Usein kysytyt kysymykset: leivät, leivonnaiset ja keksit

Usein kysytyt kysymykset: leivät, leivonnaiset ja keksit

Julkaistu 23.4.2018

Pakastetuotteista löydät tietoa täältä.

Ostin kaupan paistopisteestä Pirkka ranskalaisen patongin. Miksi pakkauksessa ei ole lainkaan parasta ennen -päiväystä?

Pirkka ranskalainen patonki paistetaan kaupan paistopisteessä ja myydään saman päivän aikana. Paistopäivä on samalla tuotteen parasta ennen -päivä. Pakkausmerkintäasetuksen mukaan päiväystä ei tarvitse merkitä esimerkiksi avoimiin paperipusseihin pakattuihin leipomotuotteisiin ja leipiin, jotka ominaisuuksiltaan ovat sellaisia, että ne tavallisesti nautitaan yhden vuorokauden kuluessa. Mitkään tuotteet, joita myydään useampana päivänä, eivät kuitenkaan kuulu tämän poikkeuksen piiriin.

Miten Pirkka riisikakut valmistetaan?

Riisikakkujen valmistuksessa riisinjyvät kuumennetaan samaan tapaan kuin maissinjyvätkin popcornia valmistettaessa. Riisiin lisätään aluksi pieni määrä vettä, jonka avulla saavutetaan oikea kosteuspitoisuus. Valmistuksessa riisinjyvän sisällä oleva kosteus höyrystyy paineen ja lämpötilan vaikutuksesta, jolloin jyvän rakenne rikkoutuu ja se “räjähtää”. Valmistus tapahtuu muotissa, minkä tuloksena poksahtaneet riisinjyvät tarttuvat toisiinsa ja muodostavat halutun mallisen riisikakun.

Mitä tarkoittaa, kun Pirkka-ruispalat pussin etupuolella on merkintä ruista 68 % viljaraaka-aineista ja sitten takana tuoteselostuksessa sanotaan, että täysjyväruista on 48 %?

Tämä tarkoittaa siis sitä, että rukiin osuus viljaraaka-aineista on 68 %. Ruispalojen valmistuksessa käytetään myös vehnäjauhoja. Täysjyväruista koko reseptin ainesosista on siis 48 %.