Mitä mukaan retkelle?

Mitä mukaan retkelle?

Päivitetty 29.3.2021

Jos metsään haluat mennä nyt.. Suojaudu säältä, retkeile turvallisesti ja ennen kaikkea muista hyvät eväät.

Kaikki lähtee pukeutumisesta

Suomen epävakaa kesä aiheuttaa sen, että retkelle lähtiessä saattaa joutua varustautumaan sekä sateeseen, kylmyyteen että auringonpaisteeseen. Tutki siis tarkkaan sääkarttoja ennen reissuun lähtöä, mutta pidä silti mielessä etteivät ne pidä aina sataprosenttisesti paikkaansa.

Sateelta suojautuessa kannattaa pakata mukaan sadepuku, vedenpitävät vaelluskengät, sadehattu ja kuivia vaihtovaatteita. Myös reppu on hyvä suojata joko jätesäkillä tai sadesuojalla.

Valmistaudu siihen, että kaikki päälläsi olevat vaatteet saattavat kastua. Ota siis mukaan pieneen tilaan mahtuva tuulipuku ja ohut fleece-väliasu. Etenkin jos lähdet retkelle vesitse on jonkinasteinen kastuminen odotettavaa, vaikka vain istuisit soutuveneessä.

Kylmyyttä vastaan taistellessa ehdottoman tärkeitä varusteita ovat lämmin makuupussi, vaatekerrasto, tuulenpitävä kuorikerros, oikeanlaiset sukat, käsineet, päähine ja kengät. Vanha kunnon villasukka ei petä kesälläkään - yöt voivat yllättää koleudellaan.

Helteisellä säällä retkeillessä on tärkeää suojautua auringolta - ja illan hämärtyessä hyttysiltä. Repusta kannattaa auringon porottaessa löytyä ainakin aurinkovoide, aurinkolasit, auringolta suojaava päähine ja illan tullen hyttysverkkohattu sekä hyttysmyrkky. Muista myös varmistaa nesteytys! Helteellä veden juominen on äärimmäisen tärkeää, ettet kuivu.

Retkeile turvallisesti

Riskien etukäteisarviointi auttaa vaaratilanteiden ennaltaehkäisyssä. Voit lähteä seikkailuun turvallisin mielin, kunhan varmistat että matkassasi ovat kompassi, kartta, puhelin, tarpeeksi syötävää ja juotavaa, säänmukaiset varusteet ja tarkistettu ensiapulaukku. Tulentekovälineet ovat nekin tärkeät lämmittelyn ja ruoanvalmistuksen kannalta.

Lähdetkö veneelle? Muista pelastusliivit koko perheelle. Jos mukaan lähtee nelijalkainen kaveri, kannattaa sillekin pukea liivit.

Suuntaatko pyöräretkelle? Tarvikelaukusta on hyvä löytyä pumppu ja paikkaussarja, pyörästä taas asianmukaiset valot ja heijastimet. Muista myös kypärä.

Herkkuhetki keskellä metsää

Retki ei ole retki ilman maukkaita eväitä. Kaikki maistuu paremmalta nuotion äärellä ja vehreän luonnon ympäröidessä. Maastossa liikkuminen vie voimia, joten tankkaaminen on jaksamisenkin kannalta tärkeää.

Retkikeittimellä tai keittokatoksessa loihdit helposti ravitsevan aterian. Tee voileivät valmiiksi rasioihin, kuori hedelmät, pilko raaka-aineet, annostele pasta ja pakkaa mukaan valmiiksi paistettu jauheliha. Valmista lettutaikina muovipulloon ja tikkupullataikina kippoon. Löydät K-kaupasta laajan valikoiman myös pussikeittoja, hernekeittoja, annospuuroja, pasta-aterioita, myslipatukoita ja pähkinöitä. Kruunaa ainakin yksi kesäilta nuotiossa käristetyllä makkaralla.