Siveltimet tekevät meikin

Siveltimet tekevät meikin

Päivitetty 7.11.2019

Hyvät meikkisiveltimet ovat onnistuneen meikin perusta. Hyvä sivellin helpottaa arkea, tekee juhlasta juhlan ja kestää oikealla hoidolla vuosia.

Yleisin syy epäonnistuneeseen silmämeikkiin on liian pienen tai vääränlaisen siveltimen käyttö. Laadukas häivytyssivellin on yksi tärkeimmistä välineistä sivellinpussukassa, joten vanupuikkojen käyttö luomivärin häivytyksessä on sallittua vain hätätapauksessa! Laadukkaisiin siveltimiin ja meikkausvälineisiin kannattaa panostaa.

Siveltimet luomi-, kulma- ja rajausväreille

Luomivärilevittimet eli applikaattorit ovat varmasti tutuin väline luomivärin levittämiseen, koska useimmissa luomiväripakkauksissa on sellainen jo valmiina. Vaahtomuovipäinen applikaattori sopii hyvin esimerkiksi vaalean pohjavärin levittämiseen koko luomelle tai silmämeikin viimeistelyyn kimalteella, mutta koko silmämeikkiä sillä ei kannata tehdä.

Hyvä luomivärisivellin on aitoa karvaa, napakka ja tarpeeksi iso, reilu sentin levyinen. Siveltimiä kannattaa hankkia kaksi – tummalle ja vaalealle värille omansa. Tumman luomivärin levittämiseen kannattaa aina käyttää reilun kokoista sivellintä, sillä isolla siveltimellä väri levittyy tasaisesti, kiinnittyy luomelle hyvin eikä väri karise niin helposti.

Alaluomelle ripsien tyveen luomivärin levittäminen onnistuu parhaiten napakalla, tylpällä ja pienellä siveltimellä tai viistopäisellä siveltimellä. Silmän ulkonurkkiin sopii parhaiten taas pieni ja litteä sivellin. Pieni sivellin on myös hyvä yleissivellin tarkkaan työskentelyyn olipa kyseessä sitten silmien ulko- tai sisänurkat.

Reilun kokoisen luomivärisiveltimen lisäksi meikkisiveltimien ”Must-have” on viistopäinen sivellin. Se sopii kynärajauksen pehmentämisen lisäksi myös kulmakarvoille sekä luomivärin levittämiseen alaluomelle.

Luomiväriä käyttävän kannattaa panostaa myös laadukkaaseen häivytyssiveltimeen. Hyvä häivytyssivellin on noin sentin levyinen pullea ja leveä tai pullea ja pyöreä. Kumman muotoisen valitset, on makuasia, olennaista on siveltimen napakkuus, sillä liian löysällä siveltimellä häivytys jää epätasaiseksi.

Nestemäiselle rajausvärille kannattaa hankkia oma sivellin, vaikka useissa rajausväripakkauksissa sivellin onkin yleensä valmiina. Pitkävartinen rajaussivellin helpottaa kuitenkin työskentelyä, sillä varsi antaa kädelle hyvän tuen. Laadukas rajaussivellin on napakka, teräväkärkinen eivätkä sen karvat harota. Rajaussivellin voi olla joko synteettistä tai aitoa karvaa ja sivellintä löytyy myös taitetulla kärjellä, joka voi helpottaa rajauksen piirtämistä.

Siveltimet peite- ja meikkivoiteille

Peitevoiteelle sopii synteettinen sivellin aitokarvaista paremmin. Peitevoiteet ovat rasvaisia tai nestemäisiä ja siksi liukkaalla synteettisellä karvalla väri liukuu ohuesti iholle. Aitokarvainen sivellin puolestaan imaisee peitevoiteen itseensä. Näppylöiden peittämiseen kannattaa käyttää tarkkaa ja pientä sivellintä ja laajemmille alueille isompaa sivellintä.

Meikkivoidesivellin on peitevoidesiveltimien tapaan myös synteettistä karvaa. Meikkivoidesivellin sopii nestemäisen ja voidemaisen meikkivoiteen levitykseen, mutta meikkivoiteen voi levittää iholle myös sormilla tai meikkisienellä.

Jauhemainen mineraalimeikkivoide levitetään puolestaan aitokarvaisella tai synteettisellä kabuki-siveltimellä, joka on napakka, tuuhea ja lyhytvartinen. Kabukisiveltimellä mineraalimeikkivoiteen pyörittely kasvoille sujuu nopeasti ja helposti. Lisäksi kabukisiviellin kulkee kätevästi mukana meikkipussissa lyhyen vartensa ansiosta.

Siveltimet poskipunalle, aurinkopuuterille ja irtopuuterille

Hyvä poskipunasivellin on aitoa karvaa eikä se ole liian iso. Poskipunasivellin on yleensä viistopäinen, mutta tottuneet käyttäjät voivat valita myös pyöreämmän poskipunasiveltimen. Poskipunasivellin sopii myös kasvojen varjostamiseen aurinkopuuterilla.

Irtopuuterille tarkoitettu sivellin on poskipunasivellintä reilumman kokoinen, pyöreä sekä pehmeä ja sitä voi käyttää myös vaalean aurinkopuuterin levittämiseen kevyesti koko kasvoille ja decolteelle.

Huulipunasivellin

Huulipunalle ei ole kotikäytössä pakko käyttää sivellintä, mutta kirkkaiden värien levitys sujuu helpommin siveltimen kanssa. Jos huulet ovat hyvin kapeat, auttaa siveltimellä levitys pitäytymään huultenrajojen sisäpuolella. Huulipunasiveltimellä voi myös häivyttää huultenrajauskynän jäljen pehmeämmäksi. Käytännöllinen huulipunasivellin menee hylsyyn, jolloin se on helppo kuljettaa mukana sotkematta koko meikkipussin sisältöä. Huulipunasivellin voi olla joko synteettistä tai aitoa karvaa.

Siveltimien hoitaminen

Siveltimiä tulee pestä säännöllisesti, jotta ne säilyvät hyvänä. Pesu on tärkeää myös hygienian vuoksi. Pääsääntönä hoidossa voidaan pitää, että puuterimaisille tuotteille käytetyt siveltimet on hyvä pestä kerran viikossa ja voidemaisille, nestemäisille ja rasvaisille väreille käytetyt siveltimet jokaisen käyttökerran jälkeen. Rasvaisille väreille käytettyihin siveltimiin alkaa kasvaa helpommin bakteereja ja lisäksi iholta tarttuu siveltimiin likaa ja talia. Varsinkin epäpuhtauksista kärsivän on hyvä huolehtia siveltimien puhtaudesta. Pesu jokaisen käytön jälkeen ei ole koskaan liioittelua.

Siveltimien pesuun soveltuu hyvin Marseille-saippua. Puristele siveltimiä pesun jälkeen kuivaksi pyyhkeellä ja muotoile karva kosteana. Tämä on tärkeää, sillä muuten vesi jää siveltimen sisään ja syövyttää liimauksia. Siveltimet jätetään kuivumaan lappeelleen tai ylösalaisin, jolloin holkkiin mahdollisesti jäänyt vesi pääsee pois. Siveltimet desinfioidaan tarvittaessa desinfiointiaineella

Isot siveltimet, kuten poskipuna- ja irtopuuterisiveltimet, voi puhdistaa myös kaatamalla talouspaperiin siveltimien puhdistusainetta ja pyörittelemällä siveltimet puhtaaksi siinä.

Teksti: Satu Jauho - meikkitaiteilija ja maskeeraaja