Tunnista olut!

Tunnista olut!

Päivitetty 23.2.2021

Lager, IPA, portteri… Olut on nyt trendijuoma, jossa on valinnanvaraa valtavasti. Mutta mitä eroa on eri olutlaaduilla?

Vaalea lager (pohjahiivaolut) on maailman suosituin oluttyyppi ja hyvä janojuoma. Se on kevyesti humaloitu ja miedosti maltainen.

Esimerkiksi Pirkka lager-olut 4,7% 0,5l sopii hyvin niin saunajuomaksi, seurustelujuomaksi kuin myös ruokajuomaksi kalalle, vaalealle lihalle sekä salaateille. 

Seurustelujuomaksi sopii Pirkka Olé olut 4,6% 0,33l, joka on raikas ja kevyt meksikolaistyylinen miedosti humaloitu lagerolut. Se on parhaimmillaan huurteisen kylmänä limettilohkon kanssa.

Tumma lager on väriltään punertavan ruskeaa ja maultaan paahteista, myös kahvin ja suklaan aromit voivat erottua.

Esimerkiksi Pirkka tumma lager-olut 4,7% 0,5l sopii hyvin ruokajuomaksi lihalle ja rasvaiselle kalalle sekä seurustelujuomaksi.

Pils eli pilsner on vahvemmin humaloitu kuin lager. Saksalainen pilsner on kullankeltaista, maku on kuivahko ja katkera. Tsekkiläisten pilsnereiden maussa on rasvaisempi tuntu.

Esimerkiksi Norden Kings Beerin King Haakon Good Pilsner on laadukas, mutta maultaan helposti lähestyttävä pilsner. Tutustu myös muihin Norden Kings Beer -oluisiin.

Ale-oluissa eli pintahiivaoluissa on paljon makuvaihtoehtoja, ja alet ovatkin olutharrastajien suosiossa. Aleille on tyypillistä makeus, hedelmäisyys ja mausteisuus. Monissa aleissa on runsaasti humalaa.

Esimerkiksi Pirkka Parhaat Amber Alen 4,7% 0,5l aromissa on sitrusta, trooppista hedelmää sekä havumetsää. Se sopii lihapatojen, riistaruokien, paistettujen liharuokien ja vihannesten sekä mietojen pehmeiden juustojen makupariksi. Amber Ale on ensimmäinen premium- ja pienpanimo-olut Pirkka-tuoteperheessä. Sen valmistaa pienpanimo Saimaan Juomatehdas Mikkelistä.

Pale Ale -oluet ovat nyt olutpiireissä hitti. Pale aleja on monia sortteja, mutta tyypillisesti niiden maku on katkera ja sitruksinen.

IPA (Indian Pale Ale) on siirtomaa-ajan perintöä 1800-luvulta, jolloin brittisotilaille kuskattiin Intiaan juomaa. IPA-oluet olivat normaalia vahvempia ja tuhdimmin humaloituja, jotta olut ei pilaantuisi pitkällä matkalla. IPA-oluet ovat usein kuparinvärisiä ja maultaan maltaisia, leipäisiä, kukkaisia ja sitrusmaisia.

APA (American Pale Ale) on kehitetty Yhdysvalloissa 1970–80-luvuilla. Maku on sitrusmainen ja kukkainen.

Vehnäolut on hedelmäinen pintahiivaolut. Sen väri vaihtelee vaaleankeltaisesta meripihkanruskeaan. Maussa on muun muassa sitrushedelmiä, mausteisuutta ja vaniljaa.

Portteri on brittiläinen tumma ja voimakkaan paahteinen pintahiivaolut. Sen maussa on kahvia, suklaata, ruisleipää ja mämmiä – suomalaisten ruokavalion perusmakuja siis.

Stout sekoitetaan usein portteriin, koska sekin on tumma ja makumaailma samantapainen. Eron tekevät paahdetut tummat maltaat, jotka antavat stoutille paahteisen, lievästi palaneen makunsa.