Uunin puhdistus - näin saat pinttyneen rasvan irti

Uunin puhdistus - näin saat pinttyneen rasvan irti

Päivitetty 19.9.2018

Puhdista uuni saman tien kokkauksen jälkeen, koska lika palaa kuumassa helposti kiinni. Pinttyneen tahran poistoon on onneksi monia vaihtoehtoja, myös ekologisia.

Ihanan tahraton uuni – 9 hyväksi havaittua konstia

Pyyhi uuniin valunut ruoka pois saman tien, koska lika palaa kuumassa ärhäkästi kiinni. Pinttyneen tahran poistoon on onneksi monia vaihtoehtoja, myös ekologisia.

Uuni pysyy parhaiten puhtaana, kun ruoka valmistetaan sopivassa lämpötilassa ja riittävän suurissa uunivuoissa ja -astioissa.

Peitä uunipellit ja -ritilät leivinpaperilla, jotta lika ei jämähdä niihin. Paistopussi ehkäisee rasvan roiskumista ympäriinsä.

Jos kokkaat ruokaa, josta rasva tirisee oikein kunnolla, pidä uunin pohjalla leivinpaperilla vuorattua peltiä.

Uunin puhdistus käy monin eri konstein

  1. Pyyhi yli kiehunut ruoka pois uunista uunin viilennyttyä.
  2. Puhdista lika uunin pohjasta ja seinistä kostealla sienipyyhkeellä tai mikrokuituliinalla. Käsitiskiaine auttaa irrottamaan rasvaa.
  3. Kokeile uunin puhdistukseen mäntysuopaa: levitä suoraan tahrojen päälle ja kuumenna uuni 50 asteeseen. Anna uunin jäähtyä hetki, rapsuttele lika pois pehmeällä harjalla ja viimeistele puhdistus kostealla liinalla.
  4. Tee tahna, jossa on ruokasoodaa, suolaa ja kuumaa vettä keskenään samassa suhteessa, esimerkiksi kaksi ruokalusikallista kutakin. Laita sitä lian päälle ja anna vaikuttaa vartti. Pyyhi pois kostealla liinalla.
  5. Kaada etikka syvälle lautaselle ja laita uuniin. Sulje luukku ja kuumenna uuni 50 asteeseen. Anna uunin jäähtyä puolisen tuntia ja pyyhi lika pois. Huom! Varmistu, että uunisi kestää etikkaa; emali ei välttämättä kestä hapanta ainetta.
  6. Tee sitruunasta tai viinietikasta ja ruokasoodasta uuninpuhdistukseen sopiva liuos: hapan ja emäksinen aines reagoivat toisiinsa sihisten. Levitä seos uunin pinnoille esimerkiksi vanhalla astianpesuharjalla. Anna vaikuttaa puolesta tunnista tuntiin ja pyyhi puhtaaksi mikrokuituliinalla. Huom! Varmistu, että uunisi kestää etikkaa; emali ei välttämättä kestä hapanta ainetta.
  7. Kostuta sokeripala veteen ja hankaa sillä uunipellit, ritilät ja kaikki teräsosat. Myös uunin lasi saattaa puhdistua sokeripalalla. Pyyhi lika lopuksi kostealla sienellä.
  8. Uunipeltien ja ritilöiden pesuun voi käyttää myös liotusta ja astianpesuainetta tai ruokasoodaa. Jos ne eivät tehoa, kokeile erikoispuhdistusaineita. Vältä naarmuttavia puhdistusmateriaaleja ja huutele huolellisesti.
  9. Varsinaiset uuninpuhdistusaineet ovat tehokkaita, mutta myös ympäristöä kuormittavia. Niitä käyttäessä pitää suojata lattia ja käyttää suojakäsineitä. Vahvasti emäksinen (pH yli 11) aine voi syövyttää.

Lue vinkit myös lieden puhdistukseen

Asiantuntijana neuvonnan johtaja Teija Jerkku Marttaliitosta, muut lähteet martat.fi, siivous.info