Usein kysytyt kysymykset: pakasteet

Usein kysytyt kysymykset: pakasteet

Julkaistu 23.4.2018

Onko Pirkka-jäätelöt valmistettu pastöroidusta maidosta?

Kaikki Pirkka-jäätelöt on valmistettu pastöroidusta maidosta. Mikäli tuotteeseen käytetty maito on pastöroimatonta, tulee siitä kertoa pakkauksessa esimerkiksi mainitsemalla ainesosaluettelossa ”pastöroimaton maito”.

Pirkka suomalainen mustaherukka sisältää 7,8 grammaa sokereita. Miksi pakkauksessa ei ole ainesosaluetteloa, jossa kerrottaisiin, onko sokeri lisättyä vai marjojen omaa sokeria?

Tuote on nimensä mukaisesti sataprosenttista suomalaista mustaherukkaa, eikä siihen ole lisätty sokeria tai muitakaan aineita. Mikäli sokeria olisi lisätty, siitä olisi maininta pakkauksessa. Ilmoitettu 7,8 grammaa sokeria on siis marjojen omaa luontaista sokeria. Pakkauksessa ei tarvitse olla ainesosaluetteloa, jos tuote koostuu vain yhdestä ainesosasta ja tuotteen myyntinimi on sama kuin ainesosan nimi.

Miksi joissain pakastevihannes ja -marjapusseissa on valmiiksi reikiä?

Pakastetuotteiden pakkaamisen yhteydessä tuotepussiin menee ilmaa. Ilman pussissa olevia reikiä pussit veisivät huomattavasti enemmän tilaa kuljetuspakkauksissa sekä pakastekalusteissa, ja pussit olisivat pullistuneita. Tästä syystä tuotepusseissa kuuluukin olla reikiä. Pusseissa olevat reiät eivät heikennä pakasteiden hygieenistä laatua.

Monissa Pirkka kala- ja äyriäistuotteiden pakkauksissa on merkintä MSC. Mitä se tarkoittaa?

MSC eli Marine Stewardship Council on riippumaton, voittoa tuottamaton organisaatio, joka ylläpitää sertifiointijärjestelmää kala- ja äyriäistuotteille. MSC-sertifikaatti myönnetään määräajaksi sellaisille kala- ja äyriäiskannoille, joissa kalapopulaatio on riittävän suuri. Kalastus ei myöskään saa vaarantaa kalastettavan lajin tai muiden lajien elinvoimaisuutta. Kalapuikkojen lisäksi Pirkka-sarjassa on monia muitakin MSC-tuotteita. Lisätietoa sertifikaatista löytyy osoitteesta www.msc.org.

Miksi jäätelötuuteissa ei ole päiväysmerkintöjä?

Pakkausmerkintälainsäädäntö ei edellytä, että jäätelön annospakkauksissa (tuutit, pikarit) olisi oltava parasta ennen -merkintä. Vapaaehtoisesti ne saa toki merkitä yksittäispakkauksiin, mutta jäätelön ryhmä- tai kuljetuspakkauksissa päiväysmerkinnät on kuitenkin oltava.

Miksi Pirkka vaniljakermajäätelössä ei ole käytetty kermaa? Miten jäätelöä voi tällöin sanoa kermajäätelöksi?

Myös maidosta valmistetusta jäätelöstä voi käyttää nimeä kermajäätelö. Oleellinen tekijä on pelkän maitorasvan käyttö tuotteessa ja sen määrä. Kermajäätelöksi saa nimittää jäätelöä, jossa on maitorasvaa vähintään 8 ja maitoproteiinia vähintään 2,5 prosenttia ja kuiva-aineen kokonaismäärä vähintään 30 painoprosenttia. Pirkka vaniljakermajäätelössä maidon rasva tulee tuotteessa käytetystä voista.