Monenlaiset merkit – Mitä pakkaukset kertovat?

Monenlaiset merkit – Mitä pakkaukset kertovat?

Päivitetty 19.10.2023

Pirkka Parhaat, Pirkka ja K-Menu -pakkaukset sisältävät monenlaisia merkkejä ja merkintöjä, jotta tuotteen ostaminen ja käyttäminen olisi helppoa ja vaivatonta. Jos jokin merkintä mietityttää, tältä sivulta löytänet vastauksen!

Tarvittaessa voit myös kysyä tarkempia tietoa K-Kuluttajapalvelusta.

Alkuperästä kertovat merkit

Haluamme olla avoimia tuotteiden alkuperästä, jotta sinun valintasi olisi helppo. Suomessa valmistettujen Pirkka-, Pirkka Parhaat ja K-Menu-tuotteiden pakkauksesta löytyy aina tieto valmistajasta ja valmistuspaikkakunnasta. Ulkomaisten tuotteiden kohdalla on kerrottu tuotteen valmistusmaa.

Osasta tuotteita löytyy alkuperästä lisää tietoa myös Tuotteen jäljillä -sivustolta.

AVAINLIPPU

Avainlippu 160x120 Merkki voidaan myöntää Suomessa valmistetulle tuotteelle tai Suomessa tuotetulle palvelulle. Lisäksi tuotteen tai palvelun kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia. Keskimäärin Avainlippu-tuotteiden kotimaisuusaste on yli 80 prosenttia. Kotimaisuusaste tarkoittaa suomalaisten kustannusten osuutta tuotteen tai palvelun omakustannusarvosta.

HYVÄÄ SUOMESTA

Hyvää suomesta 160x120 Merkki on suomalaisten pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki. Yhden raaka-aineen tuotteet sekä liha, kala, muna ja maito sellaisenaan ja osana muita elintarvikkeita ovat aina 100 % suomalaista. Useamman raaka-aineen tuotteessa vähintään 75 % on suomalaista alkuperää.

SIRKKALEHTI

Sirkkalehti 160x120 Merkki on Suomessa viljeltyjen puutarhatuotteiden, erityisesti kasvihuonevihannesten, mutta esimerkiksi myös kukkien, avomaavihannesten ja perunan alkuperämerkki. Merkkiä saa käyttää vain ekstra- tai ykkösluokan tuotteille.

Haluamme olla avoimia alkuperästä, jotta sinun valintasi olisi helppo. Suomessa valmistettujen Pirkka-, Pirkka Parhaat ja K-Menu-tuotteiden pakkauksesta löytyy aina tieto valmistajasta ja valmistuspaikkakunnasta. Ulkomaisten tuotteiden kohdalla on kerrottu tuotteen valmistusmaa.

Osasta tuotteita löytyy alkuperästä lisää tietoa myös Tuotteen jäljillä -sivustolta.

LUOMU

Luomu 160x120 Luomumerkki eli Eurolehti-tunnus on luomutuotteiden pakollinen merkki EU:ssa. Merkki on tae siitä, että ruoka on tuotettu laadukkaasti ja valvotusti ympäristön, eläinten ja ihmisten hyvinvointi huomioon ottaen. Merkin yhteydessä on valmistajaa valvovan valvontaviranomaisen tunnusnumero ja tieto, missä tuotteen maataloudesta peräisin olevat ainesosat on tuotettu.

Tutustu Pirkka Luomu valikoimaan.

Vastuullisuuteen liittyvät merkit

REILU KAUPPA

fairtrade 160x120 Merkki takaa, että käytetyt raaka-aineet ovat Reilun kaupan raaka-aineita ja niiden tuotanto noudattaa tiettyjä vaatimuksia ympäristövaikutusten, työvoiman ja sosiaalisen kestävyyden suhteen. Tuotteiden alkuperä on kehittyvissä maissa, joiden pienviljelijät ja maataloustyöntekijät hyötyvät Reilun kaupan lisästä eli kauppahinnan päälle laskettavasta vastuullisen toiminnan bonuksesta.

Lue lisää Reilusta kaupasta.

RAINFOREST ALLIANCE JA UTZ

Rainforest Alliance 160x120 Merkit ovat yhdistyneet ja UTZ-merkki korvautuu vähitellen Rainforest Alliancen sammakko-merkillä. Merkin myöntäminen elintarvikkeelle tarkoittaa, että raaka-aineen toimittaja on sitoutunut noudattamaan tiettyjä ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden vaatimuksia, kuten esim. toimittava eläimistön ja kasviluonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi sekä suojeltava vesistöjä.

