Vinkit puutarhajuhliin

Vinkit puutarhajuhliin

Päivitetty 1.7.2022

Täydelliset puutarhajuhlat syntyvät yksinkertaisista asioista: rennosta kattauksesta, kauniista kukista ja itse tehdyistä koristeista. Tärkeintä kuitenkin on hyvä seura ja maistuva ruoka.

1. Viilennä juomat##

kuva Kuuma kesä ja kylmä juoma kuuluvat yhteen. Tee pulloille ja tölkeille ”jääpeti” kottikärryihin, isoon saaviin tai muuhun vettä pitävään astiaan. Jääpalojen tai -murskan seassa juomat pysyvät viileänä puutarhajuhlissa lämpimänäkin päivänä. Pakasta boolin joukkoon mehua isoina kimpaleina. Näin juoma ei laimene jäiden sulaessa. Näyttävät jääpalat saat koristelemalla pakastamalla palojen sisään syötäviä kukkia.

2. Sisusta ulkona##

kuva Kanna pihalle sekalaisia tuoleja ja jakkaroita, tuo nurmikolle mattoja ja ripusta ympärille tekstiilejä. Jos sää lupaa epävakaata, hanki katos tai varmista juhlien jatkuminen muuten myös sadekuuron yllättäessä. Eripariset kalusteet, astiat ja koristeet tekevät kotoisan ja rennon tunnelman. Jos tykkäät näpertelystä ompele itse viirinauha, askartele pom-pom-palloja tai tee hauska piñata!

3.Koristele kukilla##

kuva Käytä juhlamiljöön koristeluun pihan kukkia tai muita luonnon elementtejä, kuten heiniä, kiviä tai oksia. Jos lähistöllä ei ole luonnonkukkia, osta kaupasta erilaisia kukkia ja käytä niitä rennon vallattomasti luonnonkukkien tapaan. Voit käyttää koristeluun myös vihanneksia ja hedelmiä!

4. Grillaa ja chillaa##

kuva Grillaaminen sopii mitä mainioimmin pihajuhliin. Se on mukavaa yhdessä puuhastelua, johon myös vieraat voivat luontevasti osallistua. Grillata voi melkein mitä tahansa: kanaa, kalaa, lihaa ja kasviksia. Valitse suosikkisi täältä. Myös jälkkärit onnistuvat grillaten. Kokeile esimerkiksi grillattua hedelmäsalaattia, kinuski-pullavanukasta, nektariinislidereita tai ihanaa nektariini-vadelmapavlovavatia.

5. Jotain vanhaa, jotain lainattua##

kuva Puutarhajuhlien teemaan sopii hyvin rento eriparisuus. Voit huoletta yhdistellä eri astiasarjoja, hakea täydennystä naapurista tai kasvattaa kokoelmaa kirpparilöydöillä. Jos vieraita on paljon, ja haluat päästä helpolla, astiat (ja jopa kalusteet!) voi hyvin myös vuokrata. Juhlissa myös kertakäyttöastiat voivat olla helppo valinta. Jos juhlissa ei ole mahdollista syödä pöydän ääressä, hanki tarpeeksi tukevat kertakäyttölautaset.

6. Tarjoilut tilanteen mukaan##

kuva Muista huomioida kylmäketju, kun suunnittelet kesän juhlia. Monet tarjottavat tarvitsevat säilytystä kylmässä ennen juhlia, mutta myös juhlien aikana. Tuo herkästi pilaantuvat ruoat tarjolle vasta viime hetkellä ja mahdollisesti pienissä erissä. Yhden ison kakun sijasta voi esimerkiksi tehdä monta pientä. Pullat ja yksinkertaiset piirakat kestävät paremmin lämpöä kuin kermakakku. Jos varsinaisia pöytäpaikkoja ei ole, suunnittele tarjottavat niin, että syöminen onnistuu pelkällä haarukalla.