Astianpesukoneen puhdistus - näin irrotat roskat ja saostumat

Astianpesukoneen puhdistus - näin irrotat roskat ja saostumat

Päivitetty 9.9.2022

Ota astianpesukoneen huolellinen puhdistus säännölliseksi rutiiniksi, sillä kalkki- ja rasvakertymät heikentävät huomattavasti pesutehoa. Poimi tästä parhaat puunausvinkit!

Pidä tiskikone puhtaana

Kalkki- ja rasvakertymät astianpesukoneessa heikentävät pesutehoa. Tiskari kannattaa puunata säännöllisesti jo ennen, kuin lika alkaa pinttyä. Vain puhdas ja raikas astianpesukone pesee astiat hohtavan puhtaiksi.

Astianpesukonetta käytetään monissa perheissä melkein joka päivä. Mitä useammin konetta käyttää, sitä useammin se pitäisi myös puhdistaa.

Kalkkisaostumat ja rasvakertymät heikentävät pesutehoa. Kertymiä syntyy yllättävän nopeasti, ja myös veden laatu vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti likaa alkaa kertyä.

Myös tunkkainen haju paljastaa, ettei kone ole enää puhdas. Tarkkaile tiskikoneen sisäpintoja ja haistele, niin opit huomaamaan, milloin on puhdistuksen aika.

Valitse oikeat aineet

Astianpesukoneen puhdistukseen myydään erityisiä puhdistusaineita. Ohjekirjasta selviää, millainen aine sopii juuri sinun astianpesukoneellesi. Älä kokeile sokkona.

Myös astianpesukoneille suunniteltujen huuhteluaineiden käyttö ehkäisee kalkkisaostumien syntyä, mutta niitä ei välttämättä tarvitse.

Vinkki! Kun tyhjennät konetta, pyyhi roiskeet koneen sisältä, koska niissä saattaa olla kalkkia.

Poista irtoroskat

Koneen pohjassa olevat roskasiivilä ja/tai jätesihti on hyvä putsata kuukausittain, koska niihin kertyy roskia sekä rasvan ja kalkin sekoitusta. Apuna voi käyttää käsiastianpesuainetta ja pesuharjaa. Sitkeään rasvaan tehoaa esimerkiksi etikan ja ruokasoodan yhdistelmä.

Suihkuvarsiin voi jäädä siemeniä tai muita pieniä roskia estämään veden suihkuamista pesun aikana. Niiden poistamisessa ja paikoilleen asettamisessa on eroja: jotkut on helppo irrottaa ja jotkin ovat kiinni esimerkiksi muttereilla ja vaativat työkaluja. Yleensä mekaaninen puhdistus esimerkiksi pulloharjalla tai hammastikulla auttaa, eikä pesuaineita tarvita.

Sitruunahappo irrottaa kalkin

Sitruunahappo puhdistaa astianpesukoneen ja poistaa koneeseen kertyneen kalkin. Sitruunahappoa voi ostaa jauhemaisessa muodossa apteekeista ja joistakin ruokakaupoista, eikä se maksa kuin pari euroa. Lue käyttöohjeet pussin kyljestä.

  1. Laita sitruunahappoa tyhjän tiskikoneen pesuainelokeroon. Kokeile aluksi 2–3 ruokalusikallisen annosta (20–30 g). Jos se ei riitä, tuplaa määrä.
  2. Käynnistä mahdollisimman kuuma, esimerkiksi 60–65 asteen pesuohjelma.
  3. Pysäytä pesuohjelma mahdollisuuksien mukaan huuhteluvaiheen jälkeen eli ennen kuivausvaihetta, jotta sakka ei jumitu takaisin koneen pinnoille.
  4. Pyöritä ohjelman jälkeen vielä toinen pesu tavallisen konetiskiaineen kanssa, jotta sitruunahappo huuhtoutuu varmasti pois.

Vinkki! Kalkkisaostumiin voi käyttää myös astianpesukoneelle tarkoitettuja puhdistusaineita. Ne tehoavat usein myös pinttyneeseen rasvalikaan.

Poista haju

Väkiviinaetikka poistaa ummehtuneen hajun ja irrottaa pesukoneesta pinttyneen lian. Laita väkiviinietikkaa pesuainelokeroon. Pese 60–65 asteen pesuohjelmalla ja pysäytä ennen kuivatusta. Pyöräytä vielä pesuohjelma konetiskiaineen kanssa.

Jos astianpesukoneesi pesuainelokeroon ei saa laittaa nestemäisiä aineita, kaada 2 desilitraa etikkaa konepesun kestävään kahvikuppiin ja aseta kuppi tyhjän astianpesukoneen ylätasolle. Pese, kuten edellä.

Vinkki! Etikkavesi (1 osa etikkaa ja 2 osaa vettä) sopii myös astianpesukoneen huuhteluaineeksi. Etikka kirkastaa astiat ja jättää ne kiiltäviksi.

Huom! Varmista koneen käyttöohjeesta, että kone sietää väkiviinietikkaa.

Viimeistele ruokasoodalla

Yhdistä etikkakäsittelyyn ruokasooda, joka irrottaa koneesta viimeisetkin liat ja raikastaa tiskikoneen.

Puhdistettuasi astianpesukoneen etikalla edellisen ohjeen mukaan ripottele muutama ruokalusikallinen ruokasoodaa astianpesukoneen pohjalle ja pese mahdollisimman kuumalla ja lyhyellä pesuohjelmalla. Pyöräytä vielä pesuohjelma konetiskiaineen kanssa.

Lue vinkit myös pyykinpesukoneen puhdistukseen

Asiantuntijana neuvonnan johtaja Teija Jerkku Marttaliitosta, muut lähteet martat.fi, siivous.info