Läpikotaisin tutkittu

Läpikotaisin tutkittu

Päivitetty 9.7.2020

Jokainen uusi Pirkka-tuote tutkitaan tuotetutkimuksessa. Vuositasolla erilaisia näytteitä tutkitaan yli 9 000.

Tuotelaatua varmistetaan useilla fysikaalisilla, kemiallisilla, mikrobiologisilla menetelmillä ja aistinvaraisella arvioinnilla. Aistinvaraisessa arvioinnissa arvioidaan tuotteen ulkonäkö, haju, rakenne ja maku. Aistinvarainen arviointi tehdään tuotteelle esimerkiksi ennen kuin uusi tuote pääsee kaupan hyllylle, tai kun vanhan tuotteen reseptiä halutaan muuttaa. Myös kaupan hyllyllä olevia Pirkka-tuotteita erävalvotaan säännöllisesti laadun varmistamiseksi ja ylläpitämiseksi. Ruokakeskon tuotetutkimuksen yhteydessä toimii koekeittiö, jossa tuotteiden aistinvaraiset arvioinnit järjestetään.

Vauhdikasta työtä K-Koekeittiöllä

Aistinvaraista arviointia tehdään päivittäin, mutta toki koekeittiön arkeen kuuluu paljon muutakin. Kaikki Pirkka-tuotepakkausten reseptit syntyvät koekeittiöllä. Lisäksi kotitalousopettajat osallistuvat tuotekehitykseen ja auttavat tarvittaessa kuluttajapalvelua resepteihin, tuotteisiin tai raaka-aineisiin liittyvissä kysymyksissä.

Monipuolista tuotetestausta

Tuotteet arvioidaan aina mahdollisimman neutraalisti, jolloin mahdolliset virhemaut huomataan. Esimerkiksi lihat kypsennetään, mutta maistetaan ilman suolaa. Myös tuotteiden ominaisuuksia testataan monin tavoin. Esimerkiksi leivontamargariineista testataan leivontaominaisuuksia leipomalla testikakku aina tietyllä reseptillä ja vispikermasta testataan muun muassa vaahtoutuvuutta. Aistinvaraisen arvioinnin perusteella tuotetta voidaan tarvittaessa jatkokehittää esimerkiksi muuttamalla raaka-aineita, niiden määriä tai mausteita. Raaka-aineiden määrä ja laatu vaikuttavat paitsi makuun, myös tuotteen lopulliseen hintaan.

Puhtaasti hedelmistä ja kasviksista

Kun lastenruokauutuudet päätettiin lanseerata Pirkka-sarjaan, tuotteet arvioitiin siis myös aistinvaraisesti. Uudet lastenruokasoseet maistettiin sellaisenaan, huoneenlämpöisinä tai lämmitettynä. – Tärkeää on, että tuote maistuu niiltä raaka-aineilta, joista tuote on valmistettu, esimerkiksi luomuomena-mustikkasoseen pitää tietenkin maistua omenalta ja mustikalta. Tuote sisältää 90 % omenaa ja 10 % mustikkaa. Ensimmäisen aistinvaraisen arvioinnin jälkeen edessä on vielä paljon työtä, ennen kuin tuote on kaupan hyllyllä, kuten ostoneuvottelut, pakkauksen ilmeen suunnittelu sekä lainsäädännön vaatimustenmukaisten pakkaustekstien laatiminen.

Ostoja ohjaavat ostotoiminnan periaatteet

Kaikkia ostoja ohjaavat K-ryhmän ostotoiminnan periaatteet, joihin myös tavarantoimittajat sitoutuvat. Uusi tavarantoimittaja auditoidaan tarvittaessa, eli tuotantolaitosten olosuhteisiin käydään tutustumassa paikan päällä. Uusi tuote on myynnissä noin puolen vuoden päästä ensimmäisestä tuotetestauksesta. Uusien Pirkka-, K-Menu- ja Euro Shopper -tuotteiden laatu ja turvallisuus tarkistetaan ennen kauppaan tuloa vielä kertaalleen sekä koekeittiöllä että tuotetutkimuslaboratoriossa. Arviointi sisältää aistinvaraisen arvion ja tarvittavat laboratoriomääritykset. Testit tehdään ensimmäisestä valmiista erästä ja vasta sen jälkeen tuote hyväksytään myyntiin.