Näin teet lumityöt!
Päivitetty 7.11.2019Yllättääkö lumentulo joka talvi? Lumitöiden tekeminen ei ole jokaisen suosikkipuuhaa, mutta hyvillä välineillä ja muutaman vinkin avulla voit helpottaa luomisen tuskaa.
Lumenluonti on hyötyliikuntaa
Lumitöitä kannattaa tehdä omalla pihamaalla säännöllisesti – tällöin pihalla liikkuminen on turvallista ja vaivatonta. Vaikka runsaslumisina talvina lumityöt saattavatkin kyllästyttää, on niiden tekeminen toisaalta myös hyvää hyötyliikuntaa.
Hyvät työvälineet ovat lumenluonnin a ja o – ota siis avuksesi lumikola tai lumilapio. Sekä kolatessa että lapioidessa jalat ja keskivartalo tekevät suurimman työn; pidä siis polvet joustavina ja hartiat rentoina. Älä nosta lapioidessasi liikaa lunta kerralla, jotta nostaminen ei rasita selkää. Muista myös lapioida lunta kehon molemmilta puolilta liiallisen rasituksen välttämiseksi.
Lumen pudottaminen katolta
Omakotitalon katolta tehtävä lumenpudotus on omistajan tai rakennuksen haltijan vastuulla. Turvallisinta on palkata hommaan ulkopuolinen, lumenpudotuksiin erikoistunut yritys, jolla on tarvittavat suojavälineet ja -varusteet. Mikäli pudotat lumen katolta itse, kiinnitä huomiota työturvallisuuteen. Pidä myös huolta, ettei talon läheisyydessä ole lumenpudotuksen aikana ihmisiä tai irtaimistoa, kuten autoja tai polkupyöriä.
Pudota päällimmäiset lumet, mutta jätä katolle ainakin muutaman sentin lumikerros. Katto kevenee lumesta, mutta katon pinta ei kärsi kolan tai lapion raapimisesta.
Lumen kasaaminen pihalle
Lumi tulee kasata omalle tontille, ei kadulle tai autotielle. Lunta ei saa myöskään kasata talon seinää vasten, sillä tällöin se voi tukkia pelastusreittejä ja sulaessaan aiheuttaa haittaa rakennukselle.
Auton kaivaminen lumesta
Autoilijan kauhu on yön aikana lumen alle kadonnut kulkuväline. Autoilijan lumityökaluja on hyvä säilyttää myös auton kyydissä esimerkiksi työmatkalla tai mökkireissulla, jotta pahinkaan lumimyrsky ei pääse yllättämään. Muista kuitenkin ottaa lumityökalut pois autosta...