttajat.html)

06/2021. PM-FI-PAD-21-00047