5 vinkkiä muovin vähentämiseen

5 vinkkiä muovin vähentämiseen

Päivitetty 8.1.2024

Helpoilla vinkeillä muovin vähentäminen, välttäminen ja kierrättäminen käy kuin itsestään. Katso vinkit!

1. Kuori on kelpo pakkaus

Kuori on usein paras pakkaus. Tämän vuoksi K-kaupoissa on alettu toteuttaa ensimmäisenä Suomessa luomukasvisten lasermerkkausta, joka korvaa tarroittamisen ja tuotteiden pakkaamisen alustalle tai muoviin. Paperipussi ja esimerkiksi kestohedelmäpussi ovat hyviä vaihtoehtoja muovipussille. Kestopussissa voit yhdistää eri tuotteita hintatarroineen samaan pussiin.

Joskus paljon vettä sisältävissä tuotteissa, kuten esimerkiksi kurkussa, on muovi, jottei tuote pääse nahistumaan ennen aikojaan. Usein kuitenkin omalla valinnallaan voi tehdä fiksumpia valintoja hevi-hyllyillä.

Kasvislautaset fiiliskuva 2023 (1440 x 550)

2. Varo kosmetiikassa piileviä mikromuoveja

Kosmetiikkatuotteissa käytetään usein pieniä mikromuovirakeita, jotka pääsevät jätevedenpuhdistamojen ohi vesistöihin. Luonnossa muovit ovat ympäristöriski, joka voi aiheuttaa haittaa niin eläimille kuin ihmisillekin.

K-ryhmä on poistanut mikromuovirakeet Pirkan kosmetiikkatuotteista ja omien merkkien pesuaineista osana muovilinjaustaan. Lue lisää.

Löydät K-Citymarketin valikoimasta myös luonnonkosmetiikkaa! Tutustu aiheeseen lisää tästä.

Luonnonkosmetiikka (1440 x 550)

3. Suosi kestäviä säilytysrasioita

Panosta hyviin säilytysrasioihin ja -pulloihin, joita voit käyttää pitkään. Hyödynnä näitä kertakäyttöisten muovipakkausten sijaan aina, kun se on mahdollista. Omia rasioita ja pulloja voi hyödyntää vaikkapa kahviloissa tai ravintolassa ylijääneen annoksen kotiin tuomiseen.

4. Osta harkiten ja kierrätä

Vertaile pakkauksia. Voisitko ostaa yhden ison pakkauksen monen pienen pakkauksen sijaan? Tee muovista myös osa kiertotaloutta palauttamalla muovipakkaukset muovinkeräyspisteeseen.

K-Ryhmässä tavoitteenamme on, että vuoden 2025 loppuun mennessä kaikki omien tuotemerkkiemme pakkaukset ovat kierrätettäviä tai uudelleen käytettäviä. Tavoitteenamme on myös vähentää muovin määrää omien tuotemerkkiemme pakkauksissa 20 % vuoden 2025 loppuun mennessä.

5. Hyödynnä kestokassit

Muista ottaa oma kassi mukaasi aina, kun asioit ruokakaupassa. Turhille kertakäyttöisille muovipusseille on paljon vaihtoehtoisia ostoskasseja. Vaihtoehtoiset kassit säästävät omalla tavallaan niin luontoa kuin lompakkoakin, mutta muista että esimerkiksi puuvillakassia pitää käyttää pitkään jotta sen valmistuksen hiili- ja vesijalanjälki kompensoituu.

Pirkka kestopussi hedelmille ja vihanneksille - kuva

Pirkka kestopussi hedelmille ja vihanneksille

Katso lisää ›

Pirkka iso kestokassi syksy - kuva

Pirkka iso kestokassi syksy

Katso lisää ›

Pirkka iso kestokassi käpy - kuva

Pirkka iso kestokassi käpy

Katso lisää ›

Pirkka kestokassi Green Line - kuva

Pirkka kestokassi Green Line

Katso lisää ›