Monikäyttöiset liukuvoiteet

Monikäyttöiset liukuvoiteet

Liukuvoide lisää nautintoa kaikenlaisessa seksissä, ja sen lisäksi liukuvoiteen käyttö voi lieventää kuivien limakalvojen aiheuttamia ongelmia.

Liukuvoidetta voi käyttää muun muassa itsetyydytyksessä, yhdynnässä, seksilelujen kanssa sekä intiimissä hieronnassa. Itselle sopivan liukuvoiteen löytää kokeilemalla. Olemme kaikki yksilöitä, ja se millaisesta liukuvoiteesta tykkää, on makuasia.

Liukuvoiteet jaotellaan ainesosien mukaan muutamaan ryhmään:

Vesipohjainen liukuvoide

Vesipohjaista liukuvoidetta voi käyttää lateksikondomin ja lateksittoman kondomin kanssa, seksilelujen kanssa sekä apuna mm. tamponin tai kuukautiskupin asettamisessa. Geelimäisen liukuvoiteen luisto voi vähentyä hetken päästä ja sitä kannattaakin lisätä käytön aikana.

Silikonipohjainen liukuvoide

Silikonipohjainen liukuvoide antaa sileän ja silkkisen tunteen, ja sen luisto kestää pitkään. Se on tuhdimpaa ja riittoisampaa, mutta ainesosien vuoksi myös usein kalliimpaa. Sitä voi käyttää kaikkien kondomien kanssa, mutta ei silikonista valmistettujen seksilelujen ja terveystuotteiden, esim. kuukautiskuppien tai geishakuulien kanssa.

Vesi- ja silikonipohjainen liukuvoide

Liukuvoide, jossa on käytetty sekä vesi- että silikonipohjaisia ainesosia, yhdistävät näiden parhaat puolet. Se tarjoaa sekä kosteutta että pitkäkestoista luistoa, ja soveltuu käytettäväksi kondomien kanssa, mutta ei silikonista valmistettujen seksilelujen ja terveystuotteiden, esim. kuukautiskuppien tai geishakuulien kanssa.

Öljy liukuvoiteena

Erilaiset öljyt ovat hyviä kosteuttajia käytettäväksi seksissä ja hieronnassa. Jos kotoa ei löydy liukuvoidetta, voi sen sijaan käyttää esim. hierontaöljyä, vauvaöljyä, tai oliiviöljyä. Öljypohjaisia liukuvoiteita ei tule käyttää yhdessä kondomien kanssa, sillä öljy haurastuttaa lateksia.

Milloin käyttää liukuvoidetta?

Stressi, synnytys, imetys, vaihdevuodet ja hormonaalinen ehkäisy saattavat vaikuttaa kostumiseen, vaikka halua olisikin. Jos vain haluat liukuvamman ja nautinnollisemman seksikokemuksen, niin käytä liukuvoidetta. Liukuvoide kuuluu aina myös anaaliseksiin.

Liukuvoide tulee säilyttää aina huoneenlämmössä. Ennen käyttöä kannattaa tarkistaa pakkauksen parasta ennen -päiväys. Vesi- ja silikonipohjaisten liukuvoiteiden tahrat lähtevät pois konepesussa.

Artikkeli tehty yhteistyössä RFSU:n kanssa.