Jauhot, pastat, riisit, nuudelit ja kuivaruoka-aineet

Jauhot, pastat, riisit, nuudelit ja kuivaruoka-aineet

Julkaistu 20.4.2018

Pirkka murojen ja muromyslien pakkausten sisäpussissa on varsin paljon tyhjää tilaa. Miksi pussi pakataan vajaaksi?

Murojen ja muromyslien sisäpussi suljetaan kuumasaumaamalla. Toimiakseen saumauslaite tarvitsee tilaa sauman molemmilta puolilta, joten pakkausta ei voida pakata aivan täytteen. Tuotetta ei saa jäädä sauman väliin, ettei itse tuote vahingoitu ja että saumauksesta tulee täysin tiivis. Säilytyksen aikana murot myös painuvat kasaan, jolloin pussin vajaus näkyy selvemmin.

Mitä eroa on Pirkka pitkäjyväisellä riisillä ja Pirkka tummalla riisillä?

Pirkka tumma riisi on hiottu kevyemmin kuin Pirkka pitkäjyväinen riisi, joten siinä on tallella enemmän jyvän ulompia kerroksia. Siksi tumma riisi sisältää valkoista pitkäjyväistä riisiä enemmän elimistölle tärkeitä kuituja, kivennäis- ja hivenaineita sekä rasvaa. Tumma riisi vaatii myös pidemmän keittoajan ja tuntuu suussa napakammalta kuin pitkäjyväinen riisi. Sekä Pirkka pitkäjyväinen että Pirkka tumma riisi ovat parboild-käsiteltyjä, eli ne pysyvät keitettäessä irtonaisena.

Mitä ero on Pirkka tummalla riisillä ja täysjyväriisillä?

Pirkka tumma riisi on pyöreäjyväistä, kevyesti hiottua tummaa riisiä, jota kutsutaan myös kokojyväriisiksi. Täysjyväriisi puolestaan on hiomatonta pyöreäjyväistä raakariisiä. Tumma riisi sisältää enemmän kuituja, kivennäis- ja hivenaineita sekä rasvaa, joka taas sisältää elimistölle tärkeitä rasvahappoja, enemmän kuin hiottu riisi. Valkoiseksi hiottu riisi ei juuri sisällä muuta kuin energiaa, suurimmaksi osaksi nopeasti imeytyvien hiilihydraattien ja hieman proteiinien muodossa.

Miksi Pirkka Luomu pehmeät aprikoosit ovat väriltään tummia?

Pirkka Luomu pehmeät aprikoosit ovat tummia, koska niihin ei ole lisätty rikkiä (sulfiitteja). Tällöin hedelmien väri ei säily oranssina vaan tummenee säilytyksen aikana. Kuivatut hedelmät sopivat sellaisenaan naposteltaviksi tai leivontaan ja ruoanvalmistukseen.

Miksi Pirkka risottoriisipakkaus on kivikova?

Pirkka risottoriisi pakataan pahvipakkauksen lisäksi vakuumipussiin. Tällä taataan paremmin riisin ominaisuuksien säilyminen sekä estetään riisin sisältämän rasvan mahdollinen imeytyminen pahvikoteloon.

Ostin paketin Pirkka pitkäjyväistä riisiä ja pakkauksessa on maininta parboiled. Mitä se tarkoittaa?

Hiomattomia riisinjyviä käsitellään parboil-menetelmällä (partially boiled=osittain kypsennetty), jolloin jyvän kuorikerroksessa olevat ravintoaineet saadaan höyryn ja paineen avulla imeytymään jyvän ytimeen. Jyvän ulkopinta kovettuu ja jyvät pysyvät irtonaisina keitettäessä. Parboil-käsittelyn jälkeen riisinjyvien kuori poistetaan hiomalla.

Mikä on Pirkka-ruisjauhon karkeusaste?

Pirkka ruisjauhon voisi määritellä karkeusasteeltaan puolikarkeaksi.