Usein kysytyt kysymykset: Pirkka-tuotteiden säilytys

Usein kysytyt kysymykset: Pirkka-tuotteiden säilytys

Päivitetty 29.8.2019

Kauanko avattu maitorahka säilyy? Miksi maidolla on pitkä säilymisaika? Me vastaamme!

Jääkaapista löytyi avaamaton pakkaus Pirkka laktoositonta mietoa maitorahkaa, jonka parasta ennen –päiväys on umpeutunut jo pari päivää sitten. Uskaltaako rahkan vielä käyttää?

”Parasta ennen" -merkintä viittaa ajankohtaan, johon asti elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet, kun se säilytetään oikein. Yleensä elintarvike on käyttökelpoinen vielä päiväyksen jälkeenkin. Rahkan käyttökelpoisuutta kannattaakin arvioida katsomalla, haistamalla ja maistamalla tuotetta. ”Parasta ennen” eroaa ”viimeinen käyttöpäivä” -merkinnästä, joka on merkittävä hyvin herkästi pilaantuviin elintarvikkeisiin, kuten liha- ja kalatuotteisiin. Ne saattavat jo lyhyen liian pitkän säilytyksen jälkeen aiheuttaa terveysvaaran. "Viimeinen käyttöpäivä" -merkintä on nimensä mukaisesti päivä, jolloin tuote viimeistään tulee käyttää.

Miten on mahdollista, että Pirkka Luomu maidoissa on niin pitkä säilyvyysaika?

Meijerissä Pirkka Luomu maidoille leimataan parasta ennen -päiväys 19 vuorokauden päähän pakkauspäivästä. Maidon käsittely tapahtuu meijerissä uusimmalla tekniikalla. Maito pastöroidaan 72°C:ssa ja pakataan ultrapuhtaalla pakkauslinjalla, mikä mahdollistaa totuttua pidemmän säilyvyysajan. Maitoon ei lisätä mitään, vaan se on sataprosenttista suomalaista luomumaitoa. Katkeamattomassa kylmäketjussa maito säilyy pakkauksessa ilmoitetun ajan.

Pirkka hernekeittopurkissa on päiväystä vielä jäljellä, mutta purkki on jäätynyt talven aikana mökillä. Voinko syödä vielä hernekeittoa?

Pirkka hernekeitto on täyssäilyke. Säilykkeiden pitkä säilyvyysaika taataan kuumentamalla ilmatiiviisti pakattu tuote, jolloin mikrobi- ja entsyymitoiminta tuhoutuvat. Säilykkeet tulee kuitenkin säilyttää kuivassa paikassa, eivätkä ne saa jäätyä. Metallista säilyketölkkiä ei tulisi myöskään säilyttää jääkaapissa, koska pakkaus saattaa kerätä kosteutta ja syöpyä. Jäätynyttä hernekeittoa ei kannata enää syödä, koska jäätyminen on saattanut vaurioittaa tölkkiä ja aiheuttaa siten tuotteen pilaantumisen.

Miten Pirkka tonnikalatölkkejä kannattaa säilyttää?

Tonnikalat ovat täyssäilykkeitä, joten ne säilyvät avaamattomana parhaiten kuivassa paikassa huoneenlämmössä. Jääkaappi ei ole oikea pitkäaikainen säilytyspaikka metalliselle säilykepurkille, koska pakkaus saattaa kerätä kosteutta ja syöpyä. Avatussa tölkissä tonnikaloja ei kannata säilyttää. Jos kaikkea tonnikalaa ei tule käytettyä kerralla, loput kannattaa siirtää tölkistä esimerkiksi kannelliseen rasiaan ja säilyttää jääkaapissa.

Avasin Pirkka emmental-mozzarella juustoraaste pussin noin viikko sitten ja käytin osan juustosta. Nyt olisin tarvinnut ruokaan jäljellä olevan juuston, mutta se olikin homeessa. Miksi raaste homehtui näin nopeasti?

Pirkka-emmental-mozzarella juustoraaste pakataan suojakaasuun ja se säilyy jääkaapissa avaamattomana parasta ennen -päiväykseen saakka. Avattu tuote pilaantuu (homehtuu) muutamassa päivässä, kuten juustoraaste yleensäkin. Tuote tulee avaamattomana ja avattuna säilyttää viileässä, mutta se ei riitä säilyttämään tuotetta kovin pitkiä aikoja, kun pussi on avattu ja pakkaukseen pääsee ilman mukana happea ja homeitiöitä. Mikäli kaikkea juustoraastetta ei käytetä kerralla, kannattaa se pakastaa. Pakastettuna juustoraaste säilyy jopa 3-6 kuukautta ja se on helppo annostella ruokaan.