Parhaat eväät ylioppilaskirjoituksiin

Parhaat eväät ylioppilaskirjoituksiin

Päivitetty 22.12.2020

Kevään ja syksyn ylioppilaskokeisiin valmistaudutaan pitkäjänteisellä opiskelulla ja tietysti ravitsevilla eväillä. Katso Pirkan vinkit yo-kirjoitusten eväsrasiaan.

Vaikka yo-koeaamuna perhoset lepattelisivat vatsassa, kannattaa päivä aloittaa kuten mikä tahansa muukin koulupäivä, tutulla aamiaisella. Koe-eväät on hyvä pakata jo kotona. Muistathan poistaa pakkauksista etiketit, sillä ne eivät ylioppilaskokeessa saa olla näkyvillä. Eväät on hyvä pakata läpinäkyviin rasioihin tai käteviin minigrip-pusseihin.

Ravitsevat eväät

Valitse ylioppilaskirjoituksiin evääksi ravitsevia ja sinulle maistuvia ruokia ja juomia. Vettä kannattaa varata mukaan, mutta sen lisäksi tuoremehut, smoothiet ja proteiinijuomat ovat hyviä vaihtoehtoja. Esimerkiksi Pirkka proteiinijuomat sopivat laktoosittomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon. Termosmukissa lämpimänä pysyvä kahvi tai tee piristää yo-kokelasta pitkän koepäivän aikana.

Valitse yo-kokeisiin eväät, jotka pitävät kylläisenä, mutta eivät ole turhan täyttäviä. Näin pystyt keskittymään kokeeseen ja kaikki energiasi ei kulu ruoansulatukseen. Esimerkiksi kolmioleivät ovat hyvä suolainen eväsvaihtoehto. 

Pirkka proteiinipatukoista ja myslipatukoista saa hyvin energiaa ja ne on helppo pakata valmiiksi minigrip-pusseihin. Pirkka gluteeniton suklainen myslipatukka sopii myös keliaakikon evääksi. 

Hedelmät ovat aina hyvä vaihtoehto eväsrasiaan. Banaanin sanotaan auttavan keskittymisessä. Se on myös helppo pakata mukaan ja pitää kylläisenä pitkään. Kuivatut hedelmät sopivat hyvin yo-kokeissa naposteltaviksi. Pirkka pehmeät viikunat ja pehmeät aprikoosit ovat karkkeja parempi vaihtoehto evääksi. Pähkinöiden sanotaan olevan oikeaa aivoruokaa. Evääksi sopivat vaikkapa Pirkka cashewpähkinät ja Pirkka pähkinäsekoitus

Vältä näitä

Vältä sotkevia eväitä. Avaa hiilihapolliset juomat, kuori ja paloittele hedelmät ja poista rapisevat pakkaukset eväistä jo ennen kokeen alkua. Näin vältyt sotkulta ja turhalta rapistelulta hiljaisessa koesalissa.

Sokerista saa hyvin energiaa, mutta makeat herkut kannattaa napostella vasta iltapäivällä, sillä vaikka verensokeri niiden ansiosta nousee nopeasti, makea saa verensokerin myös laskemaan pikavauhtia. 

Vältä vatsaoireet ja allergiset reaktiot valitsemalla tuttuja ruokia, joita olet ennenkin syönyt.  

Onnea kokeisiin!