Mitä ovat luonnonkosmetiikka ja vegaaninen kosmetiikka?

Mitä ovat luonnonkosmetiikka ja vegaaninen kosmetiikka?

Päivitetty 4.9.2018

Luonnonkosmetiikka ja vegaaninen kosmetiikka kasvattavat suosiotaan. K-Citymarketin kauneusosastolta löydät paljon luonnonkosmetiikkaa sekä entistä enemmän myös vegaanisia kosmetiikkatuotteita. Mutta mistä näissä onkaan oikeastaan kyse?

Luonnonkosmetiikka on ympäristöystävällistä

Luonnonkosmetiikan valmistuksessa suositaan luonnonmukaisia raaka-aineita, joiden alkuperä pystytään jäljittämään ja jotka tuotetaan ympäristöä kunnioittaen ja mahdollisuuksien mukaan luomuviljeltyinä. Luonnonkosmetiikassa ei käytetä esimerkiksi silikonia tai maaöljystä saatavia parafiineja. Joitain synteettisiä raaka-aineita sallitaan, mutta vain pienessä määrin. Eurooppalaisessa, sertifioidussa luonnonkosmetiikassa tulee suosia aitoja kasviöljyjä, eteerisiä öljyjä ja kasviuutteita. Teolliset väriaineet ja parabeenit on myös kielletty.

Luonnonkosmetiikka on biohajoavaa - kun peset hiuksesi ekoshampoolla tai käytät luonnonkosmetiikkavoidetta, voit olla varma siitä ettei tuote kuormita luontoa. Se on ystävällistä mökkirannoille, eikä sisällä mikromuovia joka päätyy vesistöjen kautta kaloihin joita syömme. Myös pakkausten pitää olla mahdollisimman vähän luontoa kuormittavia. Luonnonkosmetiikkaa käyttämällä voit pienentää teollisten kemikaalien kuormaa. Monet luonnonkosmetiikan raaka-aineista ovat samoja, joita voimme turvallisesti myös syödä.

Jotkut luonnonkosmetiikkatuotteet sisältävät hunajaa tai lampaan rasvaa, mutta ne tuotetaan eläimiä vahingoittamatta. Eläinrasvat ja proteiinit, esim. ihra, tali ja eläinkollageenit eivät ole sallittuja.

Luonnonkosmetiikan sertifikaatin saaminen edellyttää, että valmistajasta riippumaton taho on tarkistanut ja hyväksynyt tuotteiden valmistusaineet ja -menetelmät.

K-Citymarketissa myytäviä luonnonkosmetiikan tuotteita ovat muun muassa Laveran ja Urtekramin voiteet ja pesuaineet sekä Santen Color Cream -hiusvärit, jotka suojaavat ja värjäävät hiuksia kasveista saatavilla ainesosilla. Valikoimaan kuuluu myös Laveran meikkejä.

Lue lisää luonnonkosmetiikasta Luonnonkosmetiikka.fin sivuilta.

Vegaaninen kosmetiikka on 100% kasvipohjaista

Vegaaninen kosmetiikka ei sisällä lainkaan eläinperäisiä raaka-aineita - ei siis myöskään luonnonkosmetiikassa sallittuja mehiläistuotteita (hunaja, mehiläisvaha) tai lampaanrasvaa. Vegaaniselle kosmetiikalle ei ole virallista määritelmää, mutta ensisijaisesti vaatimuksena on tuotteiden kasvipohjaisuus. Vegaanisessa kosmetiikassa myös synteettisten raaka-aineiden käyttö on sallittua. Monille tärkeää on myös se, ettei tuotteita ole testattu eläimillä.

Vegaanisessa kosmetiikassa voidaan käyttää Vegan-merkkiä tai muuta sanallista ilmaisua siitä, että tuote on kasvipohjainen. Leaping Bunny -merkki kertoo siitä, ettei tuotetta ole testattu eläimillä. Monet kosmetiikkatuotteet - aivan kuten elintarvikkeetkin - ovat jo luontaisesti kasvipohjaisia, joten tuoteselosteita kannattaa lukea niistäkin tuotteista, joita ei ole erikseen merkitty vegaanisiksi. Varmin tapa tarkistaa tuotteen ainesosat on kääntyä valmistajan puoleen.

Useat tuotesarjat, kuten Sante ja Urtekram, ovat täysin vegaanisia eli ne eivät sisällä mitään eläinperäisiä raaka-aineita. Myös kotimaisen Lumenen uusi Nordic Girl -sarja on valmistettu kasvipohjaisista raaka-aineista.

Lue lisää vegaanisesta kosmetiikasta Teknokemian yhdistyksen sivuilta.