Miten löydän oikean ruoan kissalle?

Miten löydän oikean ruoan kissalle?

Päivitetty 21.2.2019

Kissanruokahyllyt notkuvat erilaisia kuivaruokia, märkäruokia ja herkkuja eri väreissä, pakkauksissa ja koostumuksissa. Kuinka oikea kissanruoka tulisi valita ja miten pakkausselostetta luetaan?

Jokainen kissa on yksilö, eikä yleispätevää sääntöä oikean kissanruoan valinnalle ole. Ruoan valinnassa tärkeintä on, että se täyttää kissan ravitsemukselliset tarpeet ottaen huomioon muun muassa kissan iän, aktiivisuustason, sairaudet tai muut terveydelliset vaatimukset. Pentukissa vaati runsaasti energiaa sekä erityisen mineraali- ja vitamiinitarpeen täyttävää ravintoa, kun taas esimerkiksi seniorikissa voi tarvita vähemmän rasvaa ja energiaa aktiivisuustason laskiessa ja aineenvaihdunnan hidastuessa.

Tarjoa kissalle vaihtelua

Tärkeää kissan ruokinnassa on ruokavalion monipuolisuus. Kissalle tulisi tarjota erilaisia ruokia, koostumuksia ja makuja jo pennusta lähtien, jotta tottuminen uusiin ruokiin on jatkossa helpompaa. Tarjoamalla monipuolista ravintoa voidaan ehkäistä myös erilaisia yksitoikkoisen ruokavalion tuomia puutostiloja ja niistä aiheutuvia terveyshaittoja. Ruokien vaihtelu antaa myös kissalle uusia makuelämyksiä ja tekee näin ruokailuhetkistä paljon mieluisampia. Liian yksitoikkoinen ruokavalio tai liian nopea ruokien vaihtelu voi aiheuttaa yhtä lailla kissan niin kutsuttua nirsoilua, jolloin kissa alkaa valikoimaan tiettyjä ruokia tai kieltäytyä syömästä. On myös hyvä huomioida, että kissa usein kieltäytyy syömästä ruokaa, jonka se on yhdistänyt esimerkiksi pahoinvointiin, tai jonka haju, koostumus tai lämpötila ei ole sille mieluinen.

Uuden ruoan tuominen kissan ruokavalioon voi vaatia paljon malttia; totuta kissa pikkuhiljaa uuden ruoan tuoksuun ja makuun laittamalla sitä kissan kuppiin aina pieni määrä kerrallaan. Näin kissa tottuu uuteen tuoksuun ja makuun hiljalleen, eikä ruoan vaihdoksesta mene mahakaan sekaisin.

Varmista ravintoaineiden saanti valitsemalla ruoka oikein

Kissanruokavalikoimasta löytyy niin täysravintoja kuin täydennysravintojakin. Täydennysravinto on usein esimerkiksi märkäruokaa, joka ei sisällä kaikkia kissan tarvitsemia ravintoaineita, kuten vitamiineja tai aminohappoja täyttääkseen kissan päivittäisen ravintotarpeen sellaisenaan. Tällaiset ruoat sopivat erinomaisesti esimerkiksi kuivaruoan oheen tarjottavaksi, jolloin kissa saa varmasti tarvitsemansa ravintoaineet, mutta saa samalla maukkaita makuelämyksiä täydennysravinnosta. Täysravinto sopii syötettäväksi kissalle sellaisenaan ja se sisältää kaikki kissan tarvitsemat ravintoaineet.

Tuoteselostetta lukiessa on hyvä muistaa, että raaka-aineet tulee siinä rehulain mukaan luetella enemmyysjärjestyksessä. Esimerkiksi PrimaCat-kissanruokien tuotesisällöissä ensimmäinen raaka-aine on aina liha tai kala, jolloin se on ruoan pääraaka-aine. Tuoteselosteesta on aina hyvä tarkistaa eläinperäisen proteiinin määrä, sillä kokonaisproteiinipitoisuus voi sisältää myös kasviperäistä proteiinia, jota kissa hyödyntää hyvin huonosti. Myös rasvan määrä on hyvä tarkistaa ja suhteuttaa se kissan aktiivisuustasoon ja ylipainoon.

Kissanruokaa K-ruokakaupoista

Kissanruokien valikoimat vaihtelevat kaupoittain K-Citymarketeissa, K-Supermarketeissa ja K-Marketeissa. Tutustu valikoimaan omassa K-ruokakaupassasi.

Osta kissanruoka K-Ruoka-verkkokaupasta:

(Sisältö tuotettu yhteistyössä Prima Petin kanssa.)