Chill Out -suosikit joulupöytään ja loppuvuoden juhlasesonkiin

Chill Out -suosikit joulupöytään ja loppuvuoden juhlasesonkiin

Päivitetty 28.11.2024

Tänä vuonna on todella näppärää hankkia ruoat ja juomat samasta kaupasta, erityisesti kiireiseen joulun aikaan.

Viinimaan viiniraati arvioi loppuvuoden sesonkiin sopivat Chill Out Cabernet Sauvignonin ja Chill Out Merlotin ja antoi niille sopivat ruokavinkit. Nappaa vinkit joulukuun juhlapyhiin tai arki-iltoihin!

Chill Out Cabernet Sauvignon 8 %

"Tuoksussa aistii selkeät Australiassa kasvatetun Cabernet Sauvignon -rypäleen aromit eli täyteläisen tumman marjan ja mustaherukan. Makumaailmassa on mukana mustikkaa ja tammikypsytyksen tuomaa mausteisuutta. Kokonaisuudessaan herkullisen runsas ja monipuolinen keskitäyteläinen maku."

Cabernet Sauvignon on yksi viinimaailman klassisimmista tummista rypälelajikkeista

"Todella hyvä makupari erilaisille liharuoille kuten joulupöydän kinkulle ja joulumakkaroille. Toimii erittäin hyvin myös vaikkapa joulun välipäivien texmex-ruoan, kuten jauhelihatacojen kanssa. Pienoinen jäännössokeri pyöristää makua ja tekee Chill Outista monipuolisen ruokajuoman myös mausteisemmalle ruoalle. Erinomainen valinta loppuvuoden monipuoliseen juhlasesonkiin."

Chill Out Merlot 8 %

"Espanjalaisen Chill Out Merlotin ryhdikkäässä maussa löytyy täyteläisyyttä, yrttisyyttä ja hieman hapokkuutta. Aromeissa on Merlot-rypäleen tuomaa tummaa kypsää luumua, mustaherukkaa ja karhunvatukkaa. Suussa aistii myös kevyen tammen aromin."

"Täyteläisempi vaihtoehto vaikkapa pikkujoulun ruoille ja illanviettoihin. Oikein hyvä mätsi myös pitkään haudutetuille lihapadoille ja paahtopaistille sekä puolikoville ja koville juustoille. Yhdistimme Chill Out Merlotin Valio Keisarinna -juuston kanssa, joka on Gouda-tyylinen pitkään kypsytetty ja puolikova herkuttelujuusto – ihastuttava loppuvuoden makupari."

chillout-k-media kuvituskuva 680px

Tiesitkö tätä 8 % -viineistä?

Ruokakauppojen uudet 8 % -viinit tuotetaan samoin periaattein kuin enemmän alkoholia sisältävät viinit, mutta matalamman alkoholiprosentin saavuttamiseksi voidaan käyttää osittaista alkoholinpoistotekniikkaa eli dealkoholisointia tai tuottaa luonnollisesti matalamman alkoholivahvuuden viinejä.

Luonnollisesti tuotetut 8 % viinit ovat usein makeita, sillä alkoholikäyminen keskeytetään ennen kuin rypälemehun sisältämä koko sokerimäärä on muuttunut alkoholiksi.

Alkoholinpoistotekniikan etuna on se, että prosessi voidaan tehdä vain osalle viinistä, jolloin yhdistämällä viini alkuperäiseen viiniin saadaan maultaan ja rakenteeltaan perinteisen viinin tyylisiä tasalaatuisia juomia. Tällä tekniikalla voidaan tehdä myös kuivia viinejä. Chill Outit on valmistettu alkoholinpoistotekniikalla.

Kommentit on koottu Viinimaan viiniraadin tastingista. Raadissa olivat mukana Anoran viiniasiantuntijat Markus Hannula ja Oona Alajärvi sekä Viinimaan sisällöntuottaja Anne Riski.

Lue myös jatkossa sesongin viini- & ruokavinkit ja tilaa Viinimaan uutiskirje täältä.