Meikilläkin on parasta ennen -päivä

Meikilläkin on parasta ennen -päivä

Tiedätkö mitä tarkoittavat symbolit meikkituotteiden yhteydessä? Entä miten edesautat kosmetiikan säilymistä käyttökelpoisena?

Merkinnät kertovat säilyvyydestä

Kosmetiikkatuotteessa on aina merkintä siitä, miten kauan tuote säilyy. Valmisteen säilyvyysaika voidaan ilmoittaa kahdella tavalla.

Jos kosmeettinen valmiste säilyy enintään 30 kuukautta, säilyvyysaika merkitään pakkaukseen suomeksi ja ruotsiksi sanoilla ”Parasta ennen” ja ”Bäst före” tai tiimalasi-symbolilla sekä päivämäärällä, johon asti tuote säilyy.

Mikäli tuote säilyy yli 30 kuukautta, käytetään säilyvyys avaamisen jälkeen -merkintää (PAO = Period After Opening). Tämä merkitään avattua purkkia esittävällä symbolilla. Symbolin sisälle tai viereen merkitään säilyvyys avaamisen jälkeen kuukausina. Aika tarkoittaa jaksoa, jona valmistetta voi käyttää avaamisen jälkeen, mikäli valmisteen säilyvyysaika avaamattomana on yli 30 kuukautta. Älä siis avaa pakkausta turhaan, jos et heti ota tuotetta käyttöön.

Näin säilytät oikein

Suurimmat tuotteiden säilyvyyteen vaikuttavat tekijät ovat valo ja lämpö sekä ilmankosteus. Kylpyhuone ei siis ole paras mahdollinen paikka säilyttää kosmetiikkatuotteita.

Parhaiten säilyvät pumppupulloihin pakatut tuotteet, jotka eivät ole suorassa ilma- tai ihokontaktissa. Meikkituotteista ripsiväri pilaantuu usein nopeimmin, ja se suositellaankin vaihtamaan uuteen noin 3 kuukauden välein. Vanhentuneen tuotteen tunnistaa yleensä viimeistään muuttuneesta rakenteesta, väristä tai tuoksusta.

Vinkkejä kosmetiikan säilyvyyden parantamiseksi (lähde: Teknokemian yhdistys):

  • Sulje kansi, kun et käytä tuotetta.
  • Käytä tuotetta vain parasta ennen- tai säilyvyys avaamisen jälkeen -merkintöjen aikaikkunassa.
  • Älä säilytä tuotteita lämmönlähteiden lähellä äläkä suorassa auringonpaisteessa.
  • Säilytä tuotteet mahdollisuuksien mukaan viileässä, ei kuitenkaan jääkylmässä.
  • Älä laimenna tuotteita tai sekoita niitä keskenään, ellei niin ole erityisesti ohjeistettu tekemään.
  • Käsittele tuotteita puhtailla käsillä tai työvälineillä.
  • Pese työvälineet (eim. meikkisienet) säännöllisesti vedellä ja saippualla tai miedolla pesuaineella. Anna niiden kuivua kunnolla.
  • Muista, että kosmetiikka on henkilökohtaista - älä anna toisten käyttää henkilökohtaisia kosmetiikkatuotteitasi.

Huolla myös apuvälineet

Entä meikkisiveltimet ja sienet – kuinka usein ja miten ne sitten pitäisi puhdistaa? Siveltimet, sienet ja vipat on hyvä puhdistaa säännöllisin väliajoin. Kotikäytössä luomiväri- ja puuterisiveltimet sekä vipat eivät välttämättä kaipaa pesua useammin kuin kerran tai kaksi kuussa, mutta meikkivoide- ja peitevoidesiveltimet sekä -sienet olisi hyvä pestä jokaisen käyttökerran jälkeen.

Siveltimien pesuun voi käyttää hätätapauksessa esim. shampoota, mutta paras tuote on Marseille-saippua.

Teksti: Satu Jauho - meikkitaiteilija ja maskeeraaja