Usein kysytyt kysymykset: pakkausmerkinnät

Usein kysytyt kysymykset: pakkausmerkinnät

Julkaistu 23.4.2018

Pirkka suomalainen mustaherukka sisältää 7,8 grammaa sokereita. Miksi pakkauksessa ei ole ainesosaluetteloa, jossa kerrottaisiin, onko sokeri lisättyä vai marjojen omaa sokeria?

Tuote on nimensä mukaisesti sataprosenttista suomalaista mustaherukkaa, eikä siihen ole lisätty sokeria tai muitakaan aineita. Mikäli sokeria olisi lisätty, siitä olisi maininta pakkauksessa. Ilmoitettu 7,8 grammaa sokeria on siis marjojen omaa luontaista sokeria. Pakkauksessa ei tarvitse olla ainesosaluetteloa, jos tuote koostuu vain yhdestä ainesosasta ja tuotteen myyntinimi on sama kuin ainesosan nimi.

Monessa pakkauksessa on maininta "saattaa sisältää pieniä määriä". Mitä tämä merkintä tarkoittaa?

Tietyt allergeenit on aina ilmoitettava tuotepakkauksessa niiden määrästä riippumatta. Tällaisia allergeeneja ovat esimerkiski maito, kananmuna, äyriäiset, kala, soija, tietyt pähkintä ja gluteeni. Esimerkiksi merkintä "saattaa sisältää pieniä määriä maitoa" tarkoittaa, ettei tuotteen resepti sisällä maitoa, mutta tuotteeseen voi päätyä pieniä määriä maitoa samalla linjastolla valmistetuista, maitoa sisältävistä tuotteista.

Pirkka appelsiinitäysmehun täysmehupitoisuus on pakkauksen mukaan 100 %. Kuitenkin siinä on myös maininta “valmistettu täysmehutiivisteestä”. Mitä merkinnät tarkoittavat?

Tiivisteestä valmistetut täysmehut on valmistettu mehutiivisteestä palauttamalla tiivisteeseen sama määrä vettä kuin sitä on tiivistettäessä poistettu. Samalla täysmehuun voidaan palauttaa tiivistämisprosessissa talteen otettuja hedelmäsoluja, hedelmälihaa tai aromeja. Näin valmistetulla mehulla on oltava vähintään vastaavat ominaisuudet kuin keskivertotäysmehulla ja mehupitoisuus on siten 100 %.

Pirkka laktoosittomat maitojuomat eivät sisällä laktoosia eli maitosokeria. Miksi pakkauksessa kuitenkin kerrotaan tuotteen sisältävän sokereita 2,9g/100g?

Tavallinen maito sisältää laktoosia noin 4,9 g/100g. Pirkka laktoosittomat maitojuomat valmistetaan siten, että osa maidon laktoosista poistetaan suodattamalla. Loppu laktoosi pilkotaan entsyymin avulla yksinkertaisiksi sokereiksi: glukoosiksi ja galaktoosiksi. Tuotteessa olevat sokerit ovat siis glukoosia ja galaktoosia.

Olen havainnut, että Pirkka maitotölkeissä ei ole lainkaan mainintaa maidon sisältämän kalsiumin määrästä. Sisältääkö maito kuitenkin kalsiumia?

Kaikki maito ja maitovalmisteet sisältävät luontaisesti kalsiumia. Kevytmaidossa kalsiumia on keskimäärin 120 mg/100g. Pirkka maitotölkeissä ei tätä tietoa ole erikseen mainittu.

Miksi Pirkka eksoottisessa hedelmä-maapähkinäsekoituspakkauksessa on ainesosaluettelon perässä merkintä: Saattaa sisältää pieniä määriä pähkinää?Tuotteessa on kuitenkin maapähkinää, joka on merkitty ainesosaluetteloon sekä tuotenimeen.

Pakkausmerkintäasetuksen mukaan maapähkinä täytyy merkitä erikseen muista pähkinöistä. Pähkinämerkintään (saattaa sisältää pähkinää) sisältyvät mantelit, hasselpähkinät, pistaasit, saksanpähkinät jne. Toisinaan nämä saatetaan merkitä suoraan pähkinän nimellä, mikäli tuotantotiloissa käytetään vain tiettyä pähkinälajia tai mantelia. Mikäli pakkauksessa käytetään merkintää saattaa sisältää pähkinää, niin pähkinä- tai manteliallergisen kannattaa jättää tuote syömättä. Maapähkinää tähän pähkinämerkintään ei siis saa sisällyttää, joten siitä täytyy olla erikseen maininta.

Tässä tapauksessa tuotenimi ja ainesosaluettelo tuovat esille sen, että tuotteessa on maapähkinää, joten tehtaalla käsiteltävät muut, mahdollisen kontaminaatiota aiheuttavat pähkinät sisältyvät pähkinävaroitukseen.

Huomasin, että Pirkka kalapuikkopakkauksessa oli merkintä MSC. Mitä se tarkoittaa?

MSC eli Marine Stewardhip Council on riippumaton, voittoa tuottamaton organisaatio, joka ylläpitää sertifiointijärjestelmää kala- ja äyriäistuotteille. MSC -sertifikaatti myönnetään määräajaksi sellaisille kala- ja äyriäiskannoille, joissa kalapopulaatio on riittävän suuri. Kalastus ei myöskään saa vaarantaa kalastettavan lajin tai muiden lajien elinvoimaisuutta. Pirkka MSC -sarjaa on tarkoitus jatkossa laajentaa entisestään. Lisätietoa sertifikaatista löytyy osoitteesta www.msc.org.

Ostin paketin Pirkka pitkäjyväistä riisiä ja pakkauksessa on maininta parboiled. Mitä se tarkoittaa?

Hiomattomia riisinjyviä käsitellään parboil-menetelmällä (partially boiled=osittain kypsennetty), jolloin jyvän kuorikerroksessa olevat ravintoaineet saadaan höyryn ja paineen avulla imeytymään jyvän ytimeen. Jyvän ulkopinta kovettuu ja jyvät pysyvät irtonaisina keitettäessä. Parboil-käsittelyn jälkeen riisinjyvien kuori poistetaan hiomalla.

Mitä Pirkka kahvissa ja Pirkka Costa Ricassa oleva pakkausmerkintä UTZ Certified tarkoittaa?

Utz Certified on maailmanlaajuinen, puolueettomasti valvottu sertifiointiohjelma. Maailmalla on useita sertifiointiohjelmia, jotka tarjoavat kahvialalle työkaluja ja menetelmiä, joilla kestävää kehitystä ja vastuullista voidaan edistää. Näistä johtavia ovat Utz Certified ja Reilu kauppa. Utz Certified ohjelmalla sertifioidaan sekä pienviljelijöitä että suuria tiloja useissa maanosissa ja maissa. Se perustuu vaativaan toimintaohjeistukseen, joka tähtää ihmisten ja ympäristön hyvinvointiin, ja auttaa viljelijöitä kehittymään kahvinviljelyn ammattilaisiksi. Sertifiointi kertoo, että kahvi on tuotettu vastuullisesti ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnista huolehtien. Lisätietoa Utz Certified ohjelmasta saa osoitteesta www.utzcertified.org.