Pirkka
Pirkka vähentää muovia

Pirkka vähentää muovia

Muovin vähentäminen ja kierrättäminen on tärkeää koko K-ryhmälle - myös Pirkalle. Lue, miten Pirkka-tuotteet ovat mukana muovinvähennystalkoissa tällä hetkellä!

K-ryhmän tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä omien brändituotteiden pakkauksissa muovin määrää on vähennetty 20% ja kaikki pakkaukset ovat kierrätettäviä, uudelleen käytettäviä tai biohajoavia. Reilun vuoden aikana olemme vähentäneet muovia 237,5 tonnia. Se on noin 3000 suomalaisen painon verran.

Muovin vähentämisen lisäksi huomiota kiinnitetään myös muovin kierrättämiseen, jonka ollessa tehokasta muovin kokonaisympäristökuorma voi olla jopa pienempi kuin sitä korvaavien materiaalien. Monelle elintarvikkeelle muovi on kuitenkin edelleen erinomainen pakkausmateriaali, joka suojaa tuotteen tehokkaasti ja vähentää ruokahävikkiä.

›› Tutustu K-ryhmän muovilinjaukseen

Pirkka vähemmän muovia tuotteet

Vähämuovisemmat pakkaukset

Pirkka-tuotepakkauksista muovia vähennetään hallitusti, kunhan tuotteen laatu ei kärsi. Suosituimpien tuotteiden pakkauksia muuttamalla muovin käyttö vähenee huimia määriä! Esimerkiksi näin:

Pirkka miniluumutomaatit ja tuoreet rasiamarjat siirtyvät vaiheittain uudenlaiseen pakkaukseen, mikä vähentää muovin käyttöä vuodessa lähes 82 tonnia.

Pirkka laktoosittomien maitojuomien muovikorkit poistuvat tölkeistä maaliskuun 2020 aikana, jolloin muovia käytetään vuodessa 65 tonnia vähemmän.

Pirkka nauta-sikajauheliha (500 g) on nyt saatavilla 75 % vähemmän muovia sisältävässä pakkauksessa. Tämä vähentää muovia 25 tonnia vuodessa.

Kaikki Pirkka-sarjan vanupuikot on muutettu paperivartisiksi ja pakkaus kartonkiseksi, jolloin vuotuinen muovin vähennys on huikeat 30 tonnia.

Pirkka mehujuomatiivisteiden pullot muutettiin vuonna 2019 pantillisiksi. Se tarkoittaa, että 40 tonnia muovia saadaan takaisin kiertoon.

Monia muitakin pakkauksia on muutettu vähämuovisemmiksi tai kokonaan muovittomiksi, esimerkiksi Pirkka tulppaaneissa, grillimaissipaloissa ja maalaisperunalastuissa. Lisäksi monen tuotteen kohdalla on luovuttu mustasta muovista, jonka tiedetään olevan haasteellinen kierrätettävyyden kannalta.

Kosmetiikkaa ja kestokasseja

Pakkauksen lisäksi moni muukin valinta vaikuttaa muovin käyttöön. Ekologisemmat valinnat ovat helppoja esimerkiksi näiden avulla:

Pirkka-sarjan kosmetiikassa ja pesuaineissa ei käytetä mikromuoveja. Kosmetiikasta mikromuovirakeet on poistettu vuonna 2017 ja pesuaineista vuonna 2018.

Pirkka Eko -sarjasta löydät ekologisempia vaihtoehtoja kattaukseen ja ruoanlaittoon. Ihastu veikeisiin paperipilleihin ja kata pöytään muovittomat kertakäyttölautaset!

Pirkka kestopussi hedelmille ja vihanneksille on pitkäaikainen ja kätevä apu hevi-ostosten pakkaamiseen sekä kuljettamiseen. Kestopussin voi pestä ja käyttää uudelleen useita kertoja - lisäksi pussissa on oma paikka punnittujen hedelmien ja vihannesten etiketeille.

Kaikki Pirkka kestokassit valmistetaan nykyisin kierrätysmuovista. Kestokassit toimivat paitsi kauppakassina, ovat ne myös kätevinä säilytys- ja keräilykasseina. Kassista voi taitella myös säilytys- tai istutuslaatikon - katso vinkit täältä.

Pirkka ESSI Kiertokassi valmistetaan osittain kotitalouksien pakkausjätemuovista ja yli 90 % siitä on kierrätysmateriaalia. ESSI on ensimmäinen suomalainen kiertokassi ja edistää niin kutsuttua kiertotaloutta, jossa materiaalit kiertävät yhteiskunnan toiminnoissa ja niitä voidaan aina käyttää uudelleen. Myös Pirkka jätekassi kierrätysmuovista sekä Pirkka jätekassi sokeriruo´osta (75%) ovat ympäristöä ja kierrätystä ajatellen tavallista muovipussia parempia vaihtoehtoja.