Pirkka vähentää muovia

Pirkka vähentää muovia

Päivitetty 5.3.2024

Muovin vähentäminen ja kierrättäminen on tärkeää koko K-ryhmälle - myös Pirkalle. Lue, miten Pirkka-tuotteet ovat mukana muovinvähennystalkoissa!

K-ryhmän tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä omien brändituotteiden pakkauksissa muovin määrää on vähennetty 20% ja kaikki pakkaukset ovat kierrätettäviä, uudelleen käytettäviä tai biohajoavia.

Muovin vähentämisen lisäksi huomiota kiinnitetään myös muovin kierrättämiseen, jonka ollessa tehokasta muovin kokonaisympäristökuorma voi olla jopa pienempi kuin sitä korvaavien materiaalien. Monelle elintarvikkeelle muovi on kuitenkin edelleen erinomainen pakkausmateriaali, joka suojaa tuotteen tehokkaasti ja vähentää ruokahävikkiä.

›› Tutustu K-ryhmän muovilinjaukseen

Pirkka vähemmän muovia tuotteet

Näillä tavoilla muovin käyttöön on kiinnitetty huomiota:

1) Muovin vähentäminen pakkauksista

Monien Pirkka-tuotteiden pakkauksissa muovia on vähennetty hallitusti siltä osin, kun se on mahdollista tuotelaadusta ja -turvallisuudesta tinkimättä. Vuonna 2020 omien brändien tuotepakkauksissa muovia vähennettiin 214 tonnia. Suosituimpien tuotteiden kohdalla vähennykset ovat isoja, koska tuotteita ostetaankin paljon. Esimerkiksi tuoreiden Pirkka-marjojen vähempimuoviset rasiat vähentävät muovin käyttöä peräti 50 tonnia ja jauhelihojen pakkaukset 41 tonnia vuodessa.

2) Fossiilisen muovin tilalle kierrätysmuovia ja uusiutuvia raaka-aineita

Monet Pirkka-astianpesuaineet, pyykinpesunesteet ja hedelmät on pakattu kierrätysmuovista valmistettuihin pakkauksiin. Pirkka-sarjasta löydät myös esimerkiksi paperiin pakattua WC-paperia ja talouspaperia – ensimmäisenä Suomessa! Monilla Pirkka-yrteillä taas käytetään muovitonta istutusruukkua.

Keräämme myös kauppoihin toimitettavien kuormien pakkausmuovia, jota hyödynnetään mm. Pirkka WC-paperin ja talouspaperin pakkauksiin.

3) Kierrätettävyyden parantaminen ja helpottaminen

Osaan pakkauksista on tehty muutoksia, jotka tekevät niistä kierrätyskelpoiset. Esimerkiksi Pirkka Luomu lastenruoista ja maustepusseista on poistettu alumiinikerros, minkä ansiosta pakkaukset voi kierrättää muovina.

Jatkossa pakkausmerkintöjen päivittämisen yhteydessä pakkauksiin lisätään selkokieliset ohjeet kierrättämisestä. Joihinkin pakkauksiin ohjeet ovat jo ehtineetkin. Kierrättämisen pitää olla mahdollisimman helppoa!

4) Mikromuovin poistaminen

Pirkka-sarjan kosmetiikassa ja pesuaineissa ei käytetä mikromuoveja. Kosmetiikasta mikromuovirakeet on poistettu vuonna 2017 ja pesuaineista vuonna 2018.