Tiesitkö nämä asiat maailman suosituimmasta tšekkiläisestä oluesta?

Tiesitkö nämä asiat maailman suosituimmasta tšekkiläisestä oluesta?

Päivitetty 25.9.2023

Tšekkiläisessä kulttuurissa perinteet näyttelevät suurta roolia päivittäisissä arjen askareissa. Asiat tehdään usein samalla tavalla kuin ne on aina ennenkin tehty. Samat periaatteet pätevät edelleen perinteisten Tšekkioluiden, kuten Kozelin valmistuksessa.

Kozel valmistetaan Velké Popovicen kylässä Tšekin tasavallassa, noin 25 km maan pääkaupungista Prahasta. Ensimmäinen erä Kozel-olutta valmistettiin Velké Popovicen kylässä jo vuonna 1874. Tämän jälkeen kylästä on tullut kuuluisa koko Tšekin tasavallassa ja ympäri maailman.

Tšekin kielellä sana ”Kozel” tarkoittaa pukkia. Velké Popovicessa asuva Olda-pukki onkin toiminut Kozel-brändin symbolina 1970-luvulta asti. Kozel-panimolla on vielä tänäkin päivänä pukki, joka on aina hyvin hoidettu. Tämä johtuu siitä, että vuohi on kylälle paljon enemmän kuin pelkkä maskotti. Se on elävä symboli Kozelin kunnioituksesta panimoperinteitä ja kylän arvoja: yhteisöllisyyttä ja vieraanvaraisuutta kohtaan.

Tiesitkö, että Kozel on maailman palkituin tšekkiläinen olut? Kozelin olutvalikoima on voittanut yli 100 palkintoa eri olutkilpailuista mm: World Beer Awards ja Australian International Beer Awards. Ei ole siis yllätys, että Kozel on suosituin tšekkiläinen olut sekä kotimaassaan että maailmanlaajuisesti.

Kozelin oluita löytää tänä päivänä jo yli 50 eri maasta. Suomestakin tätä perinteikästä tšekkiläistä olutta on ollut saatavilla jo yli 30 vuoden ajan ja sinä aikana se on ansainnut paikkansa suomalaisen olutkulttuurin ytimessä.

Kozelin koko olutperhe sopii hyvin niin seurustelujuomaksi kuin ruuan kanssa nautittavaksi esimerkiksi juustojen ja liharuokien kanssa. Na zdraví!

Nimetön-1

Kozel Dark - makeahko ja hienovaraisen katkera tumma lager, jonka maun perustana on ainutlaatuinen sekoitus aromaattista humalaa ja neljää eri mallasta.

Nimetön-3

Kozel Premium - tasapainoinen ja vahvan makuinen perinteikäs tšekkilager. Kozel Premium omaa poikkeuksellisen poreilun ja täyteläisen maun, josta löytyy kohtuullisesti katkeroa ja mallaksen aromia.

Nimetön-2

Kozel Non-Alcoholic -herkullinen ja raikas puolitumma alkoholiton olut. Miellyttävän maltainen maku, josta löytyy myös kevyttä paahteisuutta ja makeutta.