Pysäytä iensairauden Domino-vaikutus - Viisi vinkkiä terveempiin ikeniin

Pysäytä iensairauden Domino-vaikutus - Viisi vinkkiä terveempiin ikeniin

Päivitetty 25.9.2023

Näetkö punaista, kun peset hampaitasi? Jos näet verta hampaita harjatessasi, se on usein merkki siitä, ettei kaikki ole kunnossa. Ikenien verenvuoto on varhainen merkki iensairaudesta. Puutu siihen heti, sillä ientulehdus ja sen vakavampi muoto parodontiitti yhdistetään myös moniin muihin sairauksiin.

Terveellisillä elintavoilla voi ylläpitää hyvinvointia ja torjua monia ikäviä sairauksia. Kehon kunnossapidossa kuitenkin unohtuu usein yksi kokonaishyvinvoinnillemme tärkeä paikka – nimittäin suu.

Ikenien terveyden ylläpito ei vaadi suurta ajallista panostusta, mutta sen huomiotta jättäminen voi johtaa ientulehdukseen. Hoitamaton ientulehdus voi edetä vaikeammaksi, korjautumattomaksi iensairaudeksi, parodontiitiksi. Ientulehduksen hoito tulisikin aloittaa heti ensimmäisten merkkien ilmaantuessa. Tällöin hoitotulos on pysyvä, eikä merkittäviä kudosvaurioita pääse syntymään. Pitkälle edennyt parodontiitti voi aiheuttaa ienten kiinnityskudoksen menetystä ja lopulta hampaiden irtoamista.

Iensairauksia ajatellaan usein vain iäkkäiden ongelmana. Kuitenkin niistä kärsivät kaiken ikäiset, joskus jopa lapset. Kyse ei ole lainkaan harvinaisesta ilmiöstä, sillä ientulehdus on hyvin yleinen – sitä esiintyy jopa 60 prosentilla yli 35-vuotiaista suomalaisista.(1) Ientulehdus onkin flunssan jälkeen suomalaisten yleisin infektiosairaus.

Suuta ja hengitysteitä kannattaakin ajatella laajemmin porttina, jonka kautta infektiot kulkevat elimistöömme. Tutkimuksissa on löydetty paljon epäsuoraa näyttöä parodontiitin ja monien yleissairauksien kuten sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen yhteydestä.

Viisi vinkkiä terveempiin ikeniin

1. 2 x 2

Hyvä päivittäinen suunhoitorutiini on paras tapa suojata hampaita ja ikeniä sekä pitää hengitys raikkaana. Harjaa kahden minuutin ajan kahdesti päivässä tavallisella tai sähköhammasharjalla, jossa on pieni pää ja pehmeät, pyöreät harjakset. Varo harjaamasta liian kovaa ja käytä pyöreitä tai soikeita liikkeitä kaikkialla suussasi. Hammasharja kannattaa vaihtaa kolmen kuukauden välein.

Hampaiden harjaamisen tuloksia voi tehostaa käyttämällä hammastahnaa, joka on tieteellisesti kehitetty vähentämään plakkibakteerimuodostumia. Parodontax-hammastahna poistaa fyysisesti plakkibakteerimuodostumia ja on tässä neljä kertaa tehokkaampi* kuin tavallinen hammastahna.

Suunhoitorutiinia voi täydentää käyttämällä Parodontax Daily Gum Care -suuvettä, joka on erityisesti suunniteltu suojaamaan ienterveyttäsi. Suuvesi torjuu bakteereita, joihin hammasharja ei yllä sekä poistaa plakkia hampaiden välistä ja ienrajan ympäriltä. Sen sisältämä fluori vahvistaa hampaita ja sinkki auttaa pitämään hengityksen raikkaana.

GSK Parodontax Artikkelikuva 680px

2. Muista välit

Hampaiden lankaaminen tai hammasväliharjan käyttö auttavat poistamaan ruoanjäänteitä ja plakkibakteereja vaikeasti puhdistettavilta alueilta kuten hammasväleistä. Käytä hammaslankaa kahdesti päivässä ennen hampaiden harjausta.

GSK Parodontax Artikkelikuva2 680px

3. Säännöllisesti hammaslääkäriin

Käy säännöllisesti hammaslääkärissä. Jos näet verta syljessä harjatessasi hampaitasi tai koet muita mahdollisia iensairauden oireita, on viimeistään aika kääntyä hammaslääkärin puoleen. Ammattilainen auttaa sinua tunnistamaan ja hoitamaan iensairauden oireita ennen kuin ne pahenevat.

GSK Parodontax Artikkelikuva3 680px

4. Jos tupakoit, lopeta!

Tupakka ja nuuska heikentävät immuunijärjestelmää, mikä edistää ientulehduksen kehittymistä ja vaikeuttaa sen paranemista.

GSK Parodontax Artikkelikuva4 680px

5. Varo stressiä ja ylipainoa

Terveiden elämäntapojen noudattaminen ja terveellinen ruoka auttavat pitämään koko kehosi hyvässä kunnossa – ikenet mukaan luettuna. Varo myös stressiä ja ylipainoa, sillä ne altistavat valinnoille, jotka heikentävät terveyttä.

GSK Parodontax Artikkelikuva5 680px

*Ammattilaisen suorittaman hampaiden puhdistuksen jälkeen ja kahdesti päivässä yhtäjaksoisesti käytettynä.

Viitteet:

(1) https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/78355/b3.pdf?sequence=1&isAllowed=y Parodontax-hammastahnat ovat CE1639 -merkittyjä lääkinnällisiä laitteita. Lue käyttöohjeet. 09/2021. PM-FI-PAD-21-00097