Meikilläkin on parasta ennen -päivä
Päivitetty 7.11.2019Tiedätkö mitä tarkoittavat symbolit meikkituotteiden yhteydessä? Entä miten edesautat kosmetiikan säilymistä käyttökelpoisena?
Löytyykö sinunkin meikkipussistasi viiden vuoden takaiselta lomamatkalta ostettu hajuvesi, kuivahtanut ripsivärihylsy tai vanha heräteostoshuulipuna? Kosmetiikkakaan ei säily ikuisesti, ja siksi meikkipussin päivitys on paikallaan aina silloin tällöin. Vanhaksi menneessä kosmetiikassa piilee terveysriski.
Merkinnät kertovat säilyvyydestä
Kosmetiikkatuotteessa on aina merkintä siitä, miten kauan tuote säilyy. Valmisteen säilyvyysaika voidaan ilmoittaa kahdella tavalla, joko parasta ennen- tai vähimmäissäilyvyysaikamerkinnällä. Tuotteeseen voi siis olla merkitty joko viimeinen käyttöpäivä tai vaihtoehtoisesti tiimalasi- tai purkkisymboli sekä viimeinen säilyvyyskuukausi ja -vuosi tuotteen avaamisen jälkeen. Esimerkiksi jos tuote säilyy vuoden avaamisesta, on symboliin merkitty 12KK.
Mistä tunnistaa vanhentuneen meikin?
Selkein vanhentuneen meikin merkki on eltaantunut ja pistävä tuoksu. Ulkoisesti vanhentuneen meikin erottaa pigmenttimuutoksista ja sameasta väristä. Myös koostumus on saattanut muuttua; ripsiväri kuivuu, meikkivoide kerrostuu ja huulikiillosta tulee tahmeaa.
Vanhentuneen kosmetiikan käytöstä aiheutuvien seurausten voimakkuus vaihtelee yksilöllisestä herkkyydestä riippuen. Tavallisimpia reaktioita ovat ihoärsytys ja allergiset reaktiot. Silmäkosketuksessa olevissa tuotteissa, kuten ripsivärissä ja luomivärissä, piilee myös silmätulehduksen riski.
Näin säilytät meikkejä ja kosmetiikkaa oikein
Suurimmat tuotteiden säilyvyyteen vaikuttavat tekijät ovat valo ja lämpö sekä ilmankosteus. Kylpyhuone ei siis ole paras mahdollinen paikka säilyttää kosmetiikkatuotteita.
Tuotteen koostumus vaikuttaa myös siihen, kuinka kauan se kestää. Puuterimaiset tuotteet esimerkiksi säilyvät voidemaisia paremmin. Parhaiten neste- ja voidemaisesta kosmetiikasta säilyvät pumppupulloihin pakatut tuotteet, jotka eivät ole suorassa ilma- tai ihokontaktissa. Meikkituotteista ripsiväri pilaantuu usein nopeimmin, ja se suositellaankin vaihtamaan uuteen noin 3 kuukauden välein. Vanhentuneen tuotteen tunnistaa yleensä viimeistään muuttuneesta rakenteesta, väristä tai tuoksusta.
Jos säilöntäaineita on käytetty runsaasti, säilyvyysaika on luonnollisesti pidempi. Tämän vuoksi esimerkiksi luonnonkosmetiikka pilaantuu tavallista kosmetiikkaa nopeammin.
Vinkkejä kosmetiikan säilyvyyden parantamiseksi
- Sulje kansi, kun et käytä tuotetta.
- Käytä tuotetta vain parasta ennen- tai säilyvyys avaamisen jälkeen -merkintöjen aikaikkunassa.
- Älä säilytä tuotteita lämmönlähteiden lähellä äläkä suorassa auringonpaisteessa.
- Säilytä tuotteet mahdollisuuksien mukaan viileässä, ei kuitenkaan jääkylmässä.
- Älä laimenna tuotteita tai sekoita niitä keskenään, ellei niin ole erityisesti ohjeistettu tekemään.
- Käsittele tuotteita puhtailla käsillä tai työvälineillä.
- Pese työvälineet (eim. meikkisienet) säännöllisesti vedellä ja saippualla tai miedolla pesuaineella. Anna niiden kuivua kunnolla.
- Muista, että kosmetiikka on henkilökohtaista - älä anna toisten käyttää henkilökohtaisia kosmetiikkatuotteitasi.
Lähde: Teknokemian yhdistys
Huolla myös apuvälineet
Entä meikkisiveltimet ja sienet – kuinka usein ja miten ne sitten pitäisi puhdistaa? Siveltimet, sienet ja vipat on hyvä puhdistaa säännöllisin väliajoin. Kotikäytössä luomiväri- ja puuterisiveltimet sekä vipat eivät välttämättä kaipaa pesua useammin kuin kerran tai kaksi kuussa, mutta meikkivoide- ja peitevoidesiveltimet sekä -sienet olisi hyvä pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Siveltimien pesuun voi käyttää hätätapauksessa esim. shampoota, mutta paras tuote on Marseille-saippua.