Luistimen koko - miten valita oikeanlaiset luistimet?
Päivitetty 16.2.2022Talven tullen monilla vaihtuvat lenkkarit luistimiin. Innokkaimmat jääkiekon ja taitoluistelun harrastajat ovat toki harjoitelleet jäähallien jäällä myös läpi kesän. Kun on aika hankkia uudet luistimet, tiedätkö, mitä on hyvä ottaa huomioon tai miten valita luistinten oikea koko?
Luistelu on säilyttänyt asemansa koko perheen yhteisenä harrastuksena vuosikymmenien ajan, eikä se ole sattumaa. Luistelu on ihana koko perheen harrastus, sillä jäälle mahtuu monen tasoista menijää.
Ennen kuin pääsee luistelemaan, täytyy ensin hankkia luistimet. Luistimet voi ostaa kaupasta tai valita käytetyt luistimet. Tärkeintä on, että laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hankit oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!
Luistimen valitseminen
Tärkein kriteeri luistinta valitessa on käyttötarkoitus. Aktiivinen retkiluistelija tarvitsee erilaiset jalkineet jäälle kuin satunnaisesti koulun liikuntatunnilla piruetin pyöräyttävä koululainen.
Ammattimainen myyjä auttaa sinua mielellään, jotta löydät juuri sinulle parhaat luistimet. Kerro myyjälle käyttötarkoituksen lisäksi myös taitotasosi sekä kuinka usein luistelet.
On hyvä varata ostoksiin riittävästi aikaa, jotta voit kokeilla erilaisia vaihtoehtoja rauhassa ajan kanssa. Luistinta kokeiltaessa ja pukiessa istutaan alas ja työnnetään jalka luistimeen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Luistin on hyvä pitää tiukasti maata vasten nauhoja solmiessa. Muista nauhoja sitoessa solmia myös alimmat nauhat tiukasti.
Lopuksi nouse tukevasti seisomaan kahdella jalalla, kävele hieman ympäriinsä ja tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja katsoa mihin varpaat tällöin liikkuvat, sillä tämä on todellinen asento, jossa luistellaan.
Luistinta sovittaessa kannattaa käyttää luistinsukkaa tai hikeä hylkivää urheilusukkaa. Paksua villasukkaa ei suositella käytettäväksi, sillä silloin erehtyy helposti ostamaan vääränkokoiset luistimet.
Luistimen koko
Oikeankokoinen luistin on ensisijaisen tärkeä. Varmista siis oikea luistimen koko seuraavilla nyrkkisäännöillä:
- Jalka istuu tukevasti luistimessa.
- Varpaat eivät rusennu kärkeen vaan hädin tuskin koskettavat sitä: jätä 1 cm rako varpaiden ja luistimen kärjen väliin.
- Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakappia.
- Luistimen varren alaosan kuuluu olla tukevasti kiinni: kantapää ei saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
- Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. Sen sijaan luistimen varren alaosaan kannattaa jopa tehdä yksinkertainen solmu, jotta nauhat eivät löysty ja tukevat luistimen vartta.
- Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä ja jalkapöytä lepää rennosti pohjaa vasten.
Luistimiin ei pidä missään nimessä jättää liikaa kasvunvaraa. Monesti jopa suositellaan, ettei kasvunvaraa jätetä laisinkaan, sillä liian suurilla luistimilla luisteleminen on käytännössä lähes mahdotonta. Lisäksi nuorten nilkat eivät ole vielä kehittyneet täysin tukeviksi, ja oikean tekniikan oppiminen on helpompaa oikeankokoisilla välineillä.
Joskus vähemmän aktiivinen luistelija voi kuitenkin harkita pientä ns. kasvunvaraa erityisesti, mikäli kyseessä on nuori luistelija, jonka jalka kasvaa nopeasti eikä uusia luistimia ole järkevää hankkia koko ajan.
Luistimen kokotaulukko
Kengän koko voi olla hyvä aloituspiste oikeankokoista luistinta valitessa, mutta on tärkeää ottaa huomioon, etteivät kenkien ja luistinten kokotaulukot ole yhteneväiset. Siksi on hyvä tarkastaa, millaiset kokotaulukot kullakin mallilla on.
Luistimen hinta
Hinta on usein tärkeä tekijä luistinta ostettaessa. Sen ei kuitenkaan ole hyvä olla määräävä tekijä, sillä istuvuus ja käyttötarkoitus määrittelevät hyvän luistimen. Luistimien hinnat alkavat yleensä 40 – 50 eurosta, ja myös tarjouksia on hyvä pitää silmällä. Viidelläkymmenellä eurolla saa yleensä varsin pätevät luistimet harrastuskäyttöön. On tietysti otettava huomioon, että mitä enemmän luistimia käyttää, sitä laadukkaammat ja yleensä kalliimmat luistimet on tarpeen hankkia.
Jääkiekkoluistimet eli hokkarit
Aktiivisen jääkiekkoilijan luistinten ostamiseen on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota, sillä luistimet ovat jalassa pitkiä aikoja kerrallaan ja niissä on sisäpuolella voimakkaat muotoilut, jolloin väärä valinta voi aiheuttaa todellisia ongelmia jalan kunnolle ja liikunnan ilolle.
Yleensä jääkiekossa suositellaan hieman tavallista kenkäkokoa pienempää kokoa (noin 1 – 1.5 kokoa pienempää), sillä kiekkoluistimen on oltava ”just eikä melkein”. Liian pieniä ja tiukkoja luistimia ei kuitenkaan pidä hankkia, muuten veri ei kierrä ja jalka puutuu.
Taito- ja kaunoluistimet
Nämä ns. naisten luistimet eroavat hokkareista siinä, että ne ovat usein sirompia ja luistinten terän kärjessä on piikkejä, jotka mahdollistavat erilaisten hyppyjen ja piruettien tekemisen jäällä. Se, valitaanko lapselle kauno- vai jääkiekkoluistimet, on hyvä miettiä yhdessä lapsen kanssa. Tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla.
Yleensä hokkareita suositellaan, kun lapsi on jo oppinut perustekniikan tai harrastaa jääkiekkoa. Kaunoluistimilla on yleisesti helpompi oppia luistelemaan juuri piikkien ansioista. Hokkareiden terät ovat kaarevammat kuin kaunoluistinten terät, mikä tekee nopeasta vauhdin kiihdyttämisestä helpompaa, mutta lisäävät haastetta oikean luistelutekniikan oppimisessa.
Taitoluistimissa oikea koko on tavallisesti sama kuin lapsen kengänkoko. Taito- ja kaunoluistimissa on tärkeää, ettei luistimia osteta liialla kasvunvaralla, jotta ne tukevat jalkaa optimaalisesti. Tästä syystä taitoluistimissa ei myöskään suositella käytettäväksi villasukkaa vaan luistinten päälle tulevia lämmittimiä tai urheilusukkia.
Aktiivinen harrastaja hankkii taitoluistimissa luistimen kengän ja terän erikseen. Kokeneemmilla ja aikuisilla taitoluistelijoilla luistimen kengän sopiva korko on yleensä viisi senttiä, aloittelijoilla ja pienemmillä lapsilla noin kolme senttiä. Mitä korkeampi korko on, sitä helpommin painopiste siirtyy luistimen piikeille.
Retkiluistimet
Retkiluistelu on nostanut suosiotaan talviurheilulajina. Pitkiä matkoja luistellessa on erityisen tärkeää, että luistin on kaikin puolin omaan jalkaan sopiva. Retkiluistimissa säädettävyys on tärkeää, joten kiinnitä siihen huomiota ja kysy vinkkejä myyjältä.
Vinkkejä retkiluistimen valintaan:
- Mieluummin liian pitkä kuin liian lyhyt luistin.
- Luistimen on oltava jalassa napakka.
- Kiinnitä huomiota erityisesti siteisiin ja varmista, että ne ovat säädettävissä myös sivusuuntaisesti.
Pienten lasten ensiluistimet
Pienten lasten luistimet ovat kaikki käytännössä niin kutsuttuja harjoitusluistimia. Harjoitusluistimet ovat yleensä muovisia ja erittäin tukevia, jolloin jäällä pysyminen on helpompaa pienellekin liikkujalle, jonka tasapaino tai nilkan tuki eivät ole vielä kunnolla kehittyneet.
Lasten harjoitusluistimet ovat erinomaiset ensiluistimet pienille ja aloitteleville menijöille, ja monet lähtevätkin näillä ensi kertaa jäälle 2 - 4 vuoden iässä. Tällaiset lasten säädettävät luistimet ovatkin käteviä, sillä niissä on kasvunvaraa luistinten säädettävyyden ansiosta. Yleensä mitä useampi remmi, sitä enemmän tukea ja säädettävyyttä luistimissa on.