Maidottomat kermat testissä

Maidottomat kermat testissä

Miten maidoton ja vegaaninen kerma vaahtoutuu ja soveltuu pursottamiseen? Testasimme neljä tuotetta: kaurapohjaiset Planti Creamy Dessertin ja GoGreen vispin sekä Alpro Soyan vispautuvan soijakerman ja Pirkka kookosmaidon.

Testaajina olivat ahkera kakkuleipuri ja vähemmän leivontaa harrastava aloittelija. Lisäksi testiryhmään kuului kuusivuotias koemaistaja. Testaajat olivat aiemmin käyttäneet leivonnassa perinteisiä kuohukermoja ja tutustuivat maidottomiin kermoihin nyt ensimmäistä kertaa.

Maidottomat kermat

Planti Creamy Dessert kaura

Rakenne: Paksua ja kiinteää, melkein kuin voita. Rakenne sai miettimään, miten näin tuhdista rakeenteesta saa kuohkean lopputuloksen? Vaahdottaminen ja pursottaminen onnistui kuitenkin hyvin. Vaahtoutuu parissa minuutissa.

Maku: Täyteläinen, kaikki tykkäävät, kaura makeuttaa kivasti, ei välttämättä vaadi lisättyä sokeria.

Alpro Soya vispautuva soijakerma

Rakenne: Juokseva. Vaahtoutuu 2 minuutissa, kuten pakkauksessa luvataan.

Maku: Muistuttaa eniten perinteistä kuohukermaa. Toimii ilman makeutusta. 

GoGreen kaurapohjainen vispi

Rakenne: Tämäkin aika paksu, mutta hieman kevyempi rakenne verrattuna Plantin kaurakermaan.

Maku: Mieto maku, kaura kyllä maistuu, mutta miedompi ja vähemmän makeutta verrattuna Plantin kermaan.

Pirkka kookosmaito

Rakenne: Lämpimänä kookosmaito on vesimäistä, jolloin se ei vaahtoudu. Purkki kannattaa siis viilentää ennen vispaamista. Kookosmaito kovettuu, kun panet se jääkaappiin yön ajaksi tai pakastimeen tunniksi. Kauho sitten kiinteä massa kulhoon. Massa vaahtoutui parissa minuutissa kuohkeaksi kermavaahdoksi. Muihin testituotteisiin verrattuna vaahto oli rakenteeltaan hienompi, mutta se pysyi hyvin kasassa myös pursottamisen jälkeen.

Maku: Kookos on makea jo itsessän, ei vaadi lisättyä sokeria ja sopii kookoksen ystävälle.

Pari faktaa kookosmaidosta

Pirkka kookosmaito valmistetaan kookospähkinän hedelmälihasta ja vedestä. Säilytyksen aikana kookosmaidon rasvainen osa voi erottua valkoisena kerroksena tuotteen pintaan. Kerrostuminen on kookosmaidolle ominaista, eikä heikennä sen laatua.

Tuote sisältää rasvaa 17 g/100 g, josta suurin osa tyydyttynyttä rasvaa. Siksi rasvainen kerroskookosmaidon pinnalla voi huoneenlämmössäkin olla kiinteässä muodossa. Tölkkiä kannattaa ravistella ennen avaamista, mutta välttämättä sekään ei saa kerroksia sekoittumaan, jos rasvainen osa on kiinteää. Lämmitettäessä kookosmaito muuttuu uudelleen juoksevaksi.”)

Lopputulos yllätti

Kaikki maidottomat kermat toimivat yllättävän hyvin ja olivat myös lapsen mieleen. Vaikka rakenteissa oli eroja, kaikkia oli helppo pursottaa ja kermavaahdot säilyivät kiinteinä myös pursotuksen jälkeen.

Lue lisää

Sinua saattaisi kiinnostaa