3 askeleella hyvinvoivempi kissa - näin totutat kissasi uuteen ruokaan

3 askeleella hyvinvoivempi kissa - näin totutat kissasi uuteen ruokaan

Päivitetty 17.10.2019

Kissan ruoan vaihtaminen voi joskus olla aikamoista taiteilua, mutta mahdotonta se ei ole.

Kissan ruokinnassa vaihtelu ja ravinnon monipuolisuus on tärkeää. Monipuolisella ruokavaliolla estetään mahdollisia ravitsemuksesta johtuvia puutostiloja ja varmistetaan kissalle tärkeiden ravintoaineiden riittävä saanti. Kissan ruoan vaihtaminen voi olla haastavaa ja vaatia muutamaa kikkaa ja temppua, mutta tuloksena on hyvinvoiva kissa, joka jaksaa ihastuttaa rakastettavalla omapäisyydellään.

Jokainen kissa on omanlaisensa persoona, ja jotkut kissat voivat olla valikoivia ja harkitsevia ruokansa suhteen. Toiset kissat suostuvat syömään vain muutamaa ruokatuotetta ja kääntyvät kannoillaan, vaikka kuppiin laittaisi kuinka maistuvia vaihtoehtoja. Toiset kissat taas syövät samaa tuotetta vain jonkin aikaa, jonka jälkeen vaativat taas uusia makuelämyksiä lautaselleen.

Märkäruoat ovat helppo tapa turvata kissan nesteensaanti

Kissalla on luonnostaan heikko janontunne, joten on tärkeää, että kissa saa ruuasta tarpeeksi nestettä. Kissalla tulee olla aina raikasta vettä saatavilla, mutta nesteen saantia voi varmistaa myös syöttämällä kissalle märkäruokaa.

PrimaCat -märkäruokavalikoimasta löytyy niin täysravintoja (PrimaCat Classic -sarja), kuin täydennysravintojakin (PrimaCat Fillets -sarja ja PrimaCat Soup -sarjat). Täydennysravinto sopii erinomaisesti täysravinnon oheen syötettäväksi, mutta kalsiumin ja kivennäisten saanti tulee turvata tarjoamalla kissalle pääasiassa täysravintoa.

Kissan ruokinta on taitolaji, ja PrimaCat tuntee siihen liittyvät haasteet. PrimaCat uskoo, että jokaisella kissalla on oikeus kunnon ruokaan, ja siksi uudistuneen PrimaCat-kissanruokasarjan tuotteet sisältävät aina runsaasti lihaa, ilman kissalle turhaa vehnää tai lisättyä sokeria - ja ne ovat saatavilla helposti muiden ostosten ohessa päivittäistavarakaupoista.

Runsaasti hiilihydraatteja ja etenkin sokeria sisältävät ruoat usein koukuttavat kissaa, jolloin vaihtaminen terveellisempään ruokaan voi olla joskus haastavaa. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole, kunhan vaihdon tekee pitkäjänteisesti ja kärsivällisesti.

primacat fillets soup kuvitus 680

Kolmella askeleella uutta sisältöä ruokakuppiin

Kokeile näitä vinkkejä siihen, kuinka vähän nirsommankin kissan ruokavalion voi muuttaa terveellisemmäksi:

1. Pienillä annoksilla alkuun

Tarjoa 1-2 päivän ajan pieni annos uutta ruokaa vanhan ruuan rinnalla omassa kupissaan. Siten kissa tottuu uuden ruoan tuoksuun ja saa maistaa sitä halutessaan.

2. Uutta ja vanhaa

Sekoita seuraavaksi uutta ja vanhaa ruokaa samaan kuppiin. Laita alussa uutta ruokaa noin 1/5 ja lisää uuden ruokaa määrää asteittain seuraavina päivinä.

3. Totuttelun jälkeen

Noin viikon kuluttua voit tarjota kokonaan uutta ruokaa, jos kissa on oppinut syömään sitä yhdessä vanhan ruuan kanssa. Joillakin kissoilla voi mennä pidempäänkin. Jatka silloin sekoituksen tarjoamista ja tarjoa täysin uutta ruokaa myöhemmin uudelleen. Muistathan, että kissa ei tule koskaan paastottaa. Jo vuorokauden syömättömyys voi aiheuttaa vakavia vaurioita kissan elimistölle.

Lue lisää vinkkejä ruoan vaihtoon ja nirson kissan ruokintaan löydät PrimaCatin sivuilta.