Näin peset vauvanvaatteet

Näin peset vauvanvaatteet

Päivitetty 7.11.2019

Pienokaisen ensimmäisinä ikävuosina pyykkiä kertyy paljon ja sitä on pestävä tiuhaan tahtiin. Oikeilla menetelmillä haastavatkin tahrat katoavat tehokkaasti.

Vauvan tekstiileistä lika on saatava irtoamaan tehokkaasti mutta samalla mahdollisimman hellävaraisesti. Oikeilla menetelmillä haastavatkin tahrat katoavat kätevästi perheen pienimmän vaatteista, liinavaatteista ja leluista.

Esikäsittele vaikeat tahrat

Sinnikkäimmät tahrat eivät irtoa pesukoneessa, vaan ne on poistettava jo ennen varsinaista konepesua. Vaikeiden tahrojen käsittelyyn on tarjolla useita erilaisia tahranpoisto- ja esikäsittelyaineita. Esimerkiksi banaanin, luumun, porkkanan ja jäätelön aiheuttamat tahrat kannattaa käsitellä nestemäisellä pesuaineella, tahranpoistoaineella tai sappisaippualla ennen konepesua.

Suosi kestäviä materiaaleja

Vauvanvaatteiden ja tekstiileiden on kestettävä kovaa kulutusta ja jatkuvaa pesua. Tekstiilit pysyvät hyvässä kunnossa, kun peset ne hoito-ohjeen neuvomassa lämpötilassa. Tekstiilejä ostaessa kannattaa kuitenkin suosia tuotteita, jotka kestävät pesun 60 asteessa, sillä kaikki mikrobit eivät lähde pois 40-asteisessa pesussa. Vauvan lakanat ja pyyhkeet voi pestä jopa 90-95-asteisessa vedessä.

Valitse hellä pesuaine

Lapsen iho on herkkä, joten perheen pienimpien vaatteita pyykätessä on suositeltavaa käyttää hellävaraisia ja hajusteettomia pyykinpesuaineita. Huuhteluaineen käyttäminen ei ole tarpeen.

Lelujakin on hyvä pestä

Pehmolelutkin kaipaavat ajoittain tuuletusta ja pesua. Ennen kuin heität lapsesi rakkaimman unilelun koneeseen, muistathan kuitenkin tarkistaa, että lelu kestää konepesun. Nalle sujautetaan koneeseen pesupussissa. Pehmolelun pikaraikastus onnistuu myös ruokasoodalla: ripottele ruokasoodaa lelun päälle, odota 15 minuuttia ja poista sooda imurilla.

Taipumaton tahra

Kaikki tahrat eivät irtoa edes tehokkaimmilla pesuaineilla tai näppärimmillä nikseillä. Itsepäisen likaläikän selättäminen vaatiikin pyykkäriltä luovuutta: vaatteen voi pelastaa vaikkapa ompelemalla tahran päälle värikkään paikkalapun.

Hoito-ohjesymbolit tutuiksi

Kaikissa tekstiilituotteissa ilmoitetaan tuotteen hoito-ohje joko symbolein tai kirjoitettuna. Hoito-ohjesymbolit esiintyvät aina samassa järjestyksessä: vesipesu, valkaisu, rumpukuivaus, silitys ja kemiallinen pesu.

pesu kuvitus Esimerkki hoito-ohjesymbolien tulkinnasta.