Lihan monet puolet

Lihan monet puolet

Päivitetty 16.1.2018

Lihassa on ravinnollisesti monia hyviä puolia: siitä saa runsaasti hyvälaatuista proteiinia, A- ja B-vitamiineja, rautaa, sinkkiä ja magnesiumia. Lukuisia eri käyttötapojakin sillä on!

Valitse liha tarkoin

Liha on usein aterian kallein raaka-aine. Lihan laatu vaikuttaa suuresti siihen, miten liharuoka onnistuu. Lihaa ostettaessa onkin hyvä tietää, miten eri ruhonosat soveltuvat eri ruokalajeihin. Katso, kuinka voit hyödyntää naudan eri osia. Neuvoja ja vinkkejä lihan käytössä saat K-ruokakauppiaaltasi.

K-ruokakaupoissa on aina tarjolla myös laaja valikoima pakattuja ja käyttövalmiita tuotteita. Eri tavoin maustetut ja marinoidut tuotteet helpottavat ja nopeuttavat ruoanvalmistusta kotona. Lihaa on saatavilla sellaisenaan tuoreena, viipaleina, kuutioina ja suikaleina. Liha myydään pakkaamattomana, tyhjiö- tai suojakaasupakattuna.

Näin onnistut lihan käsittelyssä

Paistettaessa liha kannattaa ottaa riittävän ajoissa huoneenlämpöön. Kylmästä lihasta lihasneste valuu ruskistettaessa helposti ulos ja lihasta tulee kuivaa. Kauttaaltaan lämmennyt liha myös kypsyy tasaisesti. Kylmä liha saattaa olla pinnalta kypsä, mutta jäädä sisältä raa´aksi.

Marinointi maustaa ja mureuttaa kaikenlaista lihaa. Perusmarinadiin kuuluu yleensä öljyä, viiniä, soijakastiketta, pippureita ja yrttimausteita. Marinointiaika vaihtelee lihapalan koon mukaan tunneista vuorokauteen.

Naudanliha

Nauta on naudanruhojen yleisnimitys. Raavaanliha on täyskasvuisen nautaeläimen lihaa. Se voi olla lehmän-, sonnin- tai häränlihaa.

Liha on tummanpunaista ja voimakkaan makuista. Nuoren naudan liha on vaaleampaa, vähärasvaisempaa ja hienosyisempää kuin raavaanliha. Kokeile esimerkiksi herkullisia reseptejämme grillipihvit ja grillatut munakoisonyytit, stroganov Pirkan tapaan tai lihapata oriental.

Sianliha

Sianliha on yksi suosituimmista lihalaaduista maailmassa. Sianliha on vaaleanpunaista ja hienosyistä. Sianliha on myös luonnostaan mureaa eli sitä ei tarvitse raakakypsyttää. Lihan rasva on näkyvämpää kuin naudanlihan.

Usein liha leikataan luuttomaksi ja samalla myös ylimääräinen rasva poistetaan. Ruoanvalmistuksessa sianliha kypsyy naudanlihaa nopeammin. Sianliha tarjotaan aina kypsänä.

Kokeile esimerkiksi herkullisia reseptejämme porsaan ulkofileepihvit ja valkosipulikastike, helppo chili con carne possusta ja intialainen possu.