Pohjoismaisesta pienpanimosta maailmanvalloittajaksi – Kopparberg kelpaa Lontoon-serkullekin

Pohjoismaisesta pienpanimosta maailmanvalloittajaksi – Kopparberg kelpaa Lontoon-serkullekin

Päivitetty 25.9.2023

Kopparberg menestyy vuodesta toiseen esimerkillisesti Englannin siiderimarkkinoilla, jotka ovat kirkkaasti maailman suurimmat. Laadun takaavat tarkat valmistusstandardit.

Tiesitkö, että englantilaiset juovat vuodessa yli 750 miljoonaa litraa siideriä? Määrä on suurempi kuin koko muussa Euroopassa yhteensä. Brittiväestö jättää väkilukuun verrattuna taakseen kokonaiskulutuksen toisella sijalla olevan Espanjan lähes kuusinkertaiseksi. Yhteen suomalaiseen nähden englantilainen juo siideriä tuplasti.

Mutta miten tämä on mahdollista? Yhdistynyt kuningaskunta jos jokuhan tunnetaan ensisijaisesti olutkansana. Miksi heidän pubeissaan virtaa näin valtavat määrät siideriä?

Syy on yksinkertainen. Heillä on juomilleen korkeammat standardit.

Brittiläinen määritelmä siiderille vaatii, että käymisessä täysmehun osuus on oltava vähintään 35 prosenttia. Muutoin kyseessä ei ole siideri. Esimerkiksi Suomessa vastaavaksi luvuksi riittää ainoastaan 7,5, minkä vuoksi määritelmä on selkeästi lepsumpi.

Tämä tekee Englannista hyvin ainutlaatuisen siiderimaan, sillä oikeaoppisuudestaan ja tarkkuudestaan huolimatta vaikkapa espanjalaiset ja ranskalaiset siiderit ovat vahvempia ja raskaampia, ja niillä on perinteisesti äärimmäisen lyhyt hyllyikä. Siksi niillä on usein myös kehno saatavuus maailmanmarkkinoilla ja huomattavasti rajatumpi harrastajakunta.

Englantilaiset sen sijaan ovat löytäneet kuivien siidereiden lisäksi rakkauden myös makeita ja maustettuja lajikkeita kohtaan, jotka ovat tällä hetkellä siidereiden kasvavin kategoria. Ei siis ihmekään, että kyseinen kansa on nopeasti viehtynyt nimenomaan skandinaaviseen makuun.

Aivan erityisesti Ison-Britannian siiderimarkkinoilla kuitenkin erottuu yksi tietty suomalaisille tuttu pohjoismainen siideripanimo.

Sen nimi on Kopparberg.

Artikkeli 680x400 Kopparbergin päärynäsiideri on lajissaan koko maailman myydyin. Tuotevalikoimaan kuuluu myös mm. suosittu mansikka–lime.

Kopparberg on sekä keskeinen tekijä koko maailman siiderikartalla että Yhdistyneessä kuningaskunnassa kaikista pohjoismaisista siidereistä ylivoimaisesti suurin.

Kopparbergin tunnetuin yksittäinen tuote on varmasti päärynäsiideri, sillä se on lajissaan koko maailman myydyin. Sen lisäksi tämä Ruotsissa 1800-luvulla alkunsa saanut ja 1994 uuteen kukoistukseen noussut panimo on herättänyt huomiota myös ensimmäisenä siiderivalmistajana, joka lanseerasi markkinoille maustetut omenasiiderit. Juuri ne ovat lyöneet läpi erityisesti Englannissa. Eikä aikaakaan, kun myös Brittien paikalliset panimot huomasivat suosion, tarttuivat esimerkkiin ja alkoivat itsekin valmistaa omia maustettuja siidereitään.

Artikkeli 680x700 Kopparbergin juomien pohjana toimii aito omenasiideri, joka valmistuu perinteiseen tapaan käymällä. Kesän uutuusmakuna kuplii raikas Mixed Fruit Tropical.

Kopparbergin nykyiseen suosittuun tuotevalikoimaan kuuluvat muun muassa mansikka–lime ja hedelmäsekoitus, mutta niissäkin on tärkeää huomata: juomien pohjana toimii aito omenasiideri, joka valmistuu perinteiseen tapaan käymällä. Makuja ei siis sekoiteta yhdistelemällä tislattua alkoholia ja makutiivisteitä, vaan lisämausteet sulautetaan käymisen ja suodatuksen jälkeen täysmehuina ja luontaisina aromeina osaksi aitoa alkuperäistä fermentoitua siideriä.

Ja juuri näin pidetään huoli, että Kopparberg on jatkossakin suomalaisten lisäksi myös Lontoon-serkun valinta.