Huolellinen suunhoito

Huolellinen suunhoito

Suunhoidon kolme tärkeää vaihetta ovat lankaus, harjaus ja suuvesi. Poimi vinkit huolelliseen suunhoitoon.

Aikuisen suunhoito

Aikuiselle ohjeistus on harjata hampaat kaksi kertaa päivässä kahden minuutin ajan fluorihammastahnalla. Suuta ei tule huuhdella harjaamisen jälkeen voimakkaasti. Aikuisille löytyy useita erityylisiä hammastahnoja, esimerkiksi raikastavia ja valkaisevia sekä vihlontaa lievittäviä. Myös hammaslangan päivittäinen käyttö on suositeltavaa, samoin kuin suun puhdistamisen tehostaminen suuveden avulla.

Lankaus

Myös hammaslangan päivittäinen käyttö on suositeltavaa, kun halutaan varmistaa raikas hengitys.  Hammaslangan oikeanlainen käyttö auttaa poistamaan bakteeripeitettä ja ruoantähteitä niistä paikoista, minne hammasharja ei ylety – erityisesti hammasväleistä mutta myös ientaskusta.

Hammaslankaa käytetään ottamalla lankaa sen pituinen pala, että se pysyy tiukasti sormien välissä. Sormien välillä lankaa tulisi olla 3-5 cm. Hammaslankaa liikutellaan hammasväleissä pienin edestakaisin liikkein. Ienrajan voi puhdistaa langalla liikuttamalla sitä varovasti kohti ientaskua niin, ettei ien vahingoitu. Hammaslanka myös poistetaan hammasvälistä liikuttamalla sitä hellästi edestakaisin liikkein ylöspäin.

Hammasharja ja sen vaihto

Hammaslääkärit suosittelevat hammasharjan vaihtoa vähintään kolmen kuukauden välein. Suositusten mukaan harjattaessa (kaksi kertaa päivässä kahden minuutin ajan), hammasharja kuluu kolmessa kuukaudessa niin paljon, että sen teho heikkenee huomattavasti. Kulunut harja ei poista plakkia hampaista yhtä tehokkaasti kuin uusi harja. Kun harjakset muuttuvat harottaviksi, eivät ne enää pysty puhdistamaan tärkeää ienrajaa riittävän tehokkaasti. Likaisella ja kuluneella harjalla ei puhtaan lopputuloksen saavuttaminen ole mahdollista.

Vinkkejä:

  • Pidä huoli siitä, että hammasharjasi kuivuu kunnolla harjauskertojen välissä.
  • Kun olet harjannut hampaasi, huuhtele harja huolellisesti juoksevan veden alla. Poista ylimääräinen vesi tämän jälkeen harjasta ravistamalla sitä pontevasti.
  • Säilytä harjaa pystyasennossa, jolloin se pääsee ”tuulettumaan” kokonaan. Mikäli säilytät harjaa vaakatasossa, on kuivuminen hankalampaa.
  • Vältä perheenjäsenten harjojen koskettamista toisiinsa. Näin flunssavirukset ja muut pöpöt eivät pääse siirtymään harjasta ja perheenjäsenestä toiseen.
  • Vaihda hammasharjasi aina uuteen sen jälkeen, kun olet vilustunut, sairastanut influenssan tai kärsinyt kurkkukivusta. Pöpöt saattavat pesiytyä sitkeästi harjaan ja aiheuttaa uudelleen sairastumisen.

KCM Suuhygienia Colgate 680px

Lasten hampaiden pesu

Reikiintymisen hallintaa edistävät elintavat tulisi juurruttaa jo varhaislapsuudessa, jolloin niiden omaksuminen on helpointa. Lasten hampaiden pesua tulisi valvoa ja auttaa jopa yhdeksänvuotiaaksi asti. Tee yhteisestä hampaidenpesuhetkestä miellyttävä ja rauhallinen tapahtuma. Lasten hampaiden harjaukseen pätevät samat perusasiat kuin aikuistenkin hampaiden hoitoon. 

Käypä Hoito –suosituksen mukaisesti kaikkien vähintään 3-vuotiaiden hampaat tulisi harjata kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnaa käyttäen. Myös alle 3-vuotiaiden hampaat tulee harjata kahdesti päivässä, mutta fluorihammastahnaa käytetään vain toisella harjauskerroista. Harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä kahden minuutin ajan fluorihammastahnalla ja muista vaihtaa harja noin kolmen kuukauden välein.

Vinkkejä:

  • Lapselle käytettävä fluorihammastahnamäärä vastaa noin herneen kokoa. Käytä lapsen ikäkaudelle sopivaa tahnaa, jossa fluorimäärä vastaa oikeaa tarvetta.
  • Hammasharjan harjasten tulisi olla pehmeät ja harjaspään pieneen suuhun sopiva.
  • Aseta harja vinosti kohti ienrajaa ja aloita harjaus hampaiden sisäpinnoilta, joko ala- tai yläleuasta. Harjaa pienin edestakaisin liikkein. Toista sama hampaiden ulkopinnoilla.
  • Harjaa jokaisen hampaan jokainen pinta pienin edestakaisin liikkein, etene järjestelmällisesti. Muista myös purupinnat.
  • Käytä harjan kärkeä etuhampaiden sisäpintojen puhdistamiseen sekä ala- että yläleuassa.
  • Muista puhdistaa myös kieli.
  • Suuta ei tule huuhdella harjauksen jälkeen voimakkaasti.

Lasten hammastahnan valinta:

Hammastahnan valinnassa tärkeintä on fluori, jota hampaat tarvitsevat pysyäkseen vahvoina ja terveinä. Myös tahnan mieto maku on tärkeää lasten kohdalla; aikuisille tarkoitetut hammastahnat maistuvat lasten mielestä usein liian voimakkaalle.

Nuorten suunhoito

Nuorilla hampaiden harjaaminen korostuu entisestään. Heidän ruokavalionsa saattaa sisältää tavallista enemmän hampaille haitallisia sokerihappoja muun muassa runsaamman napostelun, energiajuomien sekä virvoitusjuomien kulutuksen myötä. Näin ollen heillä on myös korkeampi reikiintymisriski.

Hampaiden harjaaminen kaksi kertaa päivässä kahden minuutin ajan on myös tässä tapauksessa paras apu suunhoidon ongelmiin, unohtamatta myöskään lankausta sekä suuveden käyttöä. Suuta ei tule huuhdella harjaamisen jälkeen voimakkaasti

Suuvesi ja suuveden käyttö

Hyvän suuhygienian kulmakivi on hampaiden harjaaminen kaksi kertaa päivässä kahden minuutin ajan fluorihammastahnalla. Usein kuitenkaan pelkkä harjaus ei riitä puhdistamaan koko suuta sieltä, minne harja ei ylety. Usein hampaiden harjaus ei myöskään ole riittävän huolellista tai se tehdään liian nopeasti. Siksi hyvä lisä päivittäisiin rutiineihin suun hyvinvoinnin varmistamiseksi on suuveden käyttö.

Kuten kaikissa muissakin tuotteissa, myös suuvesiä käytettäessä tulee kyseisen tuotteen käyttöohjeet lukea huolellisesti ennen käyttöä.

Yleensä suuveden käyttö kuitenkin suositellaan käytettäväksi seuraavasti:

  • Käytä suuvettä aina hampaiden harjauksen jälkeen, kaksi kertaa päivässä.
  • Huomioi suuvesipullossa olevat annostusohjeet
  • Purskuta huolellisesti 30 sekunnin ajan.
  • Kurlaa suun takaosa
  • Sylkäise suuvesi pois, älä koskaan niele suuvettä