Lasten lelujen puhdistusopas

Lasten lelujen puhdistusopas

Leikin temmellyksessä lelut likaantuvat ja nuhjaantuvat, joten niitä on tuuletettava ja puhdistettava säännöllisesti. Putsaamisen on onnistuttava hellävaraisesti, sillä lelut päätyvät usein myös lapsen suuhun.

Näin puhdistat lasten lelut

Lasten lelut keräävät itseensä runsaasti likaa ja pöpöjä, sillä ne kulkevat leikkijänsä mukana kaikkialla, lattioita ja muita likaisia pintoja nuohoten. Myös ruoka-, kuola- ja puklutahrat ovat osa lapsiperheen ja lelujen arkea. Oikeilla puhdistusmenetelmillä lelut puhdistuvat arkisista tahroista tehokkaasti ja hellävaraisesti.

Pehmolelut puhtaiksi

Lelujen huoltaminen on tärkeää, mutta turhaan niitäkään ei kannata pestä.  Usein tunkkaiset pehmolelut raikastuvat riittävästi jo pelkästään tuulettamalla. Toinen perinnekikka on käyttää raikastukseen ruokasoodaa. Ripottele soodaa pehmolelun päälle, anna vaikuttaa noin 15 minuuttia ja harjaa tai imuroi lelu puhtaaksi.

Bakteerit ja pölypunkit karistetaan pehmoleluista viemällä ne kuumaan saunaan tai paukkuvaan talvipakkaseen.

Pehmolelut kaipaavat tasaisin väliajoin toki myös kunnon pesua. Leluostoksilla kannattaakin suosia konepesun kestäviä karvakamuja. Koneeseen lelut laitetaan pesupussissa, jotta lemmikit saavat mahdollisimman hellän pesun turkilleen.

Tuoreet tahrat irtoavat parhaiten käsitiskiaineliuoksella kostutetulla liinalla tai sienellä. Puhdistus viimeistellään huuhtelemalla puhdistettu alue veteen kostutetulla liinalla. Huolellinen huuhtelu on tärkeää, sillä pehmolelut päätyvät usein vauvojen maisteltaviksi.

Muovileluihin tehoaa vesi 

Muovi- ja puulelujen pölyt poistetaan näppärästi imurilla, pölyhuiskalla tai kostealla liinalla. Vaikeampien tahrojen kimppuun käydään upottamalla lelut mietoon pesuliuokseen. Pesuaineeksi sopii käsitiskiaine. Vaikeiden tahrojen voi antaa liota esimerkiksi tunnin verran ennen huuhtelua.

Runsaasti yksityiskohtia ja koloja sisältävien lelujen kuten LEGO-palikoiden puhdistuksessa auttaa arkinen ystävämme hammasharja. Sen harjakset ovat sopivan taipuisat päästäkseen pieniin väliköihin, ja pehmeällä harjalla pääset eroon pinttyneestäkin liasta vahingoittamatta lelun muovipintaa. Jotkut muovilelut kestävät myös pesun astianpesukoneessa.

Ekosiivooja testaa muovileluihinkin ruokasoodaa. Likaiset muovilelut pyyhitään ruokasoodaseoksella, jossa on neljänneslitra vettä ja ruokalusikallinen soodaa.

Muistathan, ettei mekaanisia tai elektronisia osia sisältäviä leluja voi pestä.