Pyykinpesukoneen puhdistus - näin varmistat pyykkien raikkauden

Pyykinpesukoneen puhdistus - näin varmistat pyykkien raikkauden

Päivitetty 9.9.2022

Puhtaat vaatteet puhtaalla koneella! Kun huolehdit pyykinpesukoneen puhdistamisesta jokaisen käyttökerran jälkeen, kone pysyy raikkaana eikä isompaa puhdistusta tarvita kovin usein.

Puhdas pyykkikone, raikkaat pyykit

Vain puhdas pyykkikone pesee vaatteet puhtaiksi. Kun huolehdit koneen puhtaudesta jokaisen pesukerran jälkeen, kone pysyy raikkaana eikä isompaa puhdistusta tarvita kovin usein.

Lialla ja pesuaineiden jäämillä on ikävä taipumus kertyä pyykkikoneeseen, minkä seurauksena kone alkaa haista tunkkaiselta ja pyykki jää epäpuhtaaksi.

Pyykit pestään nykyään yhä useammin matalissa lämpötiloissa, ja pesuaineet kuormittavat ympäristöä vähemmän. Ekologisesti suuntaus on hyvä, mutta pyykkikoneeseen voi jäädä näistä syistä tunkkainen haju.

Ratkaisuna on käyttää välillä korkeita pesulämpötiloja ja käyttää esimerkiksi sitruunahappoa koneen raikastamiseen. Säilytä pyykinpesukoneesi käyttöohje. Siinä on neuvoja juuri sinun koneesi puhdistuksesta ja sopivista aineista.

Helpot vinkit pesukoneen puhtaanapitoon

Ennen pesua

 1. Tarkista vaatteiden taskut. Poista kolikot, paperiset nenäliinat ja muut pikkutavarat.
 2. Vaihda välillä pesuainemerkkiä. Toinen aine voi poistaa likaa koneesta – ja pyykeistä – paremmin kuin toinen.

Joka pesun jälkeen

 1. Tuuleta. Jätä koneen luukku ja pesuainelokerot auki, niin estät homeen kasvua.
 2. Varmista, ettei pesukoneen poistoputkeen jää ylimääräistä nukkaa aiheuttamaan tukoksia.

Kerran kuussa

 1. Puhdista pesuainelokerot pesuainejäämistä liinalla tai sienellä. Yleensä lokerot irtoavat puhdistusta varten.
 2. Pyyhkäise koneen täyttöaukon kumikaulus esimerkiksi tiskiharjalla tai liinalla, puhdistusaineella ja vedellä. Ehkäiset pahan hajun pesiytymistä koneeseesi.
 3. Puhdista edestä täytettävän koneen lasiluukku liasta liinalla tai sienellä.

Pari kertaa vuodessa

 1. Poista kalkki sitruunahapolla, jota myydään apteekissa ja joissakin ruokakaupoissa. Happoa annostellaan pesuainelokeroon 100 grammaa ja koneen annetaan käydä tyhjänä 90 asteen pesuohjelmalla ilman esipesua. Lopuksi kone laitetaan pyörimään toistamiseen pyykinpesuaineen kanssa.
 2. Voit käyttää myös kaupassa myytävää pyykinpesukoneen puhdistusainetta, jossa on saostumia ja hajuja poistavia aineita. Varmistu käyttöohjeesta, mitä aineita koneesi puhdistamiseen voi käyttää.
 3. Pyykinpesukoneen hajuja voi neutralisoida myös etikan avulla: Kaada tyhjään pesukoneeseen noin neljän litran seos vettä ja etikkaa (1 l etikkaa ja 3 l vettä) ja pyöräytä 90 asteen valkopesuohjelma. Huuhtele kone puhtaalla vedellä käytön jälkeen. Voit myös annostella pesupalloon tai pesuainelokeroon ruokalusikallisen etikkaa pesun yhteydessä.
 4. Pyyhkäise koneen ulkopinnat pölystä ja vesiroiskeista. Kone kerää pölyä, varsinkin jos kylpyhuoneessa kuivatetaan vaatteita. Vältä koneen pinnan naarmuttamista, joten unohda karhunkieli ja muut vastaavat karheat puhdistusvälineet.
 5. Puhdista kuivausrummun kosteudentiivistin. Kytke virta pois ennen irrotusta. Huuhtele kosteudentiivistin käsisuihkulla ja pyyhi sen kumitiiviste sekä paikka koneessa kostealla liinalla. Kiinnitä kosteudentiivistin paikoilleen.

Vähintään kerran vuodessa

 1. Pyöräytä tyhjällä koneella 90 asteen esipesuton pesuohjelma normaalin pesuaineen kanssa. Voit samalla pestä korkeita pesulämpötiloja sietävää valkopyykkiä.

Lue vinkit myös astianpesukoneen puhdistukseen

Asiantuntijana neuvonnan johtaja Teija Jerkku Marttaliitosta, muut lähteet martat.fi, siivous.info