ECOCERT

Ecocert 160x120 Merkin pesuaineilta vaaditaan, että kaikkien ainesosien alkuperä tulee selvittää ja vähintään 95% tulee olla luonnonmukaisia raaka-aineita. Valmistuksessa on säästettävä luonnonvaroja ja vähennettävä jätettä sekä tuotannon päästöjä lisäksi pakkauksissa on annettava kuluttajalle riittävästi tietoa tuotteesta.

Kalan vastuullisuuteen liittyvät merkit

ASC MSC logot

ASC

Merkki osoittaa, että kasvatetut kalat ovat peräisin vastuullisesti ja tiukkojen kriteerien mukaan toimivista kalankasvattamoista, joissa pyritään minimoimaan kasvatuksen tärkeimmät ympäristö- ja sosiaaliset vaikutukset.

MSC

Merkin saaneiden tuotteiden kalat ja äyriäiset ovat kestävien kalastusyritysten kalastamia. Kestävä kalastus tarkoittaa sitä, että mereen jätetään tarpeeksi kalaa, elinympäristöjä kunnioitetaan ja kalastuksesta riippuvaisten ihmisten elinkeinon säilyminen varmistetaan.

DOLPHIN SAFE -MERKKI

DOLPHIN SAFE 160x120 Dolphin safe -merkki osoittaa, että yritys noudattaa delfiinien suojeluun tähtääviä lakeja ja menettelytapoja tonnikalaa pyytäessään.

Ympäristömerkit

JOUTSENMERKKI

Ympäristömerkki 160x120 Merkityt tuotteet ja palvelut täyttävät tiukat ympäristövaatimukset, jotka perustuvat elinkaariajatteluun. Siinä arvioidaan muun muassa materiaalien alkuperä, tuotannon ja käytön energiankulutus sekä kemikaalien käyttö ja jätteiden synty koko tuotanto- ja kulutusketjun aikana.

Tutustu Joutsenmerkkiin tarkemmin.

EU-YMPÄRISTÖMERKKI

EU Ecolabel 160x120 Merkki kertoo puolueettomasti tuotteen ja palvelun ympäristöystävällisyydestä. Merkin kriteerit on määritetty tavararyhmäkohtaisesti ottaen huomioon koko tuotteen elinkaaren aikaisten ympäristövaikutusten minimoinnin.

Puu- ja paperisertifioidut merkit

FSC

FSC 160x120 Merkin periaatteet ja kriteerit määrittelevät ympäristön kannalta hyvän, sosiaalisesti hyödyllisen ja taloudellisesti kannattavan metsänhoidon keskeiset elementit ja vaatimukset. FSC-tuotteen taustalla ovat vastuullisesti hoidetut metsät.

PEFC

PEFC 160x120 Merkin takana on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää metsätaloutta kaikkialla maailmassa. PEFC-merkki voidaan liittää tuotteisiin, joissa puuraaka-aineesta vähintään 70 prosenttia on sertifioitua.

EU:n nimisuojamerkit

Nimisuoja on Suomessa vakiintunut nimitys, jolla tarkoitetaan suojattuja alkuperänimityksiä (SAN) ja maantieteellisiä merkintöjä (SMM) sekä aitoja perinteisiä tuotteita (APT) koskevia EU-tason laatujärjestelmiä. Suojausta voi hakea maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden, väkevien alkoholijuomien ja rypäleviinien nimityksille. Nimisuojajärjestelmien tavoitteena on suojata tuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä, mutta myös lisätä tuotteiden tunnettuutta ja helpottaa niiden markkinointia. Suojaus on voimassa automaattisesti koko EU-alueella ja EU:n ja kolmansien maiden välisten sopimusten kautta myös EU:n ulkopuolella. Esimerkkejä nimisuojasta ovat karjalanpiirakka, parmankinkku ja fetajuusto. EU nimisuojaus Aito perinteinen tuote 160x120 EU nimisuojaus Suojattu Alkupera╠ênimitys 160x120 EU nimisuojaus Suojattu maantieteellinen merkinta╠ê 160x120

Yhteistyöprojekteihin liittyvät merkinnät

Pakkauksista voi myös löytää alla olevia merkkejä, jotka liittyvät K-ryhmän yhteistyöhön eri sidosryhmien kanssa. Roosa Nauha 160x120Roosa Nauha Tuottajalle kiitos 160x120Tuottajalle kiitos

Sopiiko tuote omaan erityisruokavaliooni tai allergiaani?

SYDÄNMERKKI

sydanmerkki-logo Sydänmerkki osoittaa, että kyseinen tuote on terveellisempi valinta omassa tuoteryhmässään. Sydänmerkki-järjestelmä perustuu tuoteryhmiin, jolla jokaisella on omat tutkittuun ravitsemustietoon perustuvat ravitsemuskriteerit. Sydänmerkin voivat saada tuotteet, joissa rasvan laatu on hyvää eli pehmeää, suolan ja sokerin määrä on maltillinen ja kuitua reilusti.

ALLERGIATUNNUS

Allergia iho astmaliitto 160x120 Merkin vaatimukset on määritelty tarkasti kullekin tuotetyypille ja myöntäminen perustuu puolueettomiin tutkimuksiin. Tuotteet eivät sisällä yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä ainesosia ja soveltuvat myös herkkäihoisen, tuoksuherkän, allergisen tai hengitystieoireista kärsivän käyttöön.

VEGAANISUUS

Vegaaniset elintarvikkeet eivät sisällä eläinperäisiä ainesosia. Vegaanisuudesta voi kertoa useampi sertifikaatti, mutta toisaalta vegaanisella tuotteella ei välttämättä ole erillistä sertifikaattia. Esimerkkinä Vegan-merkki sekä K-ryhmän omien brändien 100 % kasviperäinen-merkki. Jos erillistä merkkiä ei pakkauksesta löydy, voi vegaanisuuden tarkistaa ainesosaluettelosta. Tutustu vegaanisten Pirkka-tuotteiden valikoimaan.

PIRKKA-TUOTTEET ERITYISRUOKAVALIOISSA

Pirkka-, Pirkka Parhaat ja K-Menu -tuotteissa on laaja valikoima esimerkiksi gluteenittomaan tai vegaaniseen ruokavalioon sopivia tuotteita. Allergeenit ja sopivuus erityisruokavalioihin pyritään kertomaan pakkauksessa mahdollisimman selvästi, jotta valinta olisi sinulle helppo. Jos et ole pakkausmerkintöjen perusteella varma tuotteen soveltuvuudesta juuri sinulle, kysäise ihmeessä apua K-Kuluttajapalvelusta!

Pakkausten vastuullisuuteen liittyvät merkinnät

K-ryhmässä tehdään konsernin kestävän kehityksen linjausten mukaista pakkauskehitystyötä. Viestimme pakkauksen etupuolella ympyrä-merkinnällä mm. muovin vähennyksestä sekä kierrätysmuovin käytöstä pakkauksessa.

Kehitämme pakkauksiamme jatkuvasti huolehtien kuitenkin siitä, että pakkauksen perustehtävä, tuotteen suojaaminen, on aina etusijalla ottaen huomioon pakkauksen tärkeän roolin ruokahävikin hallinnassa.

PAKKAUSTEN LAJITTELUOHJEET

Haluamme tehdä lajittelusta entistä helpompaa sanallisilla lajitteluohjeilla. Jo satoihin Pirkka, Pirkka Parhaat ja K-Menu -tuotteiden pakkauksiin on lisätty selkeä, sanallinen lajitteluohje. Kauppojen hyllyillä muutos näkyy vaiheittain, sillä eri tuotteiden pakkauksia uudistetaan aina sitä mukaa kun vanha pakkausmateriaali loppuu. Tunnistat ohjeen vihreä- tai mustareunaisesta laatikosta, jossa kerrotaan, miten pakkaus ja sen osat lajitellaan. Jos pakkaus on tehty monesta eri materiaalista - esimerkiksi kartonkitetra, jossa muovikorkki -, ohjeistetaan molempien materiaalien lajittelu erikseen. Jos kuitenkin kaipaat neuvoja lajitteluun, kysy ihmeessä K-Kuluttajapalvelusta.

PAKOLLISET KERTAKÄYTTÖMUOVIIN LIITTYVÄT MERKINNÄT

SUP Tuotteessa on muovia pikari 160x120 EU:n kertakäyttömuovien kulutusta rajoittava direktiivi (SUP-direktiivi) määrittää osalle tuotteita pakollisia merkintävaatimuksia. Merkintävaatimuksen mukaisia merkintöjä voi löytää mm. muovisia tai muovia sisältävistä terveyssiteistä, tamponeista, kosteuspyyhkeistä tai juomamukeista. Tunnistat nämä merkinnät kilpikonnan kuvasta pakkauksessa.