Paisti kruunaa syysaterian

Paisti kruunaa syysaterian

Päivitetty 30.10.2019

Paistit ovat jokaisen kotikokin unelmaruokaa, sillä ne valmistuvat uunissa lähes itsestään. Uunissa meheväksi kypsynyt paisti sopii erityisen hyvin syksyn ja talven juhlapöytiin.

Varmoin ottein lihatiskille

Paistiksi sopivat niin nauta, karitsa, porsas kuin riistakin. Tärkeää on muistaa valita vähän sidekudosta sisältävä murea sisä- tai paahtopaisti.

Porsaan liha on jo itsessään hyvin mureaa. Sen sijaan naudan- ja karitsanliha sekä riista vaativat raakakypsytystä eli riiputtamista. Kuluttajan onneksi se on suoritettu jo ennen myyntivaihetta, ja kaupasta ostettavat lihat ovat suoraan valmiita käytettäväksi ruoanlaitossa.

Ruokailijaa kohden lihaa on syytä varata 120–150 grammaa.

Paistin maustaminen tai marinointi

Paisti tulee ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin, noin tunti ennen ruoanlaittoa. Poista ensiksi mahdolliset kalvot, jänteet ja näkyvä rasva, minkä jälkeen ruskista liha kauttaaltaan paistinpannulla. Ruskistamisen jälkeen hiero lihan pintaan kovavartisia yrttejä, valkosipulia, pippuria ja suolaa. Laita paisti uunivuokaan ja aseta lihan paksuimpaan kohtaan lämpömittari oikean sisälämpötilan varmistamiseksi.

Moni kokki vannoo marinadin nimeen, sillä sen avulla liha mureutuu entisestään ja maustuu tasaisesti. Helppoja ja hyviä marinadeja ovat esimerkiksi teriyaki- ja cokispohjaiset marinadit. Anna lihan marinoitua mielellään yön yli.

Kypsennä paisti meheväksi

Paistin kypsentäminen on lihankäsittelyn vaikein vaihe. Mehevimmillään liha on mediumina. Tällöin sisälämpötila naudanpaistilla on 56−58 astetta, karitsanlihalla 54 astetta, ja riistalla, kuten porolla ja hirvellä, 60 astetta. Muista, että porsaanliha tulee aina kypsentää täysin kypsäksi eli vähintään 68 asteeseen. Mikäli käytät digitaalista lämpömittaria, laita mittariin muutama aste haluttua lämpötilaa alempi lukema, sillä uunista ottamisen jälkeen sisälämpötila nousee vielä parilla asteella.

Kilon paistin kypsentämiseen kuluu  puolisentoista tuntia. Paista lihaa uunin alatasolla 100–150 asteessa. Tällöin lihan mehukkuus säilyy, eikä pintakerros kypsy liian nopeasti.

Kun mittari ilmoittaa paistin olevan valmis, ota paisti uunista. Kääri paisti folioon vetäytymään noin 15 minuutiksi, jotta maut tasaantuvat, liha kiinteytyy ja lihasnesteet pysyvät paremmin lihan sisällä leikattaessa.

Paistin parhaat kaverit

Lihasta ei tule purukumia, kun muistat leikata sen poikkisyin. Ateriaa täydentävät maukkaat lisäkkeet, jotka tulee aina valita pääraaka-ainetta silmällä pitäen. Perunat eri muodoissaan, kuten rosmariiniperunat tai hasselbackan perunat, sekä tummat paistiliemestä valmistetut kastikkeet ovat oiva lisä paistille.

Voimakkaanmakuiset hirvi- ja poropaistit kruunataan mustaherukka- ja pihlajanmarjahyytelöillä, karpaloilla, etikkasäilykkeillä ja metsäsienillä. Sen sijaan rasvaisemmalle ja miedommalle porsaanpaistille sopivat erilaiset omena- ja luumulisäkkeet. Lammaspaistille sopii puolestaan minttuhyytelö. Naudanlihalla ei ole vakiintuneita lisäkkeitä, joten kokeile vaikkapa kukkakaalipyreetä ja vihreitä papuja.