Näin pysäytät iensairauden etenemisen

Näin pysäytät iensairauden etenemisen

Päivitetty 10.3.2021

Vuotavatko ikenesi verta hampaita harjatessa? Katso ohjeet ja vinkit avuksesi.

Terveet ikenet eivät vuoda verta, joten jos näet verta hampaiden harjauksen tai lankauksen yhteydessä, se voi olla merkki iensairaudesta. Hoitamattomana ongelma voi pahentua ja johtaa pahanhajuiseen hengitykseen, ienten punoitukseen ja turvotukseen, vetäytyneisiin ikeniin ja lopulta jopa hammaskatoon. Siksi on tärkeää ryhtyä toimiin ienverenvuodon hoitamiseksi.

Kuinka plakkibakteerit aiheuttavat iensairautta

Tiesitkö, että suussasi on yli 300 eri tyyppistä bakteeria? Kuulostaa paljolta, eikö vain? Tämä on kuitenkin täysin normaalia, ja vain pieni osa näistä bakteereista voi aiheuttaa kariesta tai iensairautta.

Kuitenkin pienikin plakiksi muuntunut bakteerimäärä voi riittää ärsyttämään ikeniäsi. Jos näitä bakteereita ei poisteta, ne voivat ärsyttää ja aiheuttaa ienten punoitusta, turvotusta ja verenvuotoa, jotka kaikki ovat varhaisia oireita iensairaudesta nimeltään ientulehdus. Jos näitä oireita ei hoideta, ne voivat kehittyä parodontiitiksi, joka on peruuttamaton ja voi johtaa hammaskatoon.

Parodontax suuvesi KCM 680x450

Hammasplakkibakteerit ja ienongelmat

Hammasplakkibakteerit ovat tunnettu ienongelmien syy. Bakteerit muuntavat ruoan sokerit hapoiksi, jotka voivat aiheuttaa ienongelmia ja vahingoittaa hammaskiillettä, mikä aiheuttaa reikiintymistä.

Jos hammasplakkia ei poisteta päivittäisellä harjaamisella ja lankaamisella, se voi lopulta kovettua hammaskiveksi. Hammaskivessä on karkea pinta ja sitä muodostuu pääasiassa hampaan ja ikenen väliseen siirtymäkohtaan. Sitä on vaikea poistaa ja se vaikeuttaa hampaiden puhdistusta.

Kolme tapaa ehkäistä plakkia:

  1. Käytä sähköhammasharjaa tai tavallista hammasharjaa, jossa on pieni harjaspää ja pehmeät, pyöreät harjakset äläkä unohda puhdistaa ienrajaa. Valitse natriumbikarbonaattia sisältävä parodontax-hammastahna vähäisen hankaavuuden vuoksi, koska se poistaa plakkimuodostumat ienrajasta.

  2. Käytä hammaslankaa tai hammasväliharjaa plakin poistoon vaikeasti puhdistettavissa paikoissa kuten hammasväleissä.

  3. On tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärin tai suuhygienistin tarkastettavana, jotta plakki saadaan pysymään poissa ja vältytään ongelmien pahentumiselta.

Kuinka tupakointi lisää iensairauden riskiä

Tupakointi vahingoittaa terveyttäsi ja se koskee myös ikeniäsi. Jos tupakoit, sinulla on suurempi todennäköisyys saada iensairaus, ja jos olet jo sairaudesta kärsinyt, sinulla on tupakoimattomia suurempi riski siihen, että sairaus muuttuu vakavammaksi ja vaikeasti hoidettavaksi. Mitä kauemmin olet tupakoinut ja mitä enemmän tupakoit, sitä suurempi riski.

Parodontax CompleteProtection KCM 680x450

Suojaa ikenesi parodontaxilla

Paras tapa pitää hampaat ja ikenet terveinä on hampaiden harjaaminen kahden minuutin ajan kahdesti päivässä hammastahnalla, joka auttaa suojaamaan ikeniä ja hampaita.

Parodontax-valikoiman ienhoitotuotteet tukevat hoitoa ja ehkäisevät ienongelmia. Uusi Parodontax Complete Protection Extra Fresh -hammastahnan 8 hyödyllistä ominaisuutta auttavat saamaan terveemmät ikenet ja vahvemmat hampaat.

Uusi Parodontax Daily Gum Care -suuvesi auttaa pitämään ikenet ja hampaat terveinä. Vaikka käyttäisit jo nyt suuvettä osana päivittäistä rutiiniasi, saatat haluta suuveden, joka on erityisesti suunniteltu suojaamaan ienterveyttäsi. Moni suuvesi vain raikastaa hengityksen ja osa voi myös vahvistaa hampaita, mutta ienterveyttä edistävän suuveden lisääminen päivittäiseen rutiiniin voi auttaa sinua pitämään koko suun terveenä.

Parodontax artikkeli banneri KCM 680x150 01/2021. PM-FI-PAD-21-00011