Kondomeissa on eroja - kokeilemalla löydät itsellesi mieluisan

Kondomeissa on eroja - kokeilemalla löydät itsellesi mieluisan

Päivitetty 5.6.2020

Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta. Tutustu erilaisten kondomien ominaisuuksiin.

Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta. Tämä on varmasti tuttua jo peruskoulun seksuaalikasvatuksesta, mutta tiesitkö että nykyään kondomeja on olemassa monen muotoisia ja kokoisia sekä erilaisilla ominaisuuksilla varustettuna? Sopiva kondomi istuu hyvin ja antaa sinulle mahdollisuuden keskittyä olennaiseen. Kondomeilla voi myös tuoda vaihtelua makuuhuoneeseen. Kokeilemalla löydät juuri sinulle sopivan kondomin.

Mitä konkreettisia eroja kondomeissa sitten on?

1. Muotoilu

Kondomi voi muotoilultaan olla suora tai muotoiltu, tämä ero vaikuttaa joillain merkittävästi istuvuuteen. Suora kondomi on usein hieman helpompi pukea päälle. Moni taas kokee muotoillun kondomin omakseen, sillä se ”puristaa parhaasta paikasta” ja lisää näin nautintoa.

2. Koko

Kondomeja valmistetaan useassa eri pituudessa ja erilaisilla leveyksillä. Oikean kokoinen kondomi tuntuu päällä mukavalta. Se ei purista liikaa, eikä rullaudu pois paikaltaan. Oikean kokoinen kondomi pysyy parhaiten ehjänä ja paikoillaan yhdynnässä.

3. Pinta

Kondomin pinta voi olla sileä, mutta myös juomutettu tai nypytetty nautinnon lisäämiseksi.

4. Ohuus

Osa kondomeista on standardikondomia ohuempia ja antavat monen mielestä luonnollisemman tunteen seksiä harrastaessa.

5. Aromi

Saatavilla on myös makuaromilla varustettuja kondomeja. Sopivat esimerkiksi niille, jotka etsivät vaihtelua, hauskuutta tai eivät pidä kondomien ominaishajuista.

6. Liukuvoide

Kondomeja pakatessa jokaiseen kondomiin laitetaan pisara liukastetta, jotta kondomit eivät kuivuisi pakkauksissa ja jotta ne olisi helpompi rullata auki käytön yhteydessä. Liukuvoide voi olla vesi- tai silikonipohjaista. On olemassa myös kondomeja, joissa liukuvoiteeseen on lisätty aminohappo L-arginiinia, joka kiihdyttää verenkiertoa ja jotkut kokevat sen vahvistavan erektiota ja lisäävän nautintoa.

Lue lisää monikäyttöisistä liukuvoiteista ›

7. Materiaali

Useimmat markkinoilla olevista kondomeista on valmistettu lateksista. Lateksi sisältää proteiineja, joille jotkut ihmiset ovat allergisia. Lateksiallergiasta kärsiville suositellaan muovista valmistettuja kondomeja. Muovikondomit ovat hieman ohuempia kuin kumikondomit, ja muovi johtaa lämpöä, minkä sanotaan lisäävän nautintoa.

Artikkeli tehty yhteistyössä RFSU:n kanssa.