Usein kysytyt kysymykset: erityisruokavaliot

Usein kysytyt kysymykset: erityisruokavaliot

Julkaistu 23.4.2018

Pirkka gluteeniton kanelipulla sisältää tapiokatärkkelystä. Mitä se on?

Tapiokatärkkelys valmistetaan maniokin eli kassavan juurimukulasta. Tämä Etelä-Amerikasta lähtöisin oleva tärkkelyspitoinen viljelykasvi on erityisesti tropiikissa tärkeä ravinnonlähde. Siellä sitä käytetään kypsennettynä samaan tapaan kuin perunaa. Gluteenittomassa leivonnassa tapiokatärkkelystä käytetään parantamaan leivonnaisen rakennetta.

Miksi monissa Pirkka-maitovalmisteiden pakkauksissa ei ole merkintää laktoosin määrästä?

Maito sisältää luontaisesti laktoosia eli maitosokeria. Jos tuotteesta esitetään ravitsemusväite ”laktoositon” tai ”vähälaktoosinen”, tulee laktoosin määrä ilmoittaa pakkauksessa. Mikäli tuotteen valmistukseen käytetystä maidosta laktoosia ei ole erikseen pilkottu tai poistettu, tuote ei sovellu vähälaktoosiseen tai laktoosittomaan ruokavalioon. Siksi laktoosin määrää ei ole ilmoitettu pakkauksessa.

Monessa pakkauksessa on maininta "saattaa sisältää pieniä määriä". Mitä tämä merkintä tarkoittaa?

Tietyt allergeenit on aina ilmoitettava tuotepakkauksessa niiden määrästä riippumatta. Tällaisia allergeeneja ovat esimerkiski maito, kananmuna, äyriäiset, kala, soija, tietyt pähkintä ja gluteeni. Esimerkiksi merkintä "saattaa sisältää pieniä määriä maitoa" tarkoittaa, ettei tuotteen resepti sisällä maitoa, mutta tuotteeseen voi päätyä pieniä määriä maitoa samalla linjastolla valmistetuista, maitoa sisältävistä tuotteista.

Soveltuvatko Pirkka kaurahiutaleet keliaakikon ruokavalioon?

Kaurahiutaleet valmistetaan tuotantotiloissa, joissa käsitellän myös muita viljoja. Tämän vuoksi niissä voi olla gluteenia sisältävien viljojen jäämiä, eikä tuotetta siksi suositella keliaakikon ruokavalioon. Keliaakikolle soveltuu niin sanottu puhdas kaura, jota kutsutaan nykyään gluteenittomaksi kauraksi. Gluteeniton kaura on viljelty ja käsitelty niin, ettei siihen ole missään tuotantoprosessin vaiheessa sekoittunut gluteenia sisältäviä viljoja.