Lihamestarin vinkit - grillaa laadukkaasti kesäsi parhaimpiin hetkiin
Julkaistu 28.6.2022Näin onnistut lihan käsittelyssä - Lihamestarin vinkit kesän parhaimpiin hetkiin
"Näillä vinkeillä tulee aina hyvää! Onnistut grillauksessa parhaiten kun otat lihan huoneen lämpöön tuntia ennen, laitat pikkuisen suolaa ja grillaat mahdollisimman kuumalla. Kun lihasnesteet nousevat pintaan, käännä pihvi. Grillauksen jälkeen lisää suolaa ja pippuri ja anna vetäytyä foliossa 5-10 min.", kertoo Pasi Näätänen K-Citymarket Koivukylän lihamestari.
Marinointi maustaa ja mureuttaa kaikenlaista lihaa. Perusmarinadiin kuuluu yleensä öljyä, viiniä, soijakastiketta, pippureita ja yrttimausteita. Marinointiaika vaihtelee lihapalan koon mukaan tunneista vuorokauteen.
"Marinoinnissa tärkein elementti on happo, joka mureuttaa lihaa tai kalaa. Hapoksi kannattaa valita joko sitruunamehu tai etikka. Mausteet taas marinaadiin valitaan grillattavan mukaan, lihalle ja kalalle omansa. Lihan on hyvä olla marinadissa tovi, esimerkiksi puoli vuorokautta tai vuorokausi.", jatkaa Pasi Näätänen K-Citymarket Koivukylän lihamestari.
K-Citymarketista löytyy tiskiltä myös valmiiksi marinoituja tuotteita, joissa suositaan öljypohjaista marinointia. Vinkkejä marinointiin eri tuotteille kannattaa kysyä K-Citymarketin palvelutiskiltä. Siellä kokemattomanpikin grillaaja opastetaan grillauksen äärelle. "Ja toisaalta jos vaikka mökiltä puuttuu marinadin ainekset, myös pelkällä suolalla ja pippurilla ja öljyllä saa maistuvaa grillattavaa, kun valitsee hyvät raaka-aineet" kertoo Pasi Näätänen.
Valitse liha tarkoin - Katso vinkit grillaukseen
Liha on usein aterian kallein raaka-aine. Lihan laatu vaikuttaa suuresti siihen, miten liharuoka onnistuu. Lihaa ostettaessa onkin hyvä tietää, miten eri ruhonosat soveltuvat eri ruokalajeihin. Katso, kuinka voit hyödyntää naudan eri osia Neuvoja ja vinkkejä lihan käytössä saat K-Citymarketeista.
K-Citymarketeissa on aina tarjolla myös laaja valikoima pakattuja ja käyttövalmiita tuotteita. Eri tavoin maustetut ja marinoidut tuotteet helpottavat ja nopeuttavat ruoanvalmistusta kotona. Lihaa on saatavilla sellaisenaan tuoreena, viipaleina, kuutioina ja suikaleina. Liha myydään pakkaamattomana, tyhjiö- tai suojakaasupakattuna.
K-Citymarketista löydät paljon vaihtoehtoja erilaisille grillaajille. "Grillattava kannattaa valita sekä grillaajan että syöjien mukaan" Pasi kertoo. "Perheen pienimmille suositaan helpompaa luutonta, jauhelihapohjaista pihviä maun ja tottumuksen mukaan kun taas esimerkiksi aikuisempaan makuun maistuu vaikkapa Tomahawk pihvi possusta. "K-Citymarketista löytyy possua nautaa, karitsaa, broileria, kalkkunaa ja myös erikoisuuksia sekä sesonkituotteita, kuten kesällä vartaita ja erilaisia leikkuita. Ja tavoitteena on että 90% tuotteista ovat alkuperältään kotimaista tuotantoa" Pasi kertoo.
Kaupan erikoisuuksia Pasi kehoittaa kokeilemaan ennakkoluulottomasti. "Erilaisia leikkuita kannattaa rohkeasti kokeilla. Lämpimästi suositellaan hyödyntämään muitakin kuin kalleimmista fileosista tehtyjä grillattavia." "Esimerkiksi ehdottomasti tämän grillikauden suositus ovat Tammiselta löytyvät erilaiset leikkuut, joissa on erilainen purutuntuma ja hyvä rakenne." sanoo Pasi Näätänen. "Valmistettaessa kannattaa huomioida erilaiset kypsennysajat. Jos filepihviä grillataan 1-2 minuuttia per puoli, kannattaa erilaisten leikkuuksien grillaukseen varata hetken pidempään noin 3-5 per puoli, muuten ne valmistetaan kuten perus filepihvit" vinkkaa Pasi Näätänen.
Naudanliha:
- Liha on tummanpunaista ja voimakkaan makuista. Nuoren naudan liha on vaaleampaa, vähärasvaisempaa ja hienosyisempää kuin raavaanliha.
- "Naudan lihan kanssa kannattaa miettiä haluaako kokeilla muutakin kuin fileepihvejä. Meiltä löytyy paljon erikoisrotuja, esimerkiksi Kyyttö Keski-Suomesta. Erikoisleikuita kannattaa myös ehdottomasti testata" Pasi Näätänen rohkaisee.
- Kokeile esimerkiksi herkullisia reseptejämme grillipihvit ja grillatut munakoisonyytit, stroganov Pirkan tapaan tai lihapata oriental.
Sianliha:
- Sianliha on myös luonnostaan mureaa eli sitä ei tarvitse raakakypsyttää. Lihan rasva on näkyvämpää kuin naudanlihan.
- Usein liha leikataan luuttomaksi ja samalla myös ylimääräinen rasva poistetaan. Ruoanvalmistuksessa sianliha kypsyy naudanlihaa nopeammin. Sianliha tarjotaan aina kypsänä.
- "Erilaisia kyljyksiä kannattaa kokeilla, esimerkiksi tomahawk -pihvi ja rib chop -kyljyksiä possusta kannattaa testa. Ne ovat uusia tuotteita. Myös erityisesti Reinin lihan mallaspossua on hyvä tuote grilliin", suosittelee Pasi Näätänen.
- Kokeile esimerkiksi herkullisia reseptejämme porsaan ulkofileepihvit ja valkosipulikastike, helppo chili con carne possusta ja intialainen possu.
Kana:
- "Loistava tuote grilliin kanasta on ehdottomasti Naapurinmaalaiskana paistivartaat. Näitä täytyy kypsentää ajan kanssa mutta nämä suomalaiset kanatuotteet pysyvät mehevinä grillatessa", Pasi Näätänen vinkkaa.
Tehdään yhdessä maistuvaa
- Mistä tuotteet tiskille tulevat?: "Kaupan erikoisuuksia kuten oma kuivamureutuskaappi sekä erilaiset liharodut pientoimittajilta ja -tilallisilta mahdollistavat sen että saadaan myös raaka-ainetta, jota ei isosta teollisuudesta löydy. Tuottajia ja suomalaista tuotantoa samalla myös tuetaan ottamalla valikoimiin myös pientuottajan tuotteita" kiteyttää Pasi Näätänen.
- Suomalainen usein paras: "Tuotteiden alkuperätaulukkoa päivitetään tarkasti ja Suomessa seurataan leikkaajan numeroita sekä alkuperämaan merkintöjä. Ja meillä myös terveystarkastajat valvovat tehokkaasti. K-Citymarketissa 90 % kotimaista lihaa on tavoite, mutta sesonkina tietysti jotain poikkeuksia on jolloin kysyntään vastataan ja tuodaan lihaa muualta. Suomalaisuusaste on silti todella korkea ja pyritään aina hankkimaan kotimaista. On erittäin tärkeää että kaupassa on kotimaista" Pasi Näätänen tiivistää.
- Kotimainen ruokatuotanto on hyvin dokumentoitua ja hygieniassa Suomi on tässä huippuluokkaa. "Puhtaus iso asia. Suomessa tuotettu ja jalostettu tuote on kotimaiselle kuluttajalle usein ympäristön kannalta kestävin ratkaisu. Suositaan suomalaisuutta ja suomalaista työvoimaa, jotta toivottavasti tuotanto säilyisi jatkossakin Suomessa" Pasi Näätänen toivoo. Kotimaiset tuotteet ovat ympäristönäkökulmasta usein vastuullisempi valintaostetaan suomalaista tuoteta pidetään suomalaisuusaste mahdollismman korkeella. -Ympäristönäkökulman lisäksi suomalainen ruoantuotanto tarjoaa myös työtä suomalaisille jalostajille ja alkutuottajille. Lue lisää suomalaisesta lähiruoasta kauppasi hyllyllä.
- Tuottajalle kiitos! Suomalainen vahva maatalous on tärkeä asia ja uskomme, että huoli suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuudesta yhdistää meistä monia. Yhdessä voimme vaikuttaa siihen, ettei huoli jää puheen tasolle vaan konkretisoituu teoiksi. Toimintamallissa tuotteiden kuluttajahinta voi olla hieman korkeampi, joka osaltaan mahdollistaa K-ryhmän tuottajille maksaman ylimääräisen tuen. K-ryhmä tilittää lisäosuuden suoraan tuottajille.
Mikä on ruokaostostesi kotimaisuustaso?
Kotimainen ruoka on asiakkaillemme ja meille K-ryhmässä sydämen asia. K-Ostosten kotimaisuustaso kertoo sinulle siitä, miten paljon ostat kotimaista ruokaa verrattuna ihmisiin, jotka ostavat yhtä paljon K-ruokakaupoista vuoden aikana kuin sinä.
Jos haluat, voit asettaa itsellesi tavoitteen ja nostaa kotimaisuustasoasi. Palvelu kertoo sinulle viikkotasolla kehityksestäsi ja suosittelee ostoskoriisi sopivia kotimaisia tuotteita!