Terveet ikenet eivät vuoda verta

Terveet ikenet eivät vuoda verta

Päivitetty 25.4.2024

”Suun terveys vaikuttaa yleiseen hyvinvointiin. Tutkimusten mukaan suun ongelmilla on selkeä yhteys moniin yleissairauksiin, kuten diabetekseen, lihavuuteen ja valtimotauteihin”, sanoo Haleon Finlandin tuoteasiantuntija ja suuhygienisti Marjo Laaksonen.

Suun ongelmat pysyvät helposti piilossa pitkäänkin ilman säännöllisiä hammastarkastuksia. Esimerkiksi parodontiitti on suun tulehdussairaus ja merkittävä kansantauti, joka tuhoaa hampaan kiinnityskudoksia. Sen ensioireena ientulehdus, joka aiheuttaa ikenien punoitusta, turvotusta, arkuutta ja verenvuotoa.

”Parodontiittia sairastavilla on suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä kakkostyypin diabetekseen kuin sellaisilla, joilla suu on kunnossa. Diabetesta sairastavilla on puolestaan suuri riski sairastua parodontiittiin. Näin sairaudet edistävät toisiaan”, Laaksonen kertoo.

Laaksonen suosittelee verestävistä ikenistä kärsiviä hoitamaan vaivaa hammasvälituotteilla ja oikeanlaisella hammastahnalla. Mikäli vaiva ei helpota, on syytä hakeutua ammattilaisen vastaanotolle.

parodontax artikkelikuva 680x360-1

parodontax-sarja sisältää ienterveyttä edistävät hammastahnat, suuvedet ja hammasväliharjat:

parodontax-hammastahna poistaa fyysisesti bakteeriplakkimuodostumia ja on neljä kertaa tehokkaampi* kuin tavallinen hammastahna.

parodontax-suuvedet torjuvat bakteereita, joihin hammasharja ei yllä sekä poistaa plakkia hampaiden välistä ja ienrajan ympäriltä. Suuveden sisältämä fluori vahvistaa hampaita ja sinkki auttaa pitämään hengityksen raikkaana.

Uutuutena parodontax-perheeseen ovat saapuneet parodontax-hammasväliharjat, joiden avulla puhdistat jopa 40 % enemmän hammaspintaa pelkkään hammasharjaan verrattuna.

4 vinkkiä suunterveyden edistämiseen:

  1. Noudata säännöllistä ateriarytmiä, jolloin syöt tai juot korkeintaan kuusi kertaa päivässä. Hampaiden kiille kestää maksimissaan kuusi happohyökkäystä päivässä.
  2. Syö monipuolista ja terveellistä ruokaa. Nauti ksylitolituotteita aina aterian jälkeen.
  3. Mikäli herkuttelet tai juot esimerkiksi energia- ja vitamiinijuomia, nauti ne ruokailujen yhteydessä. Muuten ylimääräiset happohyökkäykset koettelevat suutasi.
  4. Harjaa hampaat fluorihammastahnalla kaksi kertaa vuorokaudessa, ja puhdista hampaiden välit hammasvälituotteella kerran päivässä.

Terveet hampaat ja suu tukevat huippu-urheilija Iivo Niskasta: ”Tulehdus suussa voi pahimmillaan kaataa kauden tärkeimmät kisat”

Suun ja hampaiden terveydellä on iso merkitys hiihtäjä myös Iivo Niskaselle.

”Hampaista huolehtiminen on yksi terveydenhuoltoni kulmakivistä. Jos ikenissä on tulehdusta tai hampaissa alkavia reikiä, rajoittavat ne harjoittelua ja vartalon kokonaishallintaa. Silloin kropasta ei saa parasta irti”, kolminkertainen olympiavoittaja Niskanen sanoo.

Kun muualla kehossa tulehdukset ovat usein näkyviä, ovat suun ongelmat monesti salakavalia: tulehduksia ei välttämättä huomaa itse, jolloin ne saattavat edetä rauhassa pitkällekin.

”Pahimmillaan tulehdus voi kaataa kauden tärkeimmät kisat. Siksi suun ja hampaiden terveydestä täytyy huolehtia säännöllisesti”, Niskanen toteaa.

Iivo Niskanen huolehtii suunterveydestään tarkalla omahoidolla sekä käymällä hammaslääkärissä vuosittain. Omahoitoon kuuluu hampaiden harjaus aamuin ja illoin, hammasvälien puhdistus hammasväliharjalla iltaisin sekä säännöllinen ksylitolituotteiden käyttö.

*Ammattilaisen suorittaman hampaiden puhdistuksen jälkeen kahdesti päivässä yhtäjaksoisesti käytettynä.

parodontax-hammastahnat ovat CE1639-merkittyjä lääkinnällisiä laitteita. Lue käyttöohjeet. Valmistaja: Haleon Medical Devices, Irlanti.

02/2024. PM-FI-PAD-24-00005