Susijengi goes K-Market
Päivitetty 2.9.2024Kaikki K-Marketit ovat kiusaamisvapaita vyöhykkeitä – ja jokainen meistä voi puuttua kiusaamiseen. Tätä mieltä on myös Susijengi, joka on halunnut näyttää positiivista esimerkkiä ja olla mukana kiusaamisen vastaisessa työssä.
Susijengi otti Kiusaamisvapaan vyöhykkeen antaman haasteen vastaan. Susijengin tehtävänä oli suorittaa erilaisia haastetehtäviä viidessä Tampereen alueen K-Marketissa 31.7. ja samalla kerätä jeesauspisteitä. Jeesauspisteet kerryttivät pottia Mannerheimin lastensuojeluliiton kiusaamisen vastaiseen työhön osana Kiusaamisvapaa vyöhyke -yhteistyötä. Pottia kertyi yhteensä huimat 10 034 euroa.
Lahjoituksella on mahdollista tarjota esimerkiksi:
- 334 tuntia luottamuksellista aikuisen aikaa lapselle
- 334 tuntia luottamuksellista puheaikaa vanhemmalle MLL koulutetun vapaaehtoisen kanssa
- 34 kpl kaveritaitovanhempainiltaa (yksinäisyyden ja kiusaamisen ehkäisyyn)
Lue lisää MLL:n kiusaamisen vastaisesta työstä.
Katso video, kuinka Susijengin jeesauspisteet kertyivät.
Meidän kauppa on kiusaamisvapaa vyöhyke
Kaikki lähes 800 K-Marketia Hangosta Nuorgamiin ovat kiusaamisvapaita vyöhykkeitä.
Kiusaamisvapaa vyöhyke on vastuullinen toimintatapa, joka alkoi vuonna 2020 yhden kauppiaan aloitteesta ja on kasvanut vuosien varrella K-Marketien yhteiseksi toimintamalliksi. Tämä tarkoittaa sitä, että K-Market on lapselle ja nuorelle tarvittaessa turvallinen paikka, mistä löytyy välittävä aikuinen. Yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa toteutettu kampanja haluaa kannustaa kaikki suomalaiset mukaan kiusaamisen vastaiseen työhön.
Kiusaamisen vastainen työ tarkoittaa usein yksinkertaisesti sitä, että me aikuiset olemme nuorelle läsnä, kuuntelemme aidosti hänen mielipiteitään ja näkemyksiään – ja myös puutumme ja jeesaamme silloin, jos tilanne sitä vaatii. Jokaisen aikuisen panos on tärkeä, ja jokainen meistä voi luoda ympärilleen hyvää, positiivista ilmapiiriä. Ei jätetä ketään yksin!
Tutustu oheiseen Mannerheimin Lastensuojeluliiton välittävän aikuisen muistilistaan ja katso vinkit, miten jokainen voi toimia arjessa. Tule mukaan ja tee omasta ympäristöstäsi kiusaamisvapaa vyöhyke.
#
MLL:n asiantuntijoiden vinkit välittävälle aikuiselle:
1. Kun huomaat kiusaamiselta vaikuttavan tilanteen, älä ohita sitä. Vaikka näyttäisi epäselvältä, mitä tapahtuu tai ovatko kaikki osapuolet vapaaehtoisesti mukana esimerkiksi tilanteessa, jossa tönitään ja nauretaan, tilanteeseen on tärkeää puuttua. Kiusatulle on apua siitä, että osoitat huomanneesi.
2. Kysy mitä tapahtuu. Kysy nuorilta, mistä on kyse. Kiusaavilta voit kysyä, mitä oikein teette. Jos näyttää, että jotakuta kiusataan tai hän on alakynnessä, kysy, tarvitseeko hän apua ja haluaako, että saatat hänet pois.
3. Pyydä tarvittaessa avuksi toinen aikuinen. Nuorten väliseen väkivaltatilanteeseen puuttuminen voi olla vaarallista yksin. Pyydä toinen aikuinen mukaan tueksi. Voit sanoa esimerkiksi: ”Huolestuttaa mitä tuolla tapahtuu, tuletko tarkastamaan tilannetta kanssani?”
4. Soittakaa tarvittaessa poliisi. Jos tilanteeseen liittyy välivaltaa tai muuta rikokseen viittaavaa, kutsukaa poliisi. Alaikäisten tapauksessa poliisi konsultoi myös lastensuojelua.
5. Puhu kiusatuksi tulleen kanssa. Välitä lämpöä ja turvaa. Kysy, kenelle voisit lapsen puolesta soittaa tai voitko auttaa hänet esimerkiksi kotiin, tai jollakin tavalla kiusaajien ohi. Kerro, että kiusaamisesta on tärkeää puhua omien läheisten aikuisten kanssa. Asia pitää selvittää. Kenelläkään ei ole oikeutta satuttaa muita. Apua on saatavilla esimerkiksi koulusta ja lastensuojelusta.
6. Jos nuori kaipaa aikuista, jonka kanssa keskustella asiasta enemmän, vinkkaa MLL:n Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin palveluihin.
Jokainen meistä voi vaikuttaa
Kiusaaminen on vakava ongelma, joka koskettaa monia. Päätimme nostaa aiheen julkiseen keskusteluun ja siten auttaa ihmisiä tunnistamaan oman roolinsa kiusaamisen ehkäisemisessä. Kiusaamiseen puuttuminen ei ole vain esimerkiksi koulun tai kodin asia, vaan yhteinen tehtävämme.
Kiusaamisvapaa vyöhyke tarkoittaa, että K-Marketit tarjoavat lapselle tai nuorelle tarvittaessa turvallisen paikan, jossa on aina välittävä aikuinen. K-Market-kauppiaat ovat usein tuttuja lapsille ja nuorille, joten heillä on hyvät mahdollisuudet kitkeä kiusaamista sellaista kohdatessaan. Kiusaamisen kitkemiseen tarvitaan yhteistyötä ja siksi meillä on kumppanina MLL, joka tarjoaa kauppiaille ja kauppojen henkilökunnalle opastusta ja käytännön neuvoja kiusaamistilanteissa toimimiseen ja niiden ehkäisemiseen. K-Marketeilla on käytössä MLL:n Välittävän aikuisen muistilista, josta löytyy vinkit, miten toimia kiusaamistilanteessa.
Toivomme, että asian esiin nostamalla voimme vaikuttaa kiusaamisen ehkäisemiseen ja näyttää esimerkkiä. Aihe on vaikea, ja siksi siitä on tärkeää puhua julkisesti. Kannustamme kaikkia puuttumaan kiusaamiseen.
Voit tukea MLL:n työtä kiusattujen lasten ja nuorten hyväksi tekemällä lahjoituksen
- MobilePaylla: Haluamasi summa numeroon 88382
- Verkossa: lahjoita.mll.fi/apuakiusatuille
- (MLL:n rahankeräyslupa RA/2020/1486, mll.fi/rahankerayslupa)
Tiesithän, että MLL:n Lasten ja nuorten puhelimessa lapset ja nuoret voivat käydä luottamuksellisesti keskustelua koulutetun aikuisen kanssa. Puheluun vastaa aina aikuinen, jolla on aikaa kuunnella.