Viinin ja ruoan yhdistäminen

Viinin ja ruoan yhdistäminen

Päivitetty 9.7.2018

Viinin ja ruoan yhdistämisen ei tarvitse olla rakettitiedettä, sillä muutamaa perusperiaatetta noudattamalla pärjää kokemattomampikin koti-sommelier. Viiniposti opastaa, mitä viiniä mihinkin ruokaan kannattaa yhdistää.

Lisäätkö puuroosi voisilmän? Puolukkahilloa poronkäristyksen ja muusin kylkeen? Sinappia hernekeittoon? Sitruunaa leivitetyille ahvenille? Mustaherukkahilloa kanaviillokkiin? Elintarvikkeiden yhdistämisessä on kyse toisiaan täydentävien makujen kokonaisuudesta –myös viinin ja ruoan yhdistämisessä. Kuten voita ruisleivälle – yksinkertaisuudessaan kyse on siitä, mitä suusi kaipaa.

Viinin ja ruoan yhdistäminen voi joskus tuntua asiantuntijoiden salatieteeltä, mutta sellaista sen ei tarvitse olla. Itse asiassa viinimaissa harvoin pohditaan viinivalintaa ruoalle niin hartaasti kuin meillä pohjolassa. Viinin ei myöskään tarvitse aina olla juhlajuomaa, se voi olla myös hyvin arkista ja itsestään selvää kuten voi ruisleivällä!

Oli kyse sitten lisukkeista tai viinistä, makujen yhdistelemisen suhteen on olemassa perusperiaatteita, joita noudattamalla pärjää pitkälle:

  • Kevyttä kevyelle, tuhtia tuhdille, voimakasta voimakkaalle, herkkää herkälle – emmehän halua, että toinen peittoaa toisen. Huom! Ruoan valmistustapa on oleellinen (haudutetut, höyrytetyt ja kylmät ruoat ovat kevyempiä kuin paistetut, juustokuorrutetut, grillatut, pariloidut, paahdetut, hiillostetut tai savustetut)!

  • Makealle makeaa tai hyvin hedelmäistä. Tässä kohtaa viinin tulee ”tuntua” makeammalta kuin ruoka, muutoin viini muuttuu teräksiseksi.

  • … ja paljon lisää vinkkejä! Katso ne Viinipostista ››