Juhlat kotona – juhlanjärjestäjän muistilista
Päivitetty 7.11.2019Juhlien järjestäminen kotona voi tuntua stressaavalta, mutta hyvällä suunnittelulla siitäkin selviää.
Aloita juhlien suunnittelu tarpeeksi ajoissa. Pienten juhlien suunnitteluun riittää kuukausi tai pari viikkoa, mutta suurempien juhlien järjestämiseen voi olla hyvä varautua pitemmällä suunnitteluajalla. Viime hetken yllätykset kuuluvat juhliin, mutta ne eivät aiheuta harmia, jos juhlat on suunniteltu hyvin.
Tee nämä ensin
Tee vieraslista, päätä juhlapaikka ja rajaa budjetti. Juhlien budjetti paisuu helposti. Siksi on hyvä rajata ja asettaa kuluille raamit. Laske budjettiin kaikki mahdollinen: juhlatilan vuokra, tarjoilut, koristelu, henkilökunta ja jopa juhla-asut.
Ulkoista mahdollisuuksien mukaan
Älä säästä vain säästämisen vuoksi. Tee itse jotain, mutta älä ota liikaa vastuuta. Ulkoista esimerkiksi tarjoilu, niin ehdit itsekin juhlia. Pyydä tarjoiluun avuksi esimerkiksi tuttavapiirin nuoria tai ravintola-alan opiskelijoita. Muista varata budjettiin myös heidän palkkionsa.
Älä osta kaikkea
Kaikkea ei tarvitse ostaa ja omistaa. Esimerkiksi tarjoiluastioita ja pöytäliinoja voi lainata naapureilta, ystäviltä ja sukulaisilta. Ei haittaa, vaikka astiat ja kahvikupit ovat eriparisia, ne tuovat vain kodikasta tunnelmaa. Jos oman jääkaapin tila uhkaa loppua jo järjestelyvaiheessa, kysy naapurilta lisää jääkaappitilaa. Naapurilta voi myös löytyä tuoleja ja naulakko lainaan.
Tee tilaa
Raivaa naulakosta tilaa takeille tai sijoita eteiseen erillinen pystynaulakko. Jos keittiö on pieni ja ruuhkainen juhlien aikana, raivaa tarjoilupöydälle tilaa esimerkiksi makuuhuoneesta. Mieti etukäteen, mihin likaiset astiat voi kerätä. Kaikki eivät välttämättä mahdu kerralla tiskikoneeseen.
Koristele kekseliäästi
Koristelun ei tarvitse olla kallista. Koristeluun voi käyttää esimerkiksi luonnonkukkia ja puiden lehtiä. Kynttilät tuovat tunnelmaa. Aitojen kynttilöiden kanssa kannattaa olla varovainen ja asettaa kynttilät palamattomalle alustalle. Jos kotoa ei löydy tarpeeksi kynttilänjalkoja, puhdistetuista viinipulloista saa antiikkikynttilöille kivat jalat.
Muista lahjat ja kukat
Varaa lahjoille lahjapöytä ja kukille vedellä täytettyjä maljakoita. Varaa myös iso roskakori, johon voi kerätä kukkien ja lahjojen käärepaperit, käytetyt servietit ym. roskat, niin ne eivät tuki keittiön roskakaappia.
Raikasta pikkujutuilla
Sisustusta ei tarvitse laittaa juhlia varten kokonaan uusiksi, mutta muutama uusi sohvatyyny, torkkupeitto ja keittiötekstiili piristävät kotia kummasti.
Nauti juhlapäivästä
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Jos juhlat on hyvin suunniteltu, on emännällä/isännällä paremmin aikaa seurustella vieraiden kanssa ja nauttia yhdessäolosta.