Viherkasveilla iloa kotiin
Päivitetty 7.11.2019Viherkasvit ovat trendikkäitä sisustuselementtejä, joilla saat helposti uutta ilmettä kotiin. Tutustu 6 suosittuun huonekasviin ja valitse omaan kotiisi sopiva asukki.
1. Peikonlehti
Kastelu ja lannoitus
Vaikka peikonlehti on kotoisin tropiikista, se sopeutuu hyvin huonekasviksi. Se vaatii runsaasti vettä koko vuoden, mutta eniten kesällä. Suuret lehdet haihduttavat paljon. Jos talvella huonelämpötila on viileä, vähenee kastelun tarvekin. Lannoita huhti-syyskuussa viikottain, talvikaudella vain 1-2 kertaa.
Valo ja lämpötila
Peikonlehti sopii puolivarjosta varjoon, mutta ei suoraan eteläikkunan paahteeseen. Se viihtyy hyvin vuoden ympäri tavallisessa huoneenlämmössä eikä tarvitse lepokautta.
Multa ja uudelleenistutus
Peikonlehti on nopeakasvuinen, mutta vanhemmat kasvit voivat olla samassa ruukussa useita vuosia. Riittää kun lisää uutta multaa ruukun päälle. Jos ison kasvin ruukuttaa uudelleen, tulee tavalliseen kukkamultaan sekoittaa 1/3 karkeaa hiekkaa tai hienoksi jauhettua kevytsoraa.
2. Jukkapalmu
Kastelu ja lannoitus
Kastele kohtuudella. Anna multapaakun mieluiten kuivahtaa hiukan jokaisen kastelun välillä. Kasvi on miltei mehikasvi. Älä koskaan anna veden seisoa alusastiassa, koska juuristo vahingoittuu herkästi. Kastele loka-maaliskuussa varovasti. Kasvin on hyvä antaa levätä aikana, jolloin valoa on niukasti. Lannoitekastelu puoliannoksella huhti-syyskuussa.
Valo ja lämpötila
Jukka on kotimaassaan tottunut auringonpaahteeseen, mutta tulee toimeen myös huonossa valaistuksessa. Sen voi sijoittaa sekä eteläikkunalle aurinkoon että sisemmäksi huoneeseen ja myös itä tai länsi-ikkuna sopii hyvin. Kasvun määrä on verrannollinen valon määrään. Kesäksi kasvin voi nostaa parvekkeelle tai puolivarjoon puutarhaan. Mutta muista, että sisällä kehittyneet lehdet eivät kestä ulkosalla suoraa auringonpaahdetta. Paras talvilämpötila on 14-16 astetta.
Multa ja uudelleenistutus
Käytä uudelleenistutukseen vain kasvualustaa, jossa tavalliseen kukkamultaan on sekoitettu 1/3 hienoa soraa, karkeaa hiekkaa tai hienoksi jauhettua kevytsoraa. Istuta suuret ja vanhat kasvit uuteen multaan vain joka toinen kevät. Varo voimakkaita, karkeita juuria. Käytä matalia ja leveitä, tukevia ruukkuja.
3. Kirjovehka
Kastelu ja lannoitus
Kastellaan tasaisesti koko vuoden, talviaikaan kastelu voi olla hiukan niukempaa. Multa ei saisi kokonaan kuivua eikä toisaalta olla liian märkää, etteivät kirjovehkan lehdet kellastu. Kirjovehkaa voi suihkutella kasvukaudella. Lannoitekastelu kasvukaudella viikottain pitää kirjovehkan elinvoimaisena.
Valo ja lämpötila
Normaali huoneenlämpö sopii kirjovehkalle hyvin. Viihtyy valoisalla paikalla, ei kuitenkaan suorassa auringonpaahteessa.
Multa ja uudelleenistutus
Kirjovehkat voidaan uusia leikkaamalla keväällä runko lehtien alapuolelta poikki. Runkoon puhkeaa uusia lehtiä. Myös leikattu lehtiosa voidaan juurruttaa vesiastiassa. Kirjovehkan voi istuttaa uuteen multaan parin vuoden välein.
4. Limoviikuna
Kastelu ja lannoitus
Kastele fiikusta tasaisesti, multa ei saisi kuivua. Hienojakoinen suihkutus silloin tällöin piristää kaikkia lajeja. Lannoitekastelu kasvukaudella huhti-elokuussa viikottain. Talvikaudella kastelu pelkällä vedellä.
Valo ja lämpötila
Fiikukset pitävät lämmöstä, mutta eivät suorasta auringonpaahteesta, joka polttaa lehtiin ruskeita laikkuja. Talvisin fiikukset on suojattava avoimista ikkunoista tulevalta vedolta. Alle 12 asteen lämpötilat voivat vahingoittaa, sopiva lämpötila marras-helmikuussa on 16-18 astetta. Mahdollisimman valoisa kasvupaikka.
Multa ja uudelleenistutus
Fiikukset kasvavat hyvin tavallisessa kukkamullassa. Sekoita siihen mielellään ¼ karkeaa hiekkaa, hienoa soraa tai hienoksi jauhettua kevytsoraa. Ruukuvaihdon voit suorittaa milloin tahansa keväällä tai alkukesällä. Vanhoille kasveille mullanvaihto vain joka toinen tai kolmas vuosi.
5. Aasinkorva
Kastelu ja lannoitus
Kastellaan kerralla reilusti ja multa saa kuivahtaa kasteluiden välillä. Lannoitekastelu kasvukaudella huhti-elokuussa viikottain. Talvikaudella kastelu pelkällä vedellä.
Valo ja lämpötila
Aasinkorvat viihtyvät normaalissa huoneenlämmössä. Valoisa tai puolivarjoisa paikka, ei suorassa auringonpaisteessa. Lehtien kirjavuus vähenee varjoisalla paikalla.
Multa ja uudelleenistutus
Aasinkorva sietää hyvin leikkausta. Sitä voidaan lisätä latvapistokkaista.
6. Rönsylilja
Kastelu ja lannoitus
Jotta rönsylilja pysyy parhaimmillaan, multa on syytä pitää tasakosteana. Liika kuivuminen voi aiheuttaa lehdenkärkien ruskettumista (kuivuneen kärjen voi tosin leikata saksilla pois). Lannoitus noin joka toinen viikko on suositeltavaa, jotta kasvi jaksaa tuottaa lisää uusia lehtiä.
Valo ja lämpötila
Rönsylilja viihtyy sekä valoisassa että varjossa. Suomen oloissa tosin on talven pimeimpään aikaan suositeltavin paikka valoisa ikkuna. Jos kirjorönsyliljan sijoittaa kesällä suoraan paahteeseen, se saattaa haalistaa lehdet. Runsaassa valossa ja korkeassa lämpötilassa myös kasteluntarve kohoaa. Rönsylilja viihtyy matalassakin lämpötilassa, jopa alkaen 10 °C.
Multa ja uudelleenistutus
Jos rönsyliljaa on kastellut ja lannoittanut tunnollisesti, se kasvaa melko nopeasti. Kun juuret ovat täyttäneet vanhan ruukun kokonaan, se on syytä vaihtaa keväällä suurempaan ruukkuun. Käytä matalahkoa ruukkua ja tavallista kukkamultaa.
K-Citymarketista löydät kukkamullat ja lannoitteet sekä ruukut ja muut tuotteet, joilla pidät hyvää huolta huonekasveistasi